Firefox gebruiken - Een overzicht van de belangrijkste functies

Nieuw met Firefox? Dan bent u op de juiste plaats. Dit artikel beschrijft alle basishandelingen en helpt u binnen enkele minuten op weg. Ook geeft het honderden koppelingen naar andere geweldige artikelen die u wellicht later wilt verkennen.

Uw startpagina instellen of wijzigen

Kies de pagina die wordt geopend wanneer u Firefox start of op de knop Startpagina klikt.

1. Open een tabblad met daarin de webpagina die u als startpagina wilt gebruiken.
  2. Sleep dat tabblad naar de knop Startpagina Home Button .
    Home Page 29 - Win8 Home Page 29 - Mac Home Page 29 - Linux
  3. Klik op Ja om hiervan uw startpagina te maken.

Meer opties kunt u vinden in het artikel De startpagina instellen.

Zoeken op het web

Kies uw favoriete zoekmachine met Firefox’ ingebouwde zoekbalk.

• Klik eenvoudig op het zoekpictogram aan de linkerkant van de zoekbalk om de gewenste zoekmachine te kiezen.
    Search2 29 - Win Search2 29 - Mac Search2 29 - Lin

Ontdek meer zoektrucs met behulp van het artikel Zoekbalk - Eenvoudig uw favoriete zoekmachine kiezen.

Een bladwijzer voor een website maken

Sla uw favoriete websites op.

• Om een bladwijzer te maken klikt u op de ster in de werkbalk. De ster zal blauw worden en voor de pagina waarop u zich bevindt wordt een bladwijzer aangemaakt in de map Ongesorteerde bladwijzers. Dat is alles!
    Bookmark 29 Win Bookmark 29 Mac Bookmark 29 Lin
Tip: sleep een tabblad rechtstreeks naar uw bladwijzerwerkbalk om het daar op te slaan.

Zie voor meer info het artikel Bladwijzers gebruiken om uw favoriete websites op te slaan en te ordenen.

Alles vinden met de Awesome bar

We noemen de adresbalk van Firefox graag de “Awesome bar” (“geweldige balk”), omdat deze snel plekken die u eerder hebt bezocht kan vinden.

• Begin met typen in de adresbalk en u ziet een lijst van pagina’s uit uw navigatiegeschiedenis en bladwijzers. Zodra u de gewenste pagina ziet, klikt u erop.
    Bookmark3 29 Win Bookmark3 29 Mac Bookmark3 29 Lin
Tip: u kunt van hieruit ook een webzoekopdracht starten. Probeer het maar eens.

Zie voor meer trucs het artikel Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen vinden bij het typen in de adresbalk.

Privénavigatie

Via de functie Privénavigatie in Firefox kunt u op het internet bladeren zonder informatie over welke websites en -pagina’s u hebt bezocht op uw computer op te slaan.

• Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op Nieuw privévenster.
    private browsing - fx29 - winxp private browsing - fx29 - win8 private browsing - fx29 - mac private browsing - fx29 - linux

Lees meer over de werking van Privénavigatie.

Het menu of de werkbalk aanpassen

U kunt de items die in het menu of op uw werkbalk verschijnen wijzigen.

1. Klik op de menuknop new fx menu en kies Aanpassen.
    • Er verschijnt een speciaal tabblad waarmee u items van of naar het menu en de werkbalk kunt slepen.
    Customize Fx 29 Win8
  2. Als u klaar bent, klikt u op de groene knop Aanpassen afsluiten.

Lees meer over het aanpassen van Firefox.

Functies aan Firefox toevoegen met add-ons

Add-ons zijn kleine apps die u kunt installeren om Firefox helemaal naar uw hand te zetten.

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop FirefoxKlik in de menubalk op het menu ExtraKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en klik daarna op Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Add-ons verkrijgen in het tabblad Add-onbeheerder.Selecteer het paneel Add-ons verkrijgen in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Voor meer informatie over een aanbevolen add-on of thema klikt u erop. Daarna kunt u op de groene knop Toevoegen aan Firefox klikken om deze te installeren.
    • U kunt ook naar specifieke add-ons zoeken door het zoekveld bovenaan te gebruiken. Daarna kunt u gevonden add-ons installeren met de knop Installeren.
      Addon1 29 Win Addon2 29 Win Addon1 29 Mac Addon2 29 Mac Addon1 29 Lin Addon2 29 Lin
  4. Firefox zal de gevraagde add-on downloaden en u vragen te bevestigen dat u deze wilt installeren.
  5. Klik op Nu herstarten als dit verschijnt. Uw tabbladen zullen worden opgeslagen en na het herstarten worden teruggezet.

Lees voor meer info over add-ons het artikel Add-ons vinden en installeren om functies aan Firefox toe te voegen.

Tip: sommige add-ons plaatsen na de installatie een knop in de werkbalk. U kunt deze verwijderen of eventueel naar het menu verplaatsen - zie Bedieningen, knoppen en werkbalken van Firefox aanpassen.

Uw Firefox synchroon houden

Benader uw bladwijzers, geschiedenis, wachtwoorden en meer vanaf andere apparaten.

1. Maak eerst een Firefox-account aan:
    • Klik op de menuknop New Fx Menu , kies Aanmelden bij Sync en volg de instructies om uw account aan te maken.
    Sync 29
  2. Meld u daarna aan om een ander apparaat te verbinden.

Voor gedetailleerde instructies, zie Hoe stel ik Firefox Sync in?

Hulp verkrijgen

Als u meer vragen of ooit hulp met Firefox nodig hebt, zit u op de goede website.

• Deze website bevat honderden artikelen die praktisch alle mogelijke vragen over Firefox kunnen beantwoorden.
Get Help

Bladeren op het internet

Uw startpagina instellen

Het instellen van uw startpagina in Firefox is eenvoudig. Sleep eenvoudig het pictogram van de website naar de knop Startpagina. Voor meer informatie over uw startpagina en het instellen van de tabbladen die worden geopend bij het starten van Firefox, zie De startpagina instellen.
Home page Win1

Home page Mac1

Home page Lin1

Bladwijzers maken met één klik

Klik op het sterpictogram in de locatiebalk om een bladwijzer te maken. Da’s alles! Voor meer informatie over het gebruik van bladwijzers, waaronder labelen en ordenen, zie Bladwijzers gebruiken om uw favoriete websites op te slaan en te ordenen.
bookmarks-win1

bookmarks-mac1

Alles vinden met de Awesome bar

We noemen de locatiebalk van Firefox graag de “Awesome bar” (Engels voor “geweldige balk”), omdat als u de naam of het adres van een website waar u eerder bent geweest begint te typen, de balk ogenblikkelijk vindt wat u zoekt. En hoe vaker u de balk gebruikt, hoe beter hij wordt. Als u meer handigheidjes van de Awesome bar wilt leren kennen, zoals het doorzoeken van uw open tabbladen en zoeken op het web, zie dan Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen vinden bij het typen in de adresbalk.
Awesome Bar dropdown1 win

Awesome Bar dropdown1 mac

Awesome Bar dropdown1 lin

Zoeken op het web

Doorzoek het internet met uw favoriete zoekwebsite in Firefox’ ingebouwde zoekbalk. Klik eenvoudig op het pictogram links om van zoekmachines te wisselen. Meer zoekhandigheidjes kunt u vinden in het artikel Zoekbalk - Eenvoudig uw favoriete zoekmachine kiezen.
Search Win

Search Mac

Search Lin

Tabbladen tabbladen tabbladen!

Via tabbladen kunt meerdere websites binnen een venster openen, wat uw scherm vrijhoudt van rommel en het omschakelen tussen websites vereenvoudigt. Om een nieuw tabblad te maken klikt u op de knop voor het maken van een nieuw tabblad (+) rechts van het laatste tabblad. Als u meer wilt lezen over het werken met tabbladen, zie dan Tabbladen gebruiken om veel websites in een venster te ordenen.
Tabs Win2

Tabs Mac2

Vastgemaakte tabbladen

Met vastgemaakte tabbladen kunt u uw favoriete webapps als Facebook, Gmail en Twitter geopend en binnen één klik bereikbaar houden. Klik met de rechtermuisknop Houd de control-toets ingedrukt, klik op het tabblad en selecteer Tabblad vastmaken in het menu om een tabblad vast te maken. Als u meer over vastgemaakte tabbladen wilt lezen, zie dan Vastgemaakte tabbladen - Favoriete websites open en via een klik bereikbaar houden.
Pin App Tab Win

Pin App Tab Mac

Pin App Tab Lin

Privénavigatie

Via Firefox’ privénavigatiefunctie kunt u het internet verkennen zonder enige gegevens achter te laten over welke websites en pagina’s u hebt bezocht.

Ga naar de bovenkant van het Firefox-venster, de menubalk, klik op de knop Firefoxhet menu Extra en selecteer Privénavigatie starten om Privénavigatie te starten. Lees het artikel Privénavigatie - Op het internet bladeren zonder informatie over uw bezochte websites te bewaren voor meer informatie.
Private Browsing Win1

Private Browsing Mac1

Private Browsing Lin1

Ga naar de bovenkant van het Firefox-venster, de menubalk, klik op de knop Firefoxhet menu Bestand en selecteer Nieuw privévenster om een privénavigatievenster te openen. Lees het artikel Privénavigatie - Op het internet bladeren zonder informatie over uw bezochte websites te bewaren voor meer informatie.
fx20 new private window - file menu

New Private Window Fx20 Win7

New Private Window Fx20 Mac

New Private Window Fx20 Lin

Firefox aanpassen met add-ons

Add-ons zijn een soort kleine apps die u kunt installeren, waarmee toeters en bellen aan Firefox worden toegevoegd. Er zijn add-ons die prijzen vergelijken, het weerbericht bekijken, het uiterlijk van Firefox wijzigen, naar muziek luisteren, of zelfs uw Facebook-profiel bijwerken. Als u meer wilt weten over add-ons en hoe u add-ons kunt installeren, zie dan Add-ons vinden en installeren om functies aan Firefox toe te voegen.

Thema’s

Met thema’s kunt u eenvoudig het uiterlijk van Firefox personaliseren. Probeer er eens een paar op Mozilla’s add-ons-website.

Synchroon blijven

Via Firefox Sync kunt u op een veilige manier uw geschiedenis, bladwijzers, tabbladen en wachtwoorden vanaf al uw apparaten benaderen. Zie Firefox Sync - Uw bladwijzers, tabbladen en persoonlijke gegevens met u meenemen voor meer info of ga direct naar uw computers of uw Android-apparaat synchroniseren.

Deel dit artikel: http://mzl.la/LGkrZp