Privénavigatie - Firefox gebruiken zonder geschiedenis te bewaren

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 5418
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Dit artikel beschrijft een functie die beschikbaar is in Firefox 3.5, Privénavigatie, waarmee u het internet kunt verkennen zonder dat Firefox gegevens bewaart over de websites en pagina’s die u hebt bezocht:

De browser maakt gebruik van geschiedenis om uw surfervaring te verbeteren. Wanneer de browser een eerder door u bezochte website of gebruikersnaam en wachtwoord voor uw favoriete website onthoudt, worden deze gegevens als uw geschiedenis beschouwd.

Het kan voorkomen dat u niet wilt dat andere gebruikers van uw computer toegang hebben tot deze gegevens. Als u bijvoorbeeld de computer deelt met een vriend(in) of familielid, wilt u misschien niet dat hij of zij kan zien welke websites u hebt bezocht of welke bestanden u hebt gedownload.

Firefox 3.5 en hoger bevatten de functie “Privénavigatie”, waarmee u over het internet kunt surfen zonder dat Firefox gegevens opslaat over de websites en pagina’s die u hebt bezocht.

Noot: Privénavigatie voorkomt dat gegevens op uw computer worden opgeslagen. Het maakt u niet anoniem op het internet.

Wat Privénavigatie niet zal onthouden

• Bezochte pagina’s: er worden geen pagina’s toegevoegd aan de lijst met websites in het menu Geschiedenis, de geschiedenislijst van het venster Bibliotheek of de adreslijst van de functie Awesome bar.
  • Formulier- en zoekbalkinvoer: niets van wat u in tekstvelden op webpaginaformulieren of de zoekbalk invult zal worden opgeslagen voor Bepalen of Firefox automatisch formulieren invult.
  • Wachtwoorden: er zullen geen nieuwe wachtwoorden worden opgeslagen.
  • Downloadlijstinvoer: nadat u Privénavigatie uitschakelt, zullen geen bestanden die u hebt gedownload achterblijven in de lijst van het venster Downloads.
  • Cookies: cookies zijn door websites aangemaakte bestanden die gegevens op uw computer opslaan, zoals uw voorkeuren tijdens het bezoeken van die website. Deze bestanden zullen niet worden opgeslagen. Voor meer informatie over cookies, zie Cookies.
  • Webbufferbestanden: er zullen geen tijdelijke internetbestanden of gebufferde bestanden van webpagina’s worden opgeslagen totdat u Privénavigatie uitschakelt.
Noot:
  • Als u tijdens het gebruik van Privénavigatie nieuwe bladwijzers aanmaakt, zullen deze niet worden verwijderd zodra u hiermee stopt.
  • Als u tijdens het gebruik van Privénavigatie bestanden op uw computer opslaat, zullen deze niet worden verwijderd zodra u hiermee stopt. Bestanden die u in een externe toepassing opent zullen echter uit de tijdelijke map van het systeem worden gewist, en geen van de gedownloade bestanden zullen in de lijst van het venster Downloads verschijnen.

Privénavigatie inschakelen

Om een privénavigatiesessie te starten:

1. Klik op het menu Extra en selecteer Privénavigatie starten.

Niet aanwezig? Als Privénavigatie starten niet in het menu Extra aanwezig is, gebruikt u niet de meest recente versie Firefox. Werk Firefox bij naar versie 3.5 om deze functie te gebruiken.
  1. De eerste keer dat u Privénavigatie inschakelt, zal Firefox u erop attenderen dat het uw huidige vensters en tabbladen zal opslaan voor als u hiermee stopt. Klik op Privénavigatie starten om verder te gaan.

• Plaats een vinkje naast “Dit dialoogvenster niet meer tonen” als u deze melding de volgende keer dat u Privénavigatie inschakelt niet meer wilt zien.
  1. Vervolgens betreedt u de privénavigatiemodus en zal het informatiescherm van Privénavigatie verschijnen.

Tijdens het navigeren in privénavigatiemodus zal de venstertitel van Firefox (Privénavigatie) tonen.

Privénavigatie uitschakelen

Om een privénavigatiesessie te beëindigen:

1. Klik op het menu Extra en selecteer Privénavigatie stoppen.

2. De venster en tabbladen die u gebruikte toen u Privénavigatie inschakelde zullen verschijnen, en u kunt Firefox normaal gebruiken. De venstertitel van Firefox zal niet langer (Privénavigatie) tonen wanneer Privénavigatie is uitgeschakeld.

Firefox altijd in een privénavigatiesessie starten

In het venster OptiesVoorkeuren bevindt zich een instelling waarmee Privénavigatie automatisch wordt ingeschakeld zodra u Firefox start.

Als u op deze manier de privénavigatiemodus betreedt, zal er geen (Privénavigatie) in de titelbalk van Firefox verschijnen.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. .

Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Geschiedenis.

• Kies Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis in het vervolgkeuzemenu naast Firefox zal.
    1. Selecteer Automatisch Firefox in een privénavigatiesessie starten.

2. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen. .