Webstedscertifikat

Ved hjælp af et certifikat kan Firefox fastslå, om et websted med en krypteret forbindelse også reelt er det websted, som det påstår at være. Denne artikel forklarer, hvordan det virker.

Certifikat-hierarki

Når du besøger et websted, hvis adresse starter med "https://", er forbindelsen krypteret for at beskytte dit privatliv. Før den krypterede forbindelse etableres, vil webstedet præsentere Firefox for et certifikat for at identificere sig selv.

Firefox bekræfter webstedets certifikat ved at kontrollere, om dets signatur er gyldig, og om det certifikat, der blev brugt til signaturen er gyldigt osv. frem til rod-certifikatet. Denne række af certifikater kaldes et certifikat-hierarki.

Sikkerheden i forbindelse med et https-websted gælder kun kryptering af kommunikationen mellem dig og webstedet, så aflytning ikke er mulig, og at webstedet er den, det påstår at være. Andre sikkerhedstiltag er ikke involveret, fx angående hvordan webstedet behandler dine data.

Vis certifikat

Du kan nemt få vist et certifikatets detaljer for det aktuelle websted via Firefox-vinduet Sideoplysninger.

Når du besøger et websted, hvis URL starter med https, vil du få vist et ikon med en hængelås i starten af adressefeltet. Gør følgende, hvis du vil se certifikatet:

1. Klik på ikonet Websteds-info Site Info button i adressefeltet.
  2. Klik på pilen til højre i kontrolcentret.
  3. Klik på knappen Mere information i det næste panel, hvor du kan se, hvem der bekræftede certifikatet.
    Fx60SecureSite-MoreInfo
  4. Klik på Sikkerhed i vinduet Sideoplysninger, der åbnes, og klik så på knappen Vis certifikat.
    Fx60PageInfo-ViewCertificate

Når du besøger et websted, hvis URL starter med https, vil du få vist et ikon med en hængelås i starten af adressefeltet. Gør følgende, hvis du vil se certifikatet:

1. Klik på hængelåsen Fx70GreyPadlock i adressefeltet.
  2. Klik på pilen til højre i panelet Websteds-information.
  3. Klik på knappen Mere information i det næste panel, hvor du kan se, hvem der bekræftede certifikatet.
    fx71 - View Certificate
  4. Klik på Sikkerhed i vinduet Sideoplysninger, der åbnes, og klik så på knappen Vis certifikat.
    Fx70PageInfo-ViewCertificate

Vinduet Certifikatfremviser, der åbnes, viser de grundliggende informationer om certifikatet, som fx udsteder, gyldighedsperiode og fingeraftryk. Under fanebladet Detaljer kan du se certifikat-hierarkiet, certifikatfelter for det valgte certifikat i hierarkiet og detaljer om feltværdier for det valgte felt.

Certifikatfremviseren, der åbnes, viser detaljeret information om certifikatet, som fx udsteder, gyldighedsperiode, fingeraftryk med mere. Fx71-CertificateViewer Certifikatfremviseren viser certifikathierarkiet i kolonneoverskrifter som faneblade på siden. Du kan klikke på hver certifikatoverskrift for at se de anførte informationer om certifikatet.

Problematiske certifikater

Når du besøger et websted, hvis URL starter med https, og der er et problem med webstedets certifikat, vil du få vist en fejlside. Nogle af de mulige certifikatfejl er beskrevet i denne artikel.

Følg disse trin for at få vist det problematiske certifikat:

1. Klik på Avanceret på fejlsiden med meddelelsen "Din forbindelse er ikke sikker".
  2. Klik på Tilføj undtagelse….
    Add Cert Exception 44
  3. Klik på knappen Vis… i dialogboksen Tilføj sikkerhedsundtagelse, der åbnes.
    Certifikatfremviseren åbnes.
  1. Klik på Avanceret på fejlsiden med meddelelsen "Advarsel: Mulig sikkerhedsrisiko". (På andre fejlsider skal du klikke på Mere information.)
    • Du vil få vist tekniske detaljer om fejlen.
  2. Klik på Vis certifikat under fejlkoden.
    Certifikatfremviseren åbnes.
    Fx66ViewCertificate

Indberet certifikat-fejl

Sider med certifikat-fejl giver dig mulighed for at rapportere fejlen til Mozilla. Ved at dele webstedsadressen og dets certifikat, vil du hjælpe Mozilla med at identificere og blokere for ondsindede websteder, så de bedre kan beskytte dig og andre brugere.