Probleem met voorkeuren die niet worden opgeslagen verhelpen

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Soms is het mogelijk dat uw Firefox-voorkeursinstellingen niet worden opgeslagen nadat u deze wijzigt. Zo kan het gebeuren dat u een instelling wijzigt in de optiesvoorkeuren van Firefox, maar deze weer naar de vorige waarde is teruggezet wanneer u het paneel OptiesVoorkeuren daarna opnieuw opent.

De mogelijke oorzaken en oplossingen variëren, afhankelijk van of u slechts enkele specifieke voorkeuren of helemaal geen voorkeuren kunt opslaan. Dit artikel is wellicht ook van toepassing als u merkt dat na het bijwerken van Firefox, telkens wanneer u Firefox start, een tabblad Firefox is bijgewerkt wordt geopend met een pagina die de tekst U hebt Firefox bijgewerkt naar de meest recente versie bevat.

Firefox vernieuwenopfrissen om het probleem te verhelpen

De meest eenvoudige manier om dit probleem op te lossen is het terugzetten van Firefox naar de standaardinstellingen, waarbij uw belangrijke gegevens behouden blijven. Naast het terugzetten van alle voorkeuren naar standaardwaarden verhelpt het vernieuwenopfrissen van Firefox ook veel andere problemen, waaronder problemen die door extensies worden veroorzaakt of met gegevens en instellingen die in andere bestanden in uw Firefox-profiel worden bewaard. Als u een preciezere oplossing zoekt, sla deze sectie dan over en probeer de onderstaande oplossingen.

Noot: bij het gebruiken van de vernieuwingsopfrisfunctie blijven uw bladwijzers, navigatiegeschiedenis, geopende tabbladen, vensters, wachtwoorden, cookies en gegevens voor automatisch aanvullen van webformulieren bewaard. Uw extensies en thema’s worden echter verwijderd en uw voorkeuren worden geherinitialiseerd. Lees meer.
  1. Klik op de menuknop Fx57Menu, klik op Help en kies ProbleemoplossingsinformatieMeer probleemoplossingsinformatie.
  2. Klik op Firefox opfrissen en daarna in het bevestigingsvenster dat wordt geopend op Firefox opfrissen. Firefox sluit om op te frissen.
  3. Als Firefox gereed is, toont een venster uw geïmporteerde gegevens. Klik op de knop Voltooien. Firefox wordt geopend.
  4. Selecteer of u wilt dat Firefox alle of sommige vensters en tabbladen herstelt en klik op de knop Beginnen!.
  1. Klik op de menuknop Fx57Menu, klik op Help en kies ProbleemoplossingsinformatieMeer probleemoplossingsinformatie.
  2. Klik op Firefox opfrissen en daarna in het bevestigingsvenster dat wordt geopend op Firefox opfrissen. Firefox sluit om op te frissen.
  3. Als Firefox gereed is, toont een venster uw geïmporteerde gegevens. Klik op de knop Voltooien. Firefox wordt geopend.
Noot: er is een knop Firefox opfrissen in het venster ProbleemoplossingVeilige modus van Firefox, als u Firefox niet normaal kunt starten. U kunt Firefox ook handmatig opfrissen door een nieuw profiel aan te maken en uw belangrijke gegevens naar het nieuwe profiel te kopiëren.

Specifieke voorkeuren worden niet opgeslagen

Als een bepaalde instelling in Firefox steeds wordt teruggezet, of als u een enkele instelling niet kunt wijzigen terwijl andere instellingen wel normaal worden opgeslagen, hebt u mogelijk met een van de volgende problemen te maken.

Programma’s van derden die Firefox-instellingen wijzigen

Sommige programma’s dwingen Firefox bepaalde instellingen te gebruiken. Hieronder bevindt zich een lijst met programma’s waarvan bekend is dat ze dit doen, evenals handelingen die u kunt verrichten om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt:

• Creative ZenCast wijzigt Firefox’ useragent, wat de werking met Java verstoort.
    • De-installeer het programma.
  • McAfee Privacy Service schakelt Firefox’ pop-upblokkering uit.
  • Norton 360 bevat een functie genaamd ‘Firefox Privacy Cleanup’ die, wanneer ingeschakeld, voorrang heeft op uw Firefox-privacyinstellingen en ervoor zorgt dat uw navigatiegeschiedenis, cookies en andere privégegevens van voorgaande sessies niet worden bewaard.

Sommige werkbalken en add-ons van derden wijzigen de startpagina en zoekinstellingen van Firefox. U kunt deze snel herstellen met behulp van de SearchReset-add-onVoor het terugzetten hiervan, zie Uw standaard zoekinstellingen wijzigen in Firefox en De startpagina instellen.

User.js-bestand heeft voorrang op Firefox-instellingen

Als u geen van bovenstaande programma’s hebt geïnstalleerd, of alsAls u de suggesties hebt opgevolgd en bepaalde voorkeuren worden telkens wanneer u Firefox start weer teruggezet, dient u wellicht zelf de Firefox-configuratiebestanden te bewerken. Geen paniek, dit is vrij eenvoudig. Zo kunt u dit doen:

1. Open uw profielmap:

• Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie.Selecteer Meer probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij Profielmap-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Open het bestand user.js met een teksteditor (zoals KladblokGedit, Leafpad of KateTextEdit).
    • Als er geen user.js-bestand bestaat, zullen deze stappen u niet helpen.
  4. Verwijder de regels voor de gebruikersvoorkeuren die u wilt kunnen wijzigen. Als u alles wilt kunnen wijzigen kunt u alle regels verwijderen.
  5. Sla het bestand op en sluit de teksteditor.

U zou uw Firefox-instellingen nu moeten kunnen wijzigen.

Firefox-programmabestand is vergendeld of voorkomt wijzigingen in bepaalde instellingen

Uw installatie van Firefox kan zodanig zijn aangepast dat een programmaconfiguratiebestand is toegevoegd dat bepaalde instellingen vergrendelt of voorkomt dat bepaalde wijzigingen worden opgeslagen. Volg de stap Firefox opnieuw installeren in het artikel Problemen met Firefox analyseren en verhelpen om het Firefox-programma van uw computer te verwijderen en installeer daarna een nieuw exemplaar van Firefox. (Het op deze manier opnieuw installeren van Firefox zal uw gebruikersgegevens en -instellingen niet verwijderen, omdat deze op een andere locatie zijn opgeslagen dan de programmabestanden.)

Opslaan van voorkeuren of instellingen lukt helemaal niet

Als geen van uw instellingen zich laat opslaan, als u telkens wanneer u Firefox start het tabblad Firefox is bijgewerkt ziet, of als u de bovenstaande stappen zonder succes hebt geprobeerd, is het bestand dat Firefox gebruikt om uw voorkeuren in op te slaan mogelijk vergrendeld of beschadigd.

Vergrendeld voorkeurenbestand

Firefox kan uw instellingen mogelijk niet opslaan als het bestand prefs.js (of het bestand prefs.js.moztmp, als dit bestaat) tegen schrijven is beveiligd of als er andere reservekopiebestanden van voorkeuren bestaan.

1. Open uw profielmap:

• Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie.Selecteer Meer probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij Profielmap-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Bepaal de locatie van het bestand prefs.js (en, indien aanwezig, het bestand prefs.js.moztmp).
  4. Klik voor beide bestanden met rechts op het bestand en selecteer Eigenschappen in het contextmenu. Controleer voor elk bestand of zich bij Kenmerken geen aangevinkt selectievakje naast Alleen-lezen bevindt.
    • Als RealPlayer is geopend, kan dit het bestand prefs.js vergrendelen. Sluiten van RealPlayer zou het moeten ontgrendelen.
  5. Verwijder alle prefs-n.js-bestanden, waarbij n een getal is (bv. prefs-2.js).
  6. Verwijder Invalidprefs.js als dit bestaat.
  7. Herstart Firefox. U zou nu instellingen moeten kunnen wijzigen.
  1. Open uw profielmap:

• Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie.Selecteer Meer probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij Profielmap-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Bepaal de locatie van het bestand prefs.js (en, indien aanwezig, het bestand prefs.js.moztmp).
  4. Zorg er voor elk bestand voor dat uw gebruiker schrijfrechten voor het bestand heeft.
  5. Verwijder alle prefs-n.js-bestanden, waarbij n een getal is (bv. prefs-2.js).
  6. Verwijder Invalidprefs.js als dit bestaat.
  7. Herstart Firefox. U zou nu instellingen moeten kunnen wijzigen.
  1. Open uw profielmap:

• Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie.Selecteer Meer probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij Profielmap-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Bepaal de locatie van het bestand prefs.js (en, indien aanwezig, het bestand prefs.js.moztmp).
  4. Houd voor beide bestanden de Ctrl-toets ingedrukt, klik op het bestand en selecteer Toon info.
  5. Zorg ervoor dat de optie Vergrendeld niet is aangevinkt.
  6. Verwijder alle prefs-n.js-bestanden, waarbij n een getal is (bv. prefs-2.js).
  7. Verwijder Invalidprefs.js als dit bestaat.
  8. Herstart Firefox. U zou nu instellingen moeten kunnen wijzigen.

Beschadigd voorkeurenbestand

Het voorkeurenbestand kan beschadigd zijn, waardoor Firefox hier niet naartoe kan schrijven. Als u dit bestand verwijdert, zal Firefox het automatisch opnieuw aanmaken wanneer dit nodig is. U kunt het bestand prefs.js als volgt verwijderen.

Dit zal al uw zelf aangebrachte instellingen en instellingen voor veel extensies verwijderen.
  1. Open uw profielmap:

• Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie.Selecteer Meer probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij Profielmap-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Bepaal de locatie van het bestand prefs.js (en, indien aanwezig, het bestand prefs.js.moztmp).
  4. Verwijder deze bestanden en alle prefs-n.js-bestanden, waarbij n een getal is (bv. prefs-2.js).
  5. Verwijder Invalidprefs.js als dit bestaat.
  6. Herstart Firefox. Al uw voorkeuren zouden nu moeten zijn geherinitialiseerd.

Andere oplossingen

• Uw probleem kan worden veroorzaakt door malware. Zie Problemen met Firefox die door malware worden veroorzaakt verhelpen voor details.
  • Sommige software, zoals Advanced SystemCare met Surfing Protection, kan bestanden in het Firefox-profiel tegen wijzigingen beschermen. Als u dergelijke software gebruikt, controleer dan de instellingen of de-installeer deze software.

Gebaseerd op informatie van Preferences not saved (mozillaZine KB)