Sök med adressfältet i Firefox

Den här artikeln kan vara inaktuell.

En viktig ändring har gjorts i den engelska artikeln som denna artikel baseras på. Tills denna sida uppdateras, kanske detta kan hjälpa: Search with the Firefox address bar

Adressfältet gör det lättare för dig att hitta det du letar efter. Ange söktermer eller en specifik webbadress för att få sökförslag, dina mest besökta webbplatser, bokmärken, historik och sökmotorer - allt inom samma fält.

Fx75AddressBar

Du kan också uppdatera Firefox eller fixa prestandaproblem direkt från sökresultaten. Ibland kan du se ett tips från Firefox om hur du kan spara tid när du söker.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om adressfältets kraftfulla funktioner.

Gå till mest besökta sidor från adressfältet

Mest besökta är en kombination av dina senaste och ofta besökta webbplatser samt de webbplatser du har fäst. Du kan komma åt dina mest besökta sidor från listrutan som visas när du klickar på adressfältet. Om du har installerat Firefox för första gången föreslår det topprankade webbplatser som standard.

Fx75TopSitesDropdown

Mest besökta sidor visas i samma ordning som på din Ny fliksida. För att ändra dina mest besökta sidor, anpassa dem på sidan Ny flik. Om du har inaktiverat Mest besökta sidor i dina inställningar för Ny flik kommer adressfältet att visa webbplatser från din historik istället.

Sökgenvägar

När du klickar i adressfältet kommer du att kunna fylla i adressfältet automatiskt med en genväg (t.ex.: @amazon) genom att klicka på en sökmotor i listrutan (som Google eller Amazon) så att du kan utföra en sökning utan att behöva ladda söksidan. Ange bara ditt sökord efter genvägen för att utföra din sökning (exempel: @amazon äventyrsböcker). När du skriver @ i adressfältet visas en lista med alla genvägar för sökmotorer som börjar med @. Du kan välja en genom att trycka på eller genom att klicka på den.

Fx75SearchTopSite

Tips: Om du inte vill använda musen eller en sökgenväg inte visas i listan kan du skriva in sökmotorns genväg eller bara den första delen (exempel: @a eller @amazon) och sedan trycka på EnterReturn och skriv in ditt sökord.

Alternativa sökmotorer

När du börjar skriva in ett sökord i adressfältet ser du ikoner för andra sökmotorer du kan använda:

F63OneClickSearch

Du kan välja en alternativ sökmotor och använda den för din sökning med ett klick, om du inte vill använda den aktuella standardinställningen.

Du kan också välja en sökmotor genom att trycka på Alt + eller Alt + option + eller option + upprepade gånger.

För mer information om användning av alternativa sökmotorer, se Ändra dina standardinställningar för sökning i Firefox.

Sökgenvägar

När du öppnar sidan Ny flik visas rutor med mest besökta webbplatser, de med en förstoringsglasikon är genvägar till sökmotorer. Klicka på en sökgenväg och börja skriva i din sökning. Firefox lägger automatiskt in din sökgenväg i adressfältet.

Fx62TopSites-SearchTiles

För att ta bort en sökgenväg, placera helt enkelt musen över rutan, klicka på dess trepunktsikon och välj Ta bort från menyn. För att lägga till en sökmotorgenväg, placera musen över avsnittet Toppwebbplatser, klicka på dess tre punkter på höger sida och välj Lägg till sökmotor. Se detta Mozilla-blogginlägg för att lära dig mer om sökgenvägar.

Obs:Du kan också tilldela sökord till andra sökmotorer. Se Assign shortcuts to search engines.

Sökförslag

Firefox föreslår relevanta söktermer och till och med lösningar relaterade till svaret eller uppgiften du kanske letar efter. Här är några exempel på sökförslag.

Sökordsförslag

När du börjar skriva i adressfältet föreslår Firefox relevanta populära sökningar som tillhandahålls av sökmotorer som Google, Bing etc. När sökförslag är aktiverade skickas texten du skriver till standardsökmotorn, som analyserar orden och visar en lista med relaterade sökningar. FxKeywordSuggestions

Obs: Du kan ändra dina sökinställningar för att använda din favoritsökmotor som standard eller aktivera eller inaktivera sökförslag. Mer information finns i Ändra dina standardinställningar för sökning i Firefox och Sökförslag i Firefox.

Skriv en ? före din sökterm

• om du bara vill se sökförslag
  • eller om du vill se sökförslag även om inställningen "Visa sökförslag i adressfältets resultat" är inaktiverad (men inställningen "Ge sökförslag" måste vara aktiverad)
  • eller om du vill se till att din inmatning behandlas som en sökterm.

Firefox lösningsknappar

Med Firefox kan du få lösningar på populära uppgifter, som att ladda ner, uppdatera eller fixa Firefox. När du börjar skriva en uppgift kommer Firefox att föreslå en lösning så att du kan åtgärda problemet och komma tillbaka till de saker som är viktiga för dig.

Exempel: Ange "Ladda ner Firefox" när du redan har installerat Firefox.

Fx75SolutionButton

Denna funktion är för närvarande endast tillgänglig på engelska.

Komplettera automatiskt

När du skriver en webbadress eller sökterm avslutar funktionen komplettera adressfältet automatiskt det du skriver baserat på matchande webbplatser i dina bokmärken, historik eller populära webbplatser. Detta låter dig besöka webbplatser med bara några tangenttryckningar (ingen mus behövs). Tryck bara på EnterReturn när Firefox hittar en matchning.

URLAutocomplete75

Mer information om komplettera automatiskt, se [[Address bar autocomplete in Firefox - Search your bookmarks, history and tabs|Adressfältet gör det lättare för dig att hitta det du letar efter. Ange söktermer eller en specifik webbadress för att få sökförslag, dina mest besökta webbplatser, bokmärken, historik och sökmotorer - allt inom samma fält.

[[Image:Fx75AddressBar]]

Du kan också uppdatera Firefox eller fixa prestandaproblem direkt från sökresultaten. Ibland kan du se ett tips från Firefox om hur du kan spara tid när du söker.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om adressfältets kraftfulla funktioner.

Gå till mest besökta sidor från adressfältet

Mest besökta är en kombination av dina senaste och ofta besökta webbplatser samt de webbplatser du har fäst. Du kan komma åt dina mest besökta sidor från listrutan som visas när du klickar på adressfältet. Om du har installerat Firefox för första gången föreslår det topprankade webbplatser som standard.

Fx75TopSitesDropdown

Mest besökta sidor visas i samma ordning som på din Ny fliksida. För att ändra dina mest besökta sidor, anpassa dem på sidan Ny flik. Om du har inaktiverat Mest besökta sidor i dina inställningar för Ny flik kommer adressfältet att visa webbplatser från din historik istället.

Sökgenvägar

När du klickar i adressfältet kommer du att kunna fylla i adressfältet automatiskt med en genväg (t.ex.: @amazon) genom att klicka på en sökmotor i listrutan (som Google eller Amazon) så att du kan utföra en sökning utan att behöva ladda söksidan. Ange bara ditt sökord efter genvägen för att utföra din sökning (exempel: @amazon äventyrsböcker). När du skriver @ i adressfältet visas en lista med alla genvägar för sökmotorer som börjar med @. Du kan välja en genom att trycka på eller genom att klicka på den.

Fx75SearchTopSite

Tips: Om du inte vill använda musen eller en sökgenväg inte visas i listan kan du skriva in sökmotorns genväg eller bara den första delen (exempel: @a eller @amazon) och sedan trycka på EnterReturn och skriv in ditt sökord.

Alternativa sökmotorer

När du börjar skriva in ett sökord i adressfältet ser du ikoner för andra sökmotorer du kan använda:

F63OneClickSearch

Du kan välja en alternativ sökmotor och använda den för din sökning med ett klick, om du inte vill använda den aktuella standardinställningen.

Du kan också välja en sökmotor genom att trycka på Alt + eller Alt + option + eller option + upprepade gånger.

För mer information om användning av alternativa sökmotorer, se Ändra dina standardinställningar för sökning i Firefox.

Sökgenvägar

När du öppnar sidan Ny flik visas rutor med mest besökta webbplatser, de med en förstoringsglasikon är genvägar till sökmotorer. Klicka på en sökgenväg och börja skriva i din sökning. Firefox lägger automatiskt in din sökgenväg i adressfältet.

Fx62TopSites-SearchTiles

För att ta bort en sökgenväg, placera helt enkelt musen över rutan, klicka på dess trepunktsikon och välj Ta bort från menyn. För att lägga till en sökmotorgenväg, placera musen över avsnittet Toppwebbplatser, klicka på dess tre punkter på höger sida och välj Lägg till sökmotor. Se detta Mozilla-blogginlägg för att lära dig mer om sökgenvägar.

Obs:Du kan också tilldela sökord till andra sökmotorer. Se Assign shortcuts to search engines.

Sökförslag

Firefox föreslår relevanta söktermer och till och med lösningar relaterade till svaret eller uppgiften du kanske letar efter. Här är några exempel på sökförslag.

Sökordsförslag

När du börjar skriva i adressfältet föreslår Firefox relevanta populära sökningar som tillhandahålls av sökmotorer som Google, Bing etc. När sökförslag är aktiverade skickas texten du skriver till standardsökmotorn, som analyserar orden och visar en lista med relaterade sökningar. FxKeywordSuggestions

Obs: Du kan ändra dina sökinställningar för att använda din favoritsökmotor som standard eller aktivera eller inaktivera sökförslag. Mer information finns i Ändra dina standardinställningar för sökning i Firefox och Sökförslag i Firefox.

Skriv en ? före din sökterm

• om du bara vill se sökförslag
  • eller om du vill se sökförslag även om inställningen "Visa sökförslag i adressfältets resultat" är inaktiverad (men inställningen "Ge sökförslag" måste vara aktiverad)
  • eller om du vill se till att din inmatning behandlas som en sökterm.

Firefox lösningsknappar

Med Firefox kan du få lösningar på populära uppgifter, som att ladda ner, uppdatera eller fixa Firefox. När du börjar skriva en uppgift kommer Firefox att föreslå en lösning så att du kan åtgärda problemet och komma tillbaka till de saker som är viktiga för dig.

Exempel: Ange "Ladda ner Firefox" när du redan har installerat Firefox.

Fx75SolutionButton

Denna funktion är för närvarande endast tillgänglig på engelska.

Komplettera automatiskt

När du skriver en webbadress eller sökterm avslutar funktionen komplettera adressfältet automatiskt det du skriver baserat på matchande webbplatser i dina bokmärken, historik eller populära webbplatser. Detta låter dig besöka webbplatser med bara några tangenttryckningar (ingen mus behövs). Tryck bara på EnterReturn när Firefox hittar en matchning.

URLAutocomplete75

Mer information om komplettera automatiskt, se Komplettera adressfältet automatiskt.