Firefox bruker for mye minne eller CPU ressurser - Hvordan fikse problemet

Av og til behøver Firefox store datamaskinressurser for å laste ned, prosessere og vise nettinnhold. Om du opplever perioder med vedvarende høyt forbruk av datamaskinressurser mens du bruker Firefox, beskriver denne artikkelen noen muligheter du kan vurdere.

• CPU (Central Processing Unit - Hovedprosessoren) er hjernen til datamaskinen.
  • RAM (Random Access Memory - Arbeidsminne) eller Minne, hjelper datamaskinen til å kunne utføre flere oppgaver på en gang.
  • Når systemressursene brukes opp mot ytegrensen kan det påvirke datamaskinens totale ytelse og stabilitet.
  • Avhengig av hvilket operativsystem datamaskinen din bruker, kan du overvåke ressursforbruket dens via spesielle verktøy. Se avsnittet Bruk andre feilsøkingsverktøy lenger ned for mer informasjon.
Merknad: Om du sender ytelsesdata, sammenstiller Mozilla denne informasjonen, inklusive forbruk av minne og CPU-tid, for å gjøre Firefox bedre i framtidige versjoner.

Oppdater til den nyeste versjonen

Den nyeste Firefox-versjonen kan inneholde ytelsesforbedringer. Oppdater Firefox til den nyeste versjonen.

Gjør en omstart av Firefox

Firefox kan bruke mer systemressurser dersom den forblir åpen over lengre perioder. En løsning for dette er periodisk å gjøre en omstart av Firefox. Du kan sette opp Firefox til å lagre faner og vinduer, så når du åpner den igjen, starter du med de samme fanene og vinduene som da du avsluttet. Les Gjenopprett forrige programøkt - Konfigurer når Firefox viser de nyligste faner og vinduer for detaljer.

Gjør en omstart av datamaskinen din

Firefox kan bråstoppe på grunn av problemer med operativsystemet, som en forestående Windows oppdatering, noe som kan løses med en omstart av datamaskinen din.

Deaktiver ressurskrevende utvidelser og temaer

Utvidelser og temaer kan forårsake at Firefox bruker mer systemressurser enn den normalt ville ha gjort.

For å fastslå om en utvidelse eller et tema gjør at Firefox bruker for mye ressurser, start Firefox i Feilsøkingsmodus og hold øye med forbruket av minne og CPU-tid. I Feilsøkingsmodus blir utvidelser og temaer deaktivert, så om du ser en stor forbedring, kan du forsøke å deaktivere eller avinstallere utvidelser.

Skjul påtrengende innhold

Mange nettsider har innhold du ikke behøver, men som allikevel bruker systemressurser for å vise innhold sitt. Den innebygde innholdsblokkeringen i Firefox kan bidra til å redusere ressursforbruket ved å hindre at sporingsinnhold fra tredjeparter blir lastet inn. Les artikkelen Utvidet sporingsbeskyttelse i Firefox for PC for detaljer.

Noen utvidelser kan brukes til å blokkere unødvendig innhold; for example:

• Adblock Plus og uBlock Origin gjør det mulig å skjule annonser på nettsteder.
  • NoScript gjør det mulig å velge hvilke skript på nettsteder som skal få kjøre.

Ta direkte kontakt med utvikleren om du behøver brukerstøtte for et tillegg.

Bruk færre faner

For hver åpne fane må Firefox lagre en nettside i datamaskinens minnet. Dersom du ofte har mer enn 100 åpne faner, bør du vurdere å bruke andre, mindre belastende mekanismer for å holde rede på nettsider du vil lese eller gjøre andre ting på, som:

Lukk faner som bruker alt for mye systemressurser

Noen nettsteder kjøre skript som bruker mye minne og/eller CPU-tid for å holde visningen hos deg oppdatert, for eksempel sider for web e-postklienter. Om disse skriptene ikke er optimalisert, kan de konsumere for mange systemressurser. Du kan se hvilke faner som bruker mest systemressurser i Firefox Prosessbehandler (about:performanceabout:processes-siden). Om du ikke behøver disse fanene åpne hele tiden, kan lukke dem for å redusere bruken av systemressurser.

Sjekk ut Firefox maskinvareakselerasjon

Firefox maskinvareakselerasjon reduserer i mange tilfeller bruken av minne og CPU-tid. Bruk Firefox's performance settings til å sjekke at maskinvareakselerasjon er aktivert. Sørg også for at grafikkdriverne dine er oppdatert.

Lukk andre programmer

Har du mange programmer oppe samtidig, kan det føre til at datamaskinen din går tregere, og det påvirker også andre programmer. Ved å stenge ned noen unødvendige programmer, reduserer du bruken av systemressurser.

Slett content-prefs.sqlite

Firefox lagrer dataene dine i forskjellige filer i profilmappen din. Filen der innstillingene for forskjellige nettsteder lagres kan være korrupt. Om du sletter (eller bytter navn på) den filen, vil innstillinger av zoom-nivå bli tilbakestilt, men det kan redusere forbruket av CPU-tid.

• Klikk på meny-knappen Fx89menuButton, klikk på Hjelp og velg Mer feilsøkingsinformasjon.Fra Hjelp-menyen velg Mer feilsøkingsinformasjon. Feilsøkingsvinduet åpnes i en ny fane.
    • I Programinfo-avsnittet, til høyre for ProfilmappeProfilkatalog, klikk på Åpne mappeVis i FinderÅpne katalogen. Det nye vinduet som åpnes viser profilmappen din.Profilmappen din vil da åpne.
    Merknad: Hvis du ikke kan åpne eller bruke Firefox, vennligst følg instruksjonene i Finne profilmappen uten å åpne Firefox.
  1. Trykk på menyknappen New Fx Menu, trykk deretter på LukkAvsluttClose 29.

Trykk på Firefoxmenyen Fx57Menu, trykk så Avslutt. Trykk på Firefox i toppen av skjermen, trykk så Avslutt Firefox. Trykk på Firefoxmenyen Fx57Menu, trykk så Avslutt.

2. Slett filen content-prefs.sqlite fra profilmappen din. Den blir opprettet igjen neste gang du åpner Firefox.

Tilbakestill Firefox

Tilbakestill Firefox-funksjonen kan løse mange problemer ved å tilbakeføre Firefox-profilen din til sin opprinnelige tilstand, samtidig som all den viktige informasjonen din blir tatt vare på. Les Tilbakestill Firefox - tilbakestill tillegg og innstillinger for detaljer.

Bruk andre feilsøkingsverktøy

Det finnes et antall feilsøkingsverktøy både for Firefox og for operativsystemet ditt, for å finne årsaken til forhøyet forbruk av systemressurser.

Firefox-verktøy

• Firefox Prosessbehandler (ikke forveksle med Windows Oppgavebehandler) er et bra verktøy for å få oversikt over hvilke faner og utvidelser som bruker mest systemressurser.
  • Fra about:memory-siden kan du feilsøke problemer relatert til minneforbruk (for eksempel forårsaket av et nettsted, en utvidelse, et tema, osv.) og du kan øyeblikkelig reduserer minneforbruket med Minimize memory usage-knappen du finner der. Veiledning for bruk av about:memory-siden finner du på about:memory.
  • Selv om du ikke er en programmerer, kan du prøve deg med noen andre verktøy og tips som Firefox-utviklere bruker for å feilsøke minnelekkasjer.

Verktøy i operativsystemet

• Se hvordan systemressurser blir brukt ved å åpne Windows Oppgavebehandler - Ytelsefanen (klikk på "Flere detaljer" i Oppgavebehandler for å vise alle fanene). Les denne Windows-bloggen på Microsofts nettsted for mer informasjon.
  • Selv om den ikke er inkludert i alle Linux-distribusjoner, har de fleste Linux-versjoner en grafisk ressurs-monitor. Den blir ofte kalt System Monitor, men det finns også andre alternativer tilgjengelig.
  • Ved å kjøre top-kommandoen i et terminalvindu, vises en liste over alle kjørende prosesser med deres forbruk av systemressurser.
ADVARSEL: Det finnes et utall tredjepartsprogrammer som lover å forbedre ytelsen til datamaskinen din. Du bør være forsiktig når du installerer tredjepartsprogramvare og kun bruke pålitelig programvare fra en offisiell kilde.

Utvid RAM i datamaskinen din

Om du har forsøkt alle tipsene i avsnittene over, og minneforbruket fremdeles nærmer seg 100%, kan det være tid for å øke minnekapasiteten i datamaskinen din. Ved å legg til mer RAM vil du få en formidabel ytelsesforbedring.

Oppgrader datamaskinen din

Om du har forsøkt alle tipsene i avsnittene over og du fremdeles ser at det er høyt systemressursforbruk, kan det være på tide å oppgradere datamaskinen din. Etter som teknologien utvikles, blir programvare mer og mer avansert og krever kraftigere datamaskiner for å kunne kjøre effektivt.