Tabbladcontextmenu in Firefox – meerdere tabbladen sluiten

In Firefox versie 78 is het tabbladcontextmenu gewijzigd en bevat het een nieuw submenu Meerdere tabbladen sluiten. In dit submenu zijn de opties Tabbladen aan de rechterkant sluiten en Overige tabbladen sluiten toegevoegd. Later is een optie Tabbladen aan de linkerkant sluiten ook toegevoegd. Dit contextmenu kan worden bekeken door met de rechtermuisknop te klikkeneen tweede/tweevingerklik op een Firefox-tabblad of door de toets control ingedrukt te houden terwijl u op het tabblad klikt.

Fx115TabMenu-CloseMultipleTabs

Achtergrond

We hebben deze wijziging doorgevoerd omdat de nabijheid van de menu-items voor het sluiten van tabbladen aan de rechterkant en het sluiten van overige tabbladen er soms toe leidde dat gebruikers de verkeerde set tabbladen afsloten, wat resulteerde in een ondermaatse gebruikerservaring. Hoewel er een menu-item Gesloten tabblad opnieuw openen is, gaan hierdoor sommige gegevens wellicht verloren, evenals een potentieel verhoogd netwerkgebruik als de gesloten tabbladen niet meer in de buffer van Firefox staan.

De functie Tabbladen aan de rechterkant sluiten was een eerste stap richting een genuanceerder beheer van tabbladen. Om het probleem van per ongeluk sluiten van tabbladen op te lossen en in de geest van functionaliteitsverbetering, is de optie Tabbladen aan de rechterkant sluiten naar een submenu verplaatst. Het menu-item Meerdere tabbladen sluiten bood een gebied om functionaliteit toe te voegen waar vraag naar is, zoals Tabbladen aan de linkerkant sluiten.

Deze contextmenu’s bieden toegankelijkheidsvoordelen voor functies die niet als sneltoets bestaan. Daarom zijn we zeer zorgvuldig geweest in het toevoegen en verwijderen ervan.

Alternatieve optie

U kunt ook een add-on gebruiken om het oude menu terug te halen, door op addons.mozilla.org te zoeken naar ‘Close other tabs’ of vergelijkbare termen. Twee add-ons die u kunt proberen zijn Close Tabs to the Right en Close Other Tabs.

Neem rechtstreeks contact op met de ontwikkelaar van een add-on als u ondersteuning bij de add-on nodig hebt.