Privénavigatie - Firefox gebruiken zonder geschiedenis te bewaren

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 14800
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Tijdens het surfen op het internet onthoudt Firefox een hoop gegevens voor u – websites die u hebt bezocht, bestanden die u hebt gedownload, en andere zaken. Het is echter mogelijk dat u niet wilt dat andere gebruikers van uw computer deze gegevens inzien, zoals bijvoorbeeld wanneer u de computer met iemand deelt, en u voor deze persoon een verjaardagscadeau hebt gekocht waarnaar u op het internet hebt gezocht.

Via Privénavigatie kunt u over het internet surfen zonder dat Firefox gegevens opslaat over de websites en pagina’s die u hebt bezocht. Dit artikel legt uit welke gegevens in de modus Privénavigatie niet worden opgeslagen en geeft u stap-voor-stap-instructies over het gebruik ervan.

Privénavigatie maakt u niet anoniem op het internet. Uw internetserviceprovider, werkgever, of de websites zelf kunnen nog steeds bijhouden welke pagina’s u bezoekt.

Wat slaat Privénavigatie niet op?

• Bezochte pagina’s: er worden geen pagina’s toegevoegd aan de lijst met websites in het menu Geschiedenis, de geschiedenislijst van het venster Bibliotheek of de adreslijst van de Awesome bar (locatiebalk).
  • Formulier- en zoekbalkinvoer: niets van wat u in tekstvelden op webpaginaformulieren of de zoekbalk invult zal worden opgeslagen voor Bepalen of Firefox automatisch formulieren invult.
  • Wachtwoorden: er zullen geen nieuwe wachtwoorden worden opgeslagen.
  • Downloadlijstinvoer: nadat u Privénavigatie uitschakelt, zullen geen bestanden die u hebt gedownload achterblijven in de lijst van het venster Downloads.
  • Cookies: cookies slaan gegevens op over websites die u bezoekt, zoals voorkeursinstellingen voor websites of uw aanmeldingsstatus. Hieronder vallen ook gegevens en websitevoorkeuren die door plug-ins als Adobe Flash worden opgeslagen. Cookies kunnen ook worden gebruikt door derden om uw surfgedrag te volgen. Voor meer informatie over volgen (tracking), zie Hoe zet ik de functie Niet volgen aan?
    Noot: om het opslaan van cookies die door Flash zijn ingesteld te voorkomen moet u de meest recente versie gebruiken. Zie Flash bijwerken voor instructies. De privénavigatiemodus in Firefox 3.6 voorkomt niet dat cookies door andere plug-ins worden opgeslagen. Om dat te kunnen doen dient u Firefox bij te werken.
  • Webbufferbestanden: er zullen geen tijdelijke internetbestanden of gebufferde bestanden van webpagina’s worden opgeslagen totdat u Privénavigatie uitschakelt.
Noot:
  • Als u tijdens het gebruik van Privénavigatie nieuwe bladwijzers aanmaakt, zullen deze niet worden verwijderd zodra u hiermee stopt.
  • Als u tijdens het gebruik van Privénavigatie bestanden op uw computer opslaat, zullen deze niet worden verwijderd zodra u hiermee stopt. Bestanden die u in een externe toepassing opent zullen echter uit de tijdelijke map van het systeem worden gewist, en geen van de gedownloade bestanden zullen in de lijst van het venster Downloads verschijnen.

Hoe schakel ik Privénavigatie in?

Om een privénavigatiesessie te starten:

1. Klik boven in het Firefox-vensterin de menubalk op het menu Firefox (menu Extra in Windows XP),menu Extramenu Extra en selecteer Privénavigatie starten.

Private Browsing Win1

Private Browsing Mac1

Private Browsing Lin1
  2. Wanneer u Privénavigatie inschakelt, zal Firefox u erop attenderen dat uw huidige vensters en tabbladen zullen worden opslagen voor als u hiermee stopt. Klik op Privénavigatie starten om verder te gaan.

Private Browsing Win2

Private Browsing Mac2

Private Browsing Lin2
    • Plaats een vinkje naast “Dit dialoogvenster niet meer tonen” als u deze melding de volgende keer dat u Privénavigatie inschakelt niet meer wilt zien.
  3. Vervolgens betreedt u de privénavigatiemodus en zal het informatiescherm van Privénavigatie verschijnen.

c2865a810710523cf0602299e032059d-1267167660-207-3.jpgPrivate Browsing Win3Private Browsing Mac3Private Browsing Lin3

Tijdens het navigeren in privénavigatiemodus zal de venstertitel van Firefox gedurende uw sessie (Privénavigatie) tonenhet menu Firefox gedurende uw sessie paars gekleurd zijn (voor Windows XP zal de venstertitel in plaats daarvan (Privénavigatie) tonen).

Hoe schakel ik Privénavigatie uit?

Om een privénavigatiesessie te beëindigen:

1. Klik boven in het Firefox-vensterin de menubalk op het menu Firefox (menu Extra in Windows XP),menu Extramenu Extra en selecteer Privénavigatie stoppen.

Private Browsing Win4

Private Browsing Mac4

Private Browsing Lin4
  2. De venster en tabbladen die u gebruikte toen u Privénavigatie inschakelde zullen verschijnen, en u kunt Firefox normaal gebruiken. De venstertitel van Firefox zal niet langer (Privénavigatie) tonenHet menu Firefox zal weer oranje worden (voor Windows XP zal de venstertitel van Firefox niet langer (Privénavigatie) tonen) wanneer Privénavigatie is uitgeschakeld.

Hoe start ik Firefox altijd in Privénavigatie?

In het venster OptiesVoorkeuren bevindt zich een instelling waarmee Privénavigatie automatisch wordt ingeschakeld zodra u Firefox start.

Als u op deze manier de privénavigatiemodus betreedt, zal de titelbalk van Firefox geen (Privénavigatie) tonenzal het menu Firefox niet paars worden (in Windows XP zal de titelbalk van Firefox geen (Privénavigatie) tonen, maar zal Firefox zoals hierboven beschreven geen geschiedenis bewaren.
  1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. .
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Geschiedenis.

3. Kies Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis in het vervolgkeuzemenu naast Firefox zal.
  4. Plaats een vinkje naast Automatisch Firefox in een privénavigatiesessie startenPermanente privénavigatiemodus.

Private Browsing Win5Private Browsing Mac5Private Browsing Lin5
  5. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen. .