Kan geen berichten verzenden

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Als u geen berichten kunt verzenden, levert deze pagina een aantal stappen die u kunt volgen om veelvoorkomende problemen te onderzoeken. Als u problemen hebt bij het ontvangen van berichten, zie dan Kan geen berichten ontvangen.

Is het probleem plotseling begonnen na bijwerken naar een nieuwe grote versie van Thunderbird?

Als uw bestaande configuratie plotseling gestopt is met werken nadat u Thunderbird hebt bijgewerkt naar een nieuwe grote versie, kan dit zijn veroorzaakt doordat uw Antivirus of Firewall de nieuwe versie blokkeert, of doordat uw e-mailprovider verouderde TLS-beveiligingsprotocollen gebruikt. Zie deze onderstaande secties:

Verifieer uw SMTP-instellingen voor uitgaande e-mail

• Klik in de menubalk van Thunderbird op het menu ExtraBewerken en selecteer Accountinstellingen, of klik op de menuknop New Fx Menu en selecteer OptiesVoorkeuren en Accountinstellingen vanuit het submenu, en selecteer vervolgens Uitgaande server (SMTP) onder in de lijst in het paneel aan de linkerkant. Controleer of de instellingen hetzelfde zijn als gedocumenteerd in het artikel voor uw e-mailprovider (Gmail, Yahoo, Comcast, Hotmail, Sympatico…), OF
  • Zoek naar een artikel over SMTP-instellingen op de website van uw e-mailprovider. Doorgaans bevindt dit zich in de sectie Ondersteuning van de website; zoeken naar ‘e-mailinstellingen’ of ‘SMTP’ zal het normaal gesproken vinden. Controleer of uw Thunderbird-instellingen overeenkomen met de gedocumenteerde instellingen.

Verifieer dat de juiste SMTP-server wordt gebruikt

• Klik in de menubalk van Thunderbird op het menu ExtraBewerken en selecteer Accountinstellingen, of klik op de menuknop New Fx Menu en selecteer Accountinstellingen, en selecteer vervolgens de accountnaam. Verifieer dat u de juiste SMTP-server voor het e-mailadres gebruikt. Meestal kunt u geen berichten van een bepaalde accountprovider verzenden via de service van een andere accountprovider. Zo kunt u bijvoorbeeld geen e-mail van ‘joe@gmail.com’ verzenden via de SMTP-server van Yahoo.

Verifieer dat uw uitgaande e-mail niet wordt geblokkeerd

Verifieer dat uw uitgaande e-mail niet wordt geblokkeerd door uw firewall, VPN, proxy, antivirussoftware (die soms een proxy implementeert en e-mailberichten onderschept) of uw internetserviceprovider:

• Probeer zowel de antivirus-, VPN-, proxy- als firewallsoftware kort uit te schakelen, een test-e-mail te verzenden, beide weer in te schakelen en nog een test-e-mail te verzenden.

Noot: software die uitgaande e-mailberichten blokkeert is veelvoorkomende oorzaak van het niet kunnen verzenden van berichten nadat Thunderbird is bijgewerkt, omdat deze ingesteld kan zijn om de eerdere versie van Thunderbird te vertrouwen, maar de bijgewerkte versie niet meer herkent als vertrouwd.

• Verwijder Thunderbird uit de lijst van door de software vertrouwde programma’s en voeg het vervolgens handmatig of wanneer hierom wordt gevraagd toe om dit te verhelpen.
  • Veel internetproviders blokkeren uitgaande e-mail op poort 25. U dient mogelijk naar een andere poort (b.v. 587 of 465) om te schakelen. Neem contact op met de ondersteuningsafdeling van uw internetprovider om na te gaan of ze uw uitgaande e-mailpoort blokkeren.

Verifieer dat uw mailserver de minimumversie van TLS ondersteunt

Vanaf versie 78 verwacht Thunderbird hogere beveiligingsstandaarden voor het zogenoemde TLS-netwerkversleutelingsprotocol. Als uw provider de nieuwere versies van het protocol niet ondersteunt, kan het verzenden en ontvangen van berichten mislukken. U kunt tijdelijk de lat wat lager leggen om te controleren of dit de oorzaak van uw probleem is (dit verlaagt uiteraard de beveiliging, dus het wordt niet aanbevolen). Meer details en instructies vindt u in dit artikel:

Thunderbird 78-FAQ – Na bijwerken naar Thunderbird 78 kan ik geen e-mailberichten ontvangen of verzenden

Verwijder het SMTP-wachtwoord

Probeer uw SMTP-wachtwoord te verwijderen. Doe dit echter niet als eerste stap, in het bijzonder als u geen berichten kunt verzenden na het bijwerken van Thunderbird terwijl u dat eerst wel kon. In dat geval is er doorgaans niets aan de hand met een opgeslagen wachtwoord in Thunderbird (zie hierboven).

Stel het SMTP-wachtwoord opnieuw in

Probeer uw SMTP-wachtwoord te wijzigen. Doorgaans kunt u dit doen via een functie ‘e-mailwachtwoord opnieuw instellen’ op de ondersteuningswebsite van uw ISP.

Als deze lijst niet helpt

Maak een nieuw verzoek voor ondersteuning aan met hierin een schermafdruk van uw SMTP-instellingen en uw verborgen user-ID en sluit de volgende informatie bij: uw e-mailprovider (bijvoorbeeld Gmail), ISP (bijvoorbeeld KPN), firewall-versie (indien aanwezig), antivirussoftware en versie ervan (indien aanwezig), besturingssysteem en versie ervan (bijvoorbeeld Windows 11 of macOS 14 Sonoma) en Thunderbird-versie (bijvoorbeeld Thunderbird 115.6.0). Zie Hoe maak ik een schermafbeelding van mijn probleem? voor informatie over het maken van een schermafbeelding.

Meer bronnen