Plug-ins gebruiken voor het afspelen van geluid, video, spellen en meer

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Vanaf Firefox-versie 52 is de ondersteuning voor alle NPAPI-plug-ins behalve Adobe Flash stopgezet. Zie dit artikel voor details.

Plug-ins zijn add-ons voor Firefox die internetinhoud beheren die Firefox van zichzelf niet kan verwerken. Dit artikel beschrijft hoe u plug-ins in Firefox kunt gebruiken en beheren.

Wat zijn plug-ins?

Een plug-in is een stukje software dat internetinhoud beheert die Firefox van zichzelf niet kan verwerken. Hieronder vallen doorgaans gepatenteerde formaten voor video, audio, onlinespellen, presentaties en meer. Plug-ins worden gemaakt en verspreid door andere bedrijven.

Populaire plug-ins

Bekijk deze artikelen voor instructies over het installeren, gebruiken en oplossen van problemen met plug-ins in Firefox:

Noot: de 64-bits versie van Firefox herkent en ondersteunt alleen de Adobe Flash- en Microsoft Silverlight-NPAPI-plug-ins.

Plug-ins bijwerken

Bezoek de website van de plug-in om updates ervoor te vinden. Bij plug-ins is code betrokken die door andere partijen is geschreven, dus het is belangrijk uw plug-ins up-to-date te houden. Een beveiligingslek in een geïnstalleerde plug-in kan uw privacy aantasten.

Plug-ins beheren

Om te zien welke plug-ins u hebt geïnstalleerd:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.

Om een plug-in uit te schakelen selecteert u deze in de lijst en kiest u Nooit activeren. Het uitschakelen van een plug-in zal de plug-in deactiveren zonder deze te de-installeren. Kies Altijd activeren om de plug-in weer in te schakelen.

Plug-ins de-installeren

• Bezoek het bovenstaande artikel dat overeenkomt met de plug-in die u wilt de-installeren voor instructies.
  • Voor instructies over het handmatig de-installeren van een plug-in, zie Handmatig een plug-in de-installeren.

Probleemoplossing

Als u problemen met Firefox ervaart, kunnen deze worden veroorzaakt door een plug-in of combinatie van plug-ins. Voor hulp over het vaststellen van problemen met plug-ins, zie Problemen met plug-ins zoals Flash of Java oplossen om bekende problemen met Firefox te verhelpen.