Privat nettlesing - Bruk Firefox uten å lagre historikk

Privat nettlesing lagrer ikke historikk og infokapsler, og etterlater ingen spor når du avslutter økten. I privat nettlesing er du som standard beskyttet mot tredjeparts infokapsler og innholdssporere. Vår Anti-Tracking Policy gjenspeiler vår forpliktelse til å opprettholde personvernet ditt og sørge for at du er trygg på nettet. Firefox har også Utvidet sporingsbeskyttelse, som forhindrer at skjulte sporere samler data om deg på tvers av flere nettsteder og gjør nettlesingen din treg.

Vil du lære mer? Les artikkelen SmartBlock for utvidet sporingsbeskyttelse.

Viktig: Privat nettlesing gjør deg ikke anonym på Internett. Internettleverandøren eller arbeidsgiveren din, eller nettstedene selv, kan samle informasjon om nettsider du besøker. Privat nettlesing beskytter deg heller ikke mot tastaturloggere eller spionprogrammer som kan være installert på datamaskinen din. Les artikkelen Vanlige myter angående privat nettlesing for å lære mer.

Hvordan åpner jeg et nytt privat vindu?

Det er to måter å åpne et nytt privat vindu på:

Åpne et nytt privat vindu fra Firefox menyen

• Klikk på menyknappen Fx57Menu og Nytt privat vindu.
    Fx118WinNorskNyttPrivatVindu

Startsiden for privat nettlesing åpnes i et nytt vindu.

Åpne en lenke i et nytt privat vindu

• HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker på en lenke og velg Åpne lenke i nytt privat vindu fra hurtigmenyen.
    Fx118WinNorskApneLenkeINyttPrivatVindu
Tips: Vinduer for privat nettlesing har en lilla maske på toppen.
Fx96 Win11 private maskFx106 Win10 private mask

Hva blir ikke lagret i privat nettlesing?

• Besøkte sider: Ingen sider blir lagt til i historikkmenyen, Arkivets historikk-oversikt eller adresselinjens nedtrekksmeny.
  • Oppføringer i skjemaer og søkelinjen: Ingenting du skriver inn i tekstbokser på nettet eller i søkelinjen blir lagret for automatisk utfylling av skjemaer.
  • Oppføringer av nedlastede filer: Ingen filer du laster ned forblir i nedlastingsvinduet når du skrur av privat nettlesing.
  • Infokapsler: Infokapsler lagrer informasjon om nettsider du besøker, som nettstedspreferanser og innloggingsstatus. Infokapsler kan også brukes av tredjeparter til å spor deg på tvers av nettsteder. Les artikkelen Hvordan å slå på Ikke-spor funksjonen for mer informasjon om sporing. Infokapsler lagret i vinduer for privat nettlesing, holdes temporært i arbeidshukommelsen, adskilt fra infokapsler for regulære nettlesingsvinduer, og blir forkastet idet du avslutter økten i privat nettlesing (når det siste vinduet er lukket).
  • Bufret nettinnhold og Frakoblet nettinnhold og brukerdata: Ingen midlertidige internettfiler (bufrede filer) eller filer som nettsteder lagrer for frakoblet bruk, blir lagret.
Merknad:
  • Nye passord og bokmerker du lager i privat nettlesing, blir lagret.
  • Alle filer du laster ned til datamaskinen din mens du er i privat nettlesing, blir lagret.

Kan jeg sette opp Firefox til alltid å bruke privat nettlesing?

Firefox er som standard satt opp til å huske historikk, men du kan endre denne innstillingen i Firefox Privacy InnstillingerInnstillinger :

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Velg Personvern og sikkerhet-panelet og rull ned til Historikk-avsnittet.
    Fx118WinNorskEgneInnstillingerHistorikk
  3. Velg Bruke egne innstillinger for historikk fra nedtrekksmenyen og marker Alltid bruk privat nettlesings-modus.
    • Alternativt kan du velge Aldri huske historikk fra nedtrekksmenyen, som er det samme som alltid å være i privat nettlesings-modus.
  4. Gjør en omstart av Firefox.
Viktig: Når Firefox er satt til en av innstillingene Alltid bruk privat nettlesings-modus eller Aldri huske historikk, vil du ikke se en lilla maske i toppen av hvert vindu, selv om du er i privat nettlesings-modus. Slik gjenoppretter du normal nettlesing: Naviger til Personvern og sikkerhet InnstillingerInnstillinger og fjern markeringen av Alltid bruk privat nettlesings-modus fra innstillingen Bruke egne innstillinger for historikk (eller velg Huske historikk fra nedtrekksmenyen) og gjør en omstart av Firefox.

Du kan også feste Firefox i privat nettlesings-modus til oppgavelinjen til Windows for enkel tilgang:

1. Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Nytt privat vindu. Et nytt Firefox ikon med en liten lilla maske vises på oppgavelinjen til Windows, dette er ikonet for privat nettlesings-modus.
  2. Høyreklikk på dette ikonet i oppgavelinjen.
  3. Klikk på Fest til oppgavelinjen.

Andre måter å kontrollere hvilken informasjon Firefox lagrer