Firefox gebruiken - Een overzicht van de belangrijkste functies

Nieuw met Firefox? Dan bent u op de juiste plaats. Dit artikel beschrijft alle basishandelingen en helpt u binnen enkele minuten op weg. Ook geeft het honderden koppelingen naar andere nuttige artikelen die u misschien later wilt bekijken.

Uw startpagina instellen of wijzigen

Kies de pagina die wordt geopend wanneer u Firefox start of op de knop Startpagina klikt.

1. Open een tabblad met daarin de webpagina die u als startpagina wilt gebruiken.
  2. Sleep dat tabblad naar de knop Startpagina Home Button .
    Home Page 29 - Win8 Home Page 29 - Mac Home Page 29 - Linux
  3. Klik op Ja om hiervan uw startpagina te maken.

Meer opties kunt u vinden in het artikel De startpagina instellen.

Zoeken op het web

Kies uw favoriete zoekmachine met Firefox’ ingebouwde zoekbalk.

• Klik eenvoudig op het zoekpictogram aan de linkerkant van de zoekbalk om de gewenste zoekmachine te kiezen.
    Search2 29 - Win Search2 29 - Mac Search2 29 - Lin
  • Begin eenvoudig met typen in de zoekbalk en kies de gewenste zoekmachine.
    quick search fx34

Ontdek meer zoektrucs met behulp van het artikel De zoekbalk gebruiken in Firefox.

Een bladwijzer voor een website maken

Sla uw favoriete websites op.

• Om een bladwijzer te maken, klikt u op de ster in de werkbalk. De ster wordt blauw, en voor de pagina waarop u zich bevindt wordt een bladwijzer aangemaakt in de map Ongesorteerde bladwijzers. Dat is alles!
    Bookmark 29 Win Bookmark 29 Mac Bookmark 29 Lin
Tip: sleep een tabblad rechtstreeks naar uw bladwijzerwerkbalk om het daar op te slaan.

Zie voor meer informatie het artikel Bladwijzers aanmaken om uw favoriete webpagina’s op te slaan.

Alles vinden met de Awesome bar

We noemen de adresbalk van Firefox graag de ‘Awesome bar’ (‘geweldige balk’), omdat deze snel plekken die u eerder hebt bezocht kan vinden.

• Begin met typen in de adresbalk en u ziet een lijst van pagina’s uit uw navigatiegeschiedenis en bladwijzers. Zodra u de gewenste pagina ziet, klikt u erop.
    Bookmark3 29 Win Bookmark3 29 Mac Bookmark3 29 Lin
Tip: u kunt van hieruit ook een webzoekopdracht starten. Probeer het maar eens.

Zie voor meer trucs het artikel Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen van Firefox doorzoeken vanuit de adresbalk.

Privénavigatie

Via Firefox’ privénavigatiefunctie kunt u op het internet bladeren zonder enige gegevens over welke websites en pagina’s u hebt bezocht op uw computer op te slaan.

• Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op Nieuw privévenster.
    private browsing - fx29 - winxp private browsing - fx29 - win8 private browsing - fx29 - mac private browsing - fx29 - linux

Lees meer over de werking van Privénavigatie.

Het menu of de werkbalk aanpassen

U kunt de items die in het menu of op uw werkbalk verschijnen wijzigen.

1. Klik op de menuknop new fx menu en kies Aanpassen.
    • Er verschijnt een speciaal tabblad waarmee u items van of naar het menu en de werkbalk kunt slepen.
    Customize Fx 29 Win8
  2. Als u klaar bent, klikt u op de groene knop Aanpassen afsluiten.

Lees meer over het aanpassen van Firefox.

Functies aan Firefox toevoegen met add-ons

Add-ons zijn kleine apps die u kunt installeren om Firefox helemaal naar uw hand te zetten.

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop FirefoxKlik in de menubalk op het menu ExtraKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en klik daarna op Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Add-ons verkrijgen in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Voor meer informatie over een aanbevolen add-on of thema klikt u erop. Daarna kunt u op de groene knop Toevoegen aan Firefox klikken om deze te installeren.
    • U kunt ook naar specifieke add-ons zoeken door het zoekveld bovenaan te gebruiken. Daarna kunt u gevonden add-ons installeren met de knop Installeren.
      Addon1 29 Win Addon2 29 Win Addon1 29 Mac Addon2 29 Mac Addon1 29 Lin Addon2 29 Lin
  4. Firefox zal de gevraagde add-on downloaden en u vragen te bevestigen dat u deze wilt installeren.
  5. Klik op Nu herstarten als dit verschijnt. Uw tabbladen zullen worden opgeslagen en na het herstarten worden teruggezet.

Lees voor meer info over add-ons het artikel Add-ons vinden en installeren om functies aan Firefox toe te voegen.

Tip: sommige add-ons plaatsen na de installatie een knop in de werkbalk. U kunt deze verwijderen of eventueel naar het menu verplaatsen – zie Bedieningen, knoppen en werkbalken van Firefox aanpassen.

Uw Firefox synchroon houden

Benader uw bladwijzers, geschiedenis, wachtwoorden en meer vanaf andere apparaten.

1. Maak eerst een Firefox-account aan:
    • Klik op de menuknop New Fx Menu , kies Aanmelden bij Sync en volg de instructies om uw account aan te maken.
    Sync 29
  2. Meld u daarna aan om een ander apparaat te verbinden.

Voor gedetailleerde instructies, zie Hoe stel ik Sync in op mijn computer?

Verbinding maken met vrienden via video

Geniet van gratis videogesprekken, rechtstreeks vanuit uw browser, met Firefox Hello.

1. Klik boven in de browser op de knop Hello hello button om een gespreksruimte aan te maken.
  2. Stuur de gesprekskoppeling naar een vriend.
  3. Firefox laat weten wanneer uw vriend of vriendin aan het gesprek deelneemt.

Voor meer informatie over videogesprekken, zie Firefox Hello - Video- en audiogesprekken online.

Webpagina’s bekijken met vrienden

Met Firefox Hello kunt u uw vrienden bellen en webpagina’s met ze bespreken.

1. Klik boven in de browser op de knop Hello hello button om een gesprek aan te maken.
  2. Stuur de gesprekskoppeling naar een vriend.
  3. Firefox laat weten wanneer uw vriend of vriendin aan het gesprek deelneemt.

Voor meer informatie over videogesprekken, zie Firefox Hello - Video- en audiogesprekken online.

Hulp verkrijgen

Als u meer vragen of ooit hulp met Firefox nodig hebt, zit u op de goede website.

• Deze website bevat honderden artikelen die praktisch alle mogelijke vragen over Firefox kunnen beantwoorden.
Get Help

Dit artikel wordt, zoals alle ondersteuning voor Firefox, voornamelijk aangeboden door vrijwilligers, die Mozilla met trots onafhankelijk en open source houden. Blijf vrij browsen!