Schermafbeeldingen maken in Firefox

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

U kunt schermafbeeldingen maken om zichtbare delen van webpagina’s, of zelfs complete webpagina’s, vast te leggen en te kopiëren of op te slaan.

Hoe maak ik een schermafbeelding?

Een schermafbeelding maken:

1. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op een leeg gedeelte van de pagina
  2. Selecteer Schermafbeelding maken.

U kunt als alternatief de sneltoets Ctrl + Shift + Scommand + shift + S gebruiken.

Tip: u kunt ook uw Firefox-werkbalk aanpassen om een knop Schermafbeelding toe te voegen:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Meer hulpmiddelen en kies Werkbalk aanpassen….
    • Er wordt een speciaal tabblad geopend, waarin u items naar of uit het overloopmenu en de werkbalk kunt slepen.
  2. Versleep het item Schermafbeelding Fx88Customize-ScreenshotButton naar de elke gewenste plek in werkbalk.
  3. Klik op Gereed.

Welke soorten schermafbeeldingen kan ik vastleggen?

Er zijn meerdere opties voor het vastleggen van schermafbeeldingen:

• Een gebied van de pagina selecteren: klik en sleep op de pagina om een zelf gekozen gebied dat u wilt vastleggen te selecteren. Na selecteren van een gebied kunt u dit nog steeds wijzigen met de markeerpunten aan de rand van het gebied.
  • Een deel van een pagina automatisch selecteren: als u de muiscursor over de pagina beweegt, worden verschillende onderdelen van de pagina automatisch geaccentueerd. Klik op het onderdeel dat u wilt opslaan. Als u een onderdeel hebt gekozen, kun u ook de vast te leggen grootte en het gebied wijzigen met de markeerpunten aan de rand van het gebied.
  • De volledige pagina vastleggen: selecteer Volledige pagina opslaan in de rechterbovenhoek.
  • Het zichtbare gedeelte van de pagina vastleggen: selecteer Zichtbaar gebied opslaan in de rechterbovenhoek om het gebied van de webpagina dat op dat moment zichtbaar is op te slaan.

Hoe gebruik ik een schermafbeelding?

Na de selectie van wat u wilt vastleggen hebt u de volgende opties:

Fx108-Screenshot-DownloadCopyCancel
  • Downloaden als afbeeldingsbestand: klik op de knop Downloaden om de schermafdruk als een afbeeldingsbestand op te slaan, met de naam Screenshot jaar-maand-dag at uur-minuut-seconde Paginatitel.png. Het bestand wordt in dezelfde map opgeslagen als de map die u gebruikt als de standaard downloadlocatie van Firefox.
  • Kopiëren naar klembord: klik op de knop Kopiëren om de afbeelding naar uw klembord te kopiëren en later in een andere toepassing te plakken.
  • Annuleren: klik op de knop X om de schermafdruk te annuleren. U kunt ook de toets Esc gebruiken om te annuleren.

Waarom werkt Firefox Screenshots niet op bepaalde pagina’s?

Screenshots zou op bijna alle pagina’s moeten werken. Bepaalde pagina’s die de HTML-<frameset> bevatten, worden niet volledig ondersteund en zijn mogelijk niet vast te leggen.

Daarnaast worden sommige pagina’s die speciale toestemmingen bezitten om Firefox aan te passen, zoals Test Pilot en addons.mozilla.org, niet ondersteund vanwege strenge beveiligingsregels die zijn ontworpen om manipulatie van pagina’s tegen te gaan.

Tot slot zijn bepaalde browserpagina’s zoals de start- en optiesvoorkeurenpagina’s niet ondersteund. Deze pagina’s zijn met een andere taal gebouwd dan de rest van het web.

Welke gegevens worden door Firefox Screenshots verzameld?

Firefox Screenshots verzamelt gebeurtenisgegevens op een manier die voldoet aan de Privacyverklaring van Firefox. We verzamelen deze gegevens om in te zien hoe mensen Screenshots gebruiken, zodat we de functie voor iedereen kunnen verbeteren. U kunt alle gebeurtenissen die we vastleggen bekijken in dit document.

Kan ik me voor de gegevensverzameling afmelden?

Jazeker. Screenshots bestaat uit een webgebaseerd en een browsergebaseerd onderdeel. De optiesvoorkeuren van Firefox worden op dit moment herzien, waardoor het uitschakelen van de metingen net iets anders kan werken, afhankelijk van de versie van Firefox die u gebruikt.

Gegevensverzameling van add-ons uitschakelen

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging.
  3. Zoek de sectie met de tekst Firefox-gegevensverzameling en -gebruik.
  4. Verwijder het vinkje bij Firefox toestaan om technische en interactiegegevens naar Mozilla te verzenden.

Gegevensverzameling van websites uitschakelen

Screenshots houdt rekening met de instelling voor Niet volgen van uw browser om te bepalen of websitegegevens worden verzameld. Dit is zowel van toepassing op Firefox als op andere browsers die Niet volgen ondersteunen.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging.
  3. Zet de instelling Websites een ‘Niet volgen’-signaal sturen om te laten weten dat u niet gevolgd wilt worden op Altijd.