Configuratie-editor voor Firefox

De configuratie-editor (de pagina about:config) vermeldt Firefox-instellingen die bekend zijn als voorkeuren die uit de bestanden prefs.js en user.js in het Firefox-profiel worden gelezen, evenals uit standaardwaarden van de toepassing. Veel van deze voorkeuren zijn geavanceerde instellingen die niet aanwezig zijn in het paneel OptiesVoorkeuren . Dit artikel beschrijft hoe u de pagina about:config kunt gebruiken voor het bekijken, wijzigen of herinitialiseren van voorkeursinstellingen van Firefox als dit nodig is.

Waarschuwing: het wijzigen van deze geavanceerde instellingen kan Firefox soms niet meer laten werken of vreemd gedrag veroorzaken. U dient dit alleen te doen als u weet wat u doet of als u betrouwbaar advies opvolgt.

about:config openen

Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Ik aanvaard het risico!Het risico aanvaarden en doorgaan om door te gaan naar de pagina about:config.

Fx57aboutconfig Fx71aboutconfig

Klik op Alles tonen om alle voorkeuren die momenteel in uw profiel zijn ingesteld te bekijken, of gebruik het veld Naam voorkeursinstelling zoeken om de lijst te filteren.

Zoeken naar voorkeuren

Om bepaalde voorkeuren snel te vinden, kunt u het veld Zoeken:Naam voorkeursinstelling zoeken boven in de pagina about:config gebruiken. Als u bijvoorbeeld ocsp in het veld Zoeken invoert, wordt de voorkeur security.OCSP.enabled zichtbaar.

Noot: voorkeurnamen zijn hoofdlettergevoelig. Zoektermen niet.

Als u een zoekterm invoert en de voorkeur bestaat niet, dan wordt de optie geboden om een nieuwe voorkeur toe te voegen (zie hieronder).

Voorkeuren aanpassen

Om een waarde van een bestaande voorkeurstring of -integer te wijzigen, rechtsklikcontrol-klik op de voorkeur en selecteer Aanpassen vanuit het contextmenu (of dubbelklik op de voorkeur) en typ daarna de nieuwe waarde in het venster dat wordt geopend. Voor een boolean (true-false)-voorkeur, rechtsklikcontrol-klik op de voorkeur en selecteer Wisselen vanuit het contextmenu (of dubbelklik op de voorkeur) om de waarde te wisselen tussen true en false.

Fx71aboutconfigShowAll

U kunt dubbelklikken op een voorkeur om de waarde te wijzigen, of u kunt het volgende doen:

Klik voor een boolean (true-false)-voorkeur op de knop Wisselen Fx71aboutconfig-ToggleButton .

Klik voor een string (tekst)- of een getalsmatige voorkeur op de knop Bewerken Fx71aboutconfig-EditButton en voer een nieuwe waarde in.

Fx71aboutconfig-editpref

Klik op het vinkje Fx71aboutconfig-Checkmark om de waarde op te slaan.

Voorkeuren herinitialiseren of verwijderen

Om een voorkeur naar de standaardwaarde terug te zetten of een toegevoegde voorkeur te verwijderen, rechtsklikcontrol-klik op de voorkeur en selecteer Herinitialiseren. Als u de voorkeur zelf hebt toegevoegd via about:config, staat deze na herstarten van Firefox niet meer in de lijst.

Klik om een voorkeur naar de standaardwaarde terug te zetten op de knop Herinitialiseren Fx71aboutconfig-ResetButton . Klik om een toegevoegde voorkeur te verwidjeren op de knop Verwijderen Fx71aboutconfig-DeleteButton . Als u de voorkeur zelf hebt toegeveogd, staat deze na herstarten van Firefox niet meer in de lijst.
Noot: er wordt voor sommige vetgedrukte voorkeuren die u niet hebt aangepast of toegevoegd, zoals voorkeuren met een systeemspecifieke waarde, mogelijk een knop Verwijderen Fx71aboutconfig-DeleteButton getoond. Die voorkeuren worden, als ze worden verwijderd, weer toegevoegd als dit nodig is.

U kunt alleen aangepaste voorkeuren herinitialiseren of verwijderen die vet worden weergegeven. (Lees het artikel Voorkeuren van Firefox herinitialiseren om problemen te analyseren en verhelpen om alle voorkeuren terug te zetten naar hun standaardinstellingen).

Voorkeuren toevoegen

aboutconfig-contextmenu
Fx71aboutconfig-addnewpref

RechtsklikControl-klik op een willekeurige plaats in de lijst met voorkeuren. Selecteer Nieuw in het contextmenu, selecteer het type voorkeur dat u toevoegt (String, Integer of Boolean) en volg de aanwijzingen om de naam en waarde van de voorkeur in te voeren.

• String is elk tekstgedeelte
  • Integer is een getal
  • Boolean is true of false

Voer om een nieuwe voorkeur in te voeren de naam in het veld Voorkeurnaam zoeken bovenin de pagina about:config in. Onderaan de zoekresultaten (als die er zijn) vindt u een optie om een nieuwe voorkeur aan te maken. Geef het type van de waarde op die die voorkeur zal opslaan om dit te doen:

• String is elk tekstgedeelte
  • Integer is een getal
  • Boolean is true of false

Klik op de knop Toevoegen Fx71aboutconfig-AddButton om een nieuwe voorkeur aan te maken en in te stellen. Boolean-voorkeuren worden standaard op true ingesteld; gebruik de knop Wisselen Fx71aboutconfig-ToggleButton om de waarde te wijzigen. Klik voor tekst- of getalsmatige voorkeuren op de knop Opslaan Fx71aboutconfig-Checkmark . Klik op de knop Verwijderen Fx71aboutconfig-DeleteButton om de nieuwe voorkeur te verwerpen.

Gebaseerd op informatie van About:config (mozillaZine KB)