Privénavigatie - Firefox gebruiken zonder geschiedenis te bewaren

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 131912
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Tijdens het surfen op het internet onthoudt Firefox een hoop gegevens voor u, zoals de websites die u hebt bezocht. Er kunnen echter momenten zijn waarop u niet wilt dat personen die toegang tot uw computer hebben deze gegevens inzien, zoals wanneer u op zoek bent naar een cadeau. Met Privénavigatie kunt u op het internet bladeren zonder dat gegevens over de websites en pagina’s die u hebt bezocht worden opgeslagen.

Privénavigatie bevat ook Inhoudsblokkering (voorheen Bescherming tegen volgen), dat voorkomt dat bedrijven uw surfgeschiedenis op meerdere websites bijhouden. Voor meer info over Privénavigatie met Bescherming tegen volgen in Firefox, zie Inhoudsblokkering (voorheen Bescherming tegen volgen).

Hier wordt uitgelegd hoe het werkt.

Belangrijk: Privénavigatie maakt u niet anoniem op het internet. Uw internetserviceprovider, werkgever, of de websites zelf kunnen nog steeds bijhouden welke pagina’s u bezoekt. Ook beschermt Privénavigatie u niet tegen keyloggers of spyware die mogelijk op uw computer is geïnstalleerd.

Hoe open ik een nieuw privévenster?

Er zijn twee manieren om een nieuw privévenster te openen.

Een nieuw, leeg privévenster openen

• Klik op de menuknop New Fx Menu en daarna op Nieuw privévenster.
    private browsing - fx29 - winxpprivate browsing - fx29 - win8private browsing - fx29 - macprivate browsing - fx29 - linux

Een koppeling in een nieuw privévenster openen

• Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op een willekeurige koppeling en kies Koppeling openen in nieuw privévenster vanuit het contextmenu.
    Link in Private Window Fx20 WinXPLink in Private Window Fx20 Win7Link in Private Window Fx20 MacLink in Private Window Fx20 Lin
Tip: privénavigatievensters bevatten een paars masker bovenaan.
Mask - WinXPMask - Win8Mask - MacMask - Linux

Wat wordt er door Privénavigatie niet opgeslagen?

• Bezochte pagina’s: er worden geen pagina’s toegevoegd aan de lijst met websites in het menu Geschiedenis, de geschiedenislijst van het venster Bibliotheek of de adreslijst van de Awesome bar (locatiebalk).
  • Formulier- en zoekbalkinvoer: niets van wat u in tekstvelden op webpaginaformulieren of de zoekbalk invult zal worden opgeslagen voor het automatisch invullen van formulieren.
  • Wachtwoorden: er zullen geen nieuwe wachtwoorden worden opgeslagen.
  • Downloadlijstvermeldingen: nadat u Privénavigatie uitschakelt, zullen geen bestanden die u hebt gedownload in de lijst van het venster Downloads worden vermeld.
  • Cookies: cookies slaan gegevens op over websites die u bezoekt, zoals voorkeursinstellingen voor websites, aanmeldingsstatus en gegevens die door plug-ins als Adobe Flash worden gebruikt. Cookies kunnen ook worden gebruikt door derden om uw surfgedrag te volgen. Voor meer informatie over volgen, zie Hoe zet ik de functie Niet volgen aan?
  • Gebufferde webinhoud en Offline webinhoud en gebruikersgegevens: er zullen geen tijdelijke internetbestanden (gebufferde bestanden) of bestanden die websites opslaan voor offlinegebruik worden opgeslagen.
Noot:
  • Nieuwe bladwijzers die u tijdens het gebruik van Privénavigatie aanmaakt, zullen bewaard blijven.
  • Bestanden die u tijdens het gebruik van Privénavigatie naar uw computer downloadt, zullen bewaard blijven.

Kan ik Firefox zo instellen dat altijd Privénavigatie wordt gebruikt?

Firefox is standaard ingesteld om geschiedenis te onthouden, maar u kunt deze instelling wijzigen in de privacyoptiesvoorkeuren van Firefox (klik op het Firefox-menu New Fx Menu, kies OptiesVoorkeuren en selecteer het paneel Privacy). Als u uw instelling voor geschiedenis instelt op Nooit geschiedenis onthouden, is dit hetzelfde als altijd de privénavigatiemodus gebruiken. Voor meer informatie, zie Instellingen voor privacy, navigatiegeschiedenis en mij-niet-volgen.

Belangrijk: als Firefox is ingesteld op Nooit geschiedenis onthouden, ziet u geen paars masker aan de bovenkant van elk venster, terwijl u eigenlijk toch de privénavigatiemodus gebruikt. Om terug te keren naar normaal browsen, gaat u naar uw privacyoptiesvoorkeuren en stelt u Firefox in op Geschiedenis onthouden.

Andere manieren om te bepalen welke gegevens door Firefox worden opgeslagen