Push-meddelanden i Firefox

Push tillåter webbplatser att meddela användare om nya meddelanden eller uppdaterat innehåll, medan Firefox är öppen. Webbplatser som har fått tillåtelse kan skicka meddelanden till din webbläsare och visa dem på skärmen. Användare kan enkelt tillåta eller inaktivera och kontrollera hur dessa meddelanden visas.

Aviseringar

Uppgraderade meddelanden

Från och med version 44, kan Firefox leverera meddelanden på skärmen även när webbplatsen inte är laddad. Med hjälp av Push API, en W3C standard, kan Firefox få ett push-meddelande och visa meddelandet (om det är tillåtet av användaren) när som helst. Webbplatser kan också använda Push för att uppdatera data i bakgrunden även utan att meddela dig. Om du redan gett tillstånd till en webbplats för att skicka meddelanden, kommer webbplatsen även kunna använda Push API. Du kan välja om du vill ge tillstånd till en viss webbplats genom att följa dessa instruktioner:

1. Klicka på ikonen Site Info button för att få upp kontrollcentret.
  2. Klicka på pilen i prompten.
  3. Klicka på Mer information för att få fram fönstret Sidinfo.
  4. Klicka på fliken Rättigheter.
  5. Under Ta emot aviseringarSkicka aviseringar, välj ett aviseringsalternativ: Fråga alltid, Tillåt eller Blockera. Om dina val är gråtonade, ta bort kryssrutan bredvid Använd standard.

Vad är Push?

Push är en valfri funktion som gör att webbplatser kan skicka meddelanden till dig även om sidan inte är laddad. Webbplatser kan använda denna funktion för att ge dig meddelanden eller uppdaterad data i bakgrunden.

Till exempel kan du prenumerera på meddelanden från din shoppingwebbplats som kan meddela dig om nya kampanjer eller erbjudanden. Du kan prenumerera på meddelanden från olika webbplatser. En webbplats för konserter kan erbjuda dig meddelanden för föreställningar av ditt favoritband, om du tillåter den webbplatsen att informera dig och en vecka senare får du ett meddelande om att ditt band är på turné.

Du kommer endast att ta emot meddelanden från webbplatser som du har gett tillåtelse till.

Hur fungerar det?

Webbplatser kan installera en Service Worker, en webbsida i bakgrunden med ett begränsat antal funktioner, som kan prenumerera på Push-tjänsten. Webbplatsen kan sedan skicka ett push-meddelande via Mozillas Push-tjänst till webbläsaren som kan behandla detta meddelande och visa ett meddelande på skärmen.

push notification 44

Om du klickar på meddelandet kan en webbplats öppnas eller växla till fliken om webbplatsen redan är laddad.

Vilken information delar jag med en webbplats?

En webbplats som har beviljats tillstånd kan skicka push-meddelanden när sidan inte är laddad. En kvot begränsar antalet push-meddelanden som webbplatser kan skicka dig på skärmen. Webbplatser som överskrider kvoten kommer att få sina push-meddelanden inaktiverade och användaren måste besöka webbplatsen igen för att åter börja prenumerera. Push tillåter inte webbplatser att fastställa din IP-adress.

Vilken information behöver Firefox för att använda Push?

Firefox upprätthåller en aktiv anslutning till en Push-tjänst för att få push-meddelanden så länge den är öppen. Anslutningen avslutas när Firefox stängs. På vår server lagrar vi en randomiserad identifierare för din webbläsare, tillsammans med en randomiserad identifierare för varje webbplats du godkänner.

På Firefox för datorer, drivs Push-tjänsten av Mozilla. Firefox för Android använder en kombination av Mozilla Push-tjänst och Googles Cloud Messaging plattform för att leverera meddelanden till Firefox för Android.

I båda fallen är push-meddelanden krypterade enligt IETF spec och endast din kopia av Firefox kan dechiffrera dem. De krypterade meddelanden sparas på servern tills de levereras eller upphör.

Hur återkallar jag Push-rättigheter från en viss webbplats?

Push behöver alltid ditt medgivande i Firefox. En webbplats kan inte skicka push-meddelanden utan din tillåtelse. För att stoppa en viss webbplats från att skicka dig push-meddelanden:

1. I menyraden längst upp på skärmen klickar du på Firefox och väljer Inställningar. Klicka på menyknappen Fx57Menu och välj InställningarInställningar.Klicka på menyknappen Fx89menuButton och välj Inställningar.

2. Välj panelen Sekretess & säkerhet, gå ner till avsnittet Rättigheter.
  3. Klicka på knappen Inställningar… bredvid Aviseringar.
  4. Välj webbplatsen.
  5. Klicka på Ta bort webbplats.

För att stoppa alla webbplatser från att skicka dig push-meddelanden, följ stegen ovan, istället för att välja en viss webbplats, klicka på Ta bort alla webbplatser. Webbplatser kommer inte att kunna skicka meddelanden till dig och kommer att behöva din tillåtelse för att skicka dem i framtiden.

För att stoppa aviseringar från en viss webbsida (kräver on omladdning av sidan): Klicka på ikonen Site Info button för att ta fram Kontrollcentret, leta reda på rättigheten Ta emot aviseringarSkicka aviseringar och klicka på x bredvid Tillåten för att ta bort behörigheten.

Hur lägger jag till Push till min webbplats?

Denna Push API specifikation förklarar hur man skapar en Service Worker och skickar push-meddelanden.

Hur stoppar jag Firefox från att fråga mig om att tillåta meddelanden?

Om en webbplats anger att Firefox vill visa meddelanden, frågar Firefox automatiskt om du vill bevilja tillstånd. Du kan ställa in Firefox att automatiskt neka tillstånd utan att fråga. Även efter ändringen kan du göra undantag för webbplatser som du vill ha meddelanden från eller använd push-funktioner.

1. I menyraden längst upp på skärmen klickar du på Firefox och väljer Inställningar. Klicka på menyknappen Fx57Menu och välj InställningarInställningar.Klicka på menyknappen Fx89menuButton och välj Inställningar.

2. Välj panelen Sekretess & säkerhet och bläddra ner till avsnittet Rättigheter.
  3. Klicka på knappen Inställningar… till höger om Aviseringar.
    Blockera aviseringar
  4. Markera rutan Blockera nya förfrågningar om att tillåta meddelanden och klicka på Spara ändringar.