Förbättrat spårningsskydd i Firefox för datorer

Den här artikeln kan vara inaktuell.

En viktig ändring har gjorts i den engelska artikeln som denna artikel baseras på. Tills denna sida uppdateras, kanske detta kan hjälpa: Enhanced Tracking Protection in Firefox for desktop

Den här artikeln beskriver funktioner tillgängliga från Firefox version 70. För tidigare versioner av Firefox, se artikeln Innehållsblockering.
Vänligen uppdatera din version av Firefox för de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna.

Förbättrat spårningsskydd är en samling av Firefox-funktioner som skyddar din integritet medan du surfar. Det blockerar många av spårarna som följer dig runt på nätet för att samla in information om dina surfvanor och intressen. Den innehåller också skydd mot skadliga skript, till exempel skadlig programvara som tömmer batteriet.

Även om det här är ett osynligt skydd kan du se vad som blockerats på enskilda sidor genom att klicka på skölden shield detected 70 till vänster om adressfältet. För att se vad som har blockerats på alla webbplatser under den senaste veckan klickar du på menyknappen menu button retina och väljer Integritetsskydd. (Alternativt kan du ange about:protection i adressfältet.) Detta öppnar sidan Integritetsskydd i en ny flik.

Vad blockerar förbättrat spårningsskydd

Firefox använder en lista över kända spårare från Disconnect. Som standard blockerar Firefox följande typer av spårare och skript.

• Sociala media-spårare
  • Globala spårningskakor
  • Kryptogrävare
  • Spårningsinnehåll endast i privata fönster. Dessa spårare är dolda i annonser, videor och annat innehåll på sidan. Blockering av dem kan göra att vissa webbplatser inte fungerar. För att lägga till detta skydd i alla fönster, besök dina sekretessinställningar och välj Strikt eller Anpassad som beskrivs nedan.

För mer information om spårare och skript som blockeras av Firefox, se artikeln Spårare och skript Firefox blocker i Förbättrat spårningsskydd.

Hur vet man att Firefox skyddar dig

Skölden till vänster om adressfältet visar om Firefox blockerar spårare och skript på en webbplats.

ETP shield 70
  • shield detected 70 - Lila: Firefox blockerar spårare och skadliga skript på en webbplats. Öppna skölden för att se vad som har blockerats.
  • shield no trackers - Grå: Inga kända spårare eller skadliga skript upptäcktes på en webbplats.
  • crossed gray 70 etp - Grå och överstruken: Förbättrat spårningsskydd är avstängt på en webbplats. Öppna skölden och växla reglaget för att slå på den igen.

Hur man vet vad som har blockerats på en webbplats

Klicka på skölden för att se vad Firefox har blockerat.

Förbättrat spårningsskydd panelen

Den här panelen visar olika information beroende på webbplatsen du är på.

• Blockerad: Firefox blockerade dessa spårare och skript. Välj ett för att se en detaljerad lista.
  • Tillåten: Dessa spårare och skript laddades på sidan. Detta beror antingen på att blockering av dem kan leda till att webbplatsen inte fungerar eller för att du har justerat dina integritetsinställningar för att tillåta dem.
  • Ingen upptäckt: Firefox letade efter dessa spårare och skript, men hittade dem inte på den här webbplatsen.
  • Välj Skyddsinställningar för att justera dina globala integritetsinställningar.
  • Välj Visa rapport om du vill visa allt som har blockerats under den senaste veckan.

Vad du ska göra om en webbplats verkar trasig

Om en webbplats verkar trasig kan du försöka stänga av det förbättrade spårningsskyddet. Det tillåter spårare att laddas bara på den webbplatsen. Förbättrad spårningsskydd kommer att fortsätta att blockera spårare på andra webbplatser.

1. Klicka på skölden shield detected 70 till vänster om adressfältet.
  2. Växla omkopplaren Fx70-ETPswitch längst upp på panelen.
    Växla förbättrat spårningsskydd
    • Detta stänger av det förbättrade spårningsskyddet på den här webbplatsen. Sidan laddas automatiskt igen och tillåter endast spårare på denna webbplats.

Följ samma process för att aktivera förbättrat spårningsskydd igen.

Du kan stöta på vissa trasiga webbplatser när du är i Strikt förbättrat spårningsskydd. Det beror på att spårare är dolda i något innehåll. En webbplats kan till exempel bädda in ett externt videoklipp eller en social mediapost som innehåller spårare. För att blockera spårarna måste Firefox också blockera själva innehållet.

Spårare är ofta dolda i följande typer av innehåll:

• Inloggningsfält
  • Formulär
  • Betalningar
  • Kommentarer
  • Videoklipp

Justera dina globala inställningar för förbättrat spårningsskydd

När du laddar ner Firefox är alla skydd som ingår i läge Standard redan aktiverade för förbättrat spårningsskydd.

Om du vill se eller ändra inställningarna för förbättrat spårningsskydd för alla webbplatser klickar du på skölden shield detected 70 till vänster om adressfältet på valfri webbplats och välj Skyddsinställningar. Detta öppnar Firefox InställningarInställningarInställningar , panelen Sekretess & säkerhet i en ny flik.

Tips: Dessa inställningar är också tillgängliga från Firefox-menyn:
Klicka på menu button retina, klicka på InställningarInställningarInställningar och välj Sekretess & säkerhet.

Förbättrat spårningsskydd: Standard

Som standard blockerar Firefox följande på alla webbplatser.

• Spårare för sociala medier
  • Globala spårningskakor
  • Kryptogrävare
  • Spårningsinnehåll endast i privata fönster.

Förbättrat spårningsskydd: Strikt

För att ytterligare öka integriteten väljer du Strikt förbättrat spårningsskydd.

• Spårare för sociala medier
  • Globala spårningskakor
  • Fingeravtrycksspårare
  • Kryptogrävare
  • Spårningsinnehåll i alla fönster

Strikt gör att sidorna laddas snabbare, men kan göra att vissa knappar, formulär och inloggningsfält inte fungerar.

1. Klicka på skölden shield detected 70 till vänster om adressfältet på valfri webbsida.
  2. Klicka på Skyddsinställningar.
    Firefox InställningarInställningarInställningar , panelen Sekretess & säkerhet öppnas.
  3. Under Förbättrat spårningsskydd, välj Strikt.
  4. Välj knappen Ladda om alla flikar för att tillämpa dina nya sekretessinställningar.

Om något är trasigt eller inte fungerar när du använder inställning strikt, kan du använda omkopplaren i sköldpanelen (se ovan) för att tillfälligt stäng av skydd på enskilda webbplatser.

Förbättrat spårningsskydd: Anpassad

Vill du blockera några spårare och skript, men inte andra? Använd Anpassad förbättrat spårningsskydd.

1. Klicka på skölden shield detected 70 till vänster om adressfältet på valfri webbsida.
  2. Klicka på Skyddsinställningar.
    Firefox InställningarInställningarInställningar , panelen Sekretess & säkerhet öppnas.
  3. Under Förbättrat spårningsskydd, välj Anpassad.
  4. Välj vilka spårare och skript som ska blockeras genom att markera i kryssrutorna.
  5. Välj knappen Ladda om alla flikar för att tillämpa dina nya sekretessinställningar.

Du kan också stänga av alla skydd i Anpassad genom att avmarkera alla kryssrutor. Detta gör att alla spårare och skript kan laddas och inaktiverar dessa funktioner effektivt:

1. Avmarkera kryssrutan Spårare.
  2. Avmarkera kryssrutan Kakor.
  3. Avmarkera kryssrutan Kryptogrävare.
  4. Avmarkera kryssrutan Fingeravtrycksspårare.
  5. Välj knappen Ladda om alla flikar för att tillämpa dina nya sekretessinställningar.