Tilgængelighedsfunktioner på mobilenheder

Hvad er tilgængelighedsfunktioner?

Firefox er designet til at møde behovet for den bredeste mulige befolkning. Men nogle gange er det ikke nok. For en blind eller synshæmmet bruger er en grafisk brugerflade med en berøringsfølsom skærm ikke brugbar. Hjælpsom teknologi som skærmlæsere findes til at lukke hullet. De bruger tale og lyde til at repræsentere det visuelle i programmet. De kan også tilbyde alternative interaktionstilstande, som bedre giver mening for en blind bruger. Fx kan en bruger udforske de synlige elementer på en skærm ved at bevæge fingeren hen over skærmen, og få skærmlæseren til at fortælle, hvad der er under fingeren.

TalkBack-understøttelse

Firefox til Android understøtter Android-funktionen TalkBack, som giver mulighed for, at svagtseende brugere kan benytte talesyntese til at surfe på nettet. Læs mere i artiklen sådan bruges TalkBack.

Tilgængelig som standard

Vi mener, at Firefox til Android skal være klar til alle slags brugere, når den er installeret - uden ekstra opsætning eller tilføjelser. Når Firefox til Android starter for første gang på en blind brugers enhed, skal den starte med at tale og give tilbagemeldinger på brugerens input.

Firefox til Android er den første webbrowser til Android, som integreres med Androids indbyggede tilgængelighedssystem, og som understøtter Androids indbyggede skærmlæser, TalkBack. Det giver en ensartet oplevelse med andre apps på enheden og med brugerens indstillinger for skærmlæseren.

Under motorhjelmen

Vores løsning til tilgængelighed på Android udnytter den samme kraftfulde motor til tilgængelighed, som vi bruger på computer-udgaven af Firefox. Det betyder, at den er hurtig og førende i industrien i at understøtte standarder, såsom WAI-ARIA og HTML5 .

Hurtig navigation

Websider kan være meget store og komplekse, og kan have meget indhold. Når en bruger med en skærmlæser besøger en stor side, kan det være kedsommeligt og tidskrævende at gennemgå hvert element på siden, indtil han finder det, han leder efter. Derfor tilføjede vi "Quick Navigation Keys". Med hjælp fra et fysisk tastatur eller "Eyes-Free" tastatur kan en bruger gentagende gange trykke på “k” for at gennemgå alle links på siden. Lignende taster findes til overskrifter, liste-elementer, formularfelter med mere.

Denne type funktion er brugere af skærmlæsere på almindelige computere bekendt med, men Android-skærmlæseren har ikke denne funktionalitet, så vi besluttede at implementere den selv.

Prøv det

Tilgængelighed i Android er let at opsætte og lege med. Åbn systemindstillinger > (evt. Min enhed) > Tilgængelighed > TalkBack, og aktivèr så Talkback. Når TalkBack er aktiveret, så flyt din finger hen over skærmen, og du vil hører tilbagemeldinger i form af lyde eller tale, som fortæller dig, hvad din finger er over. Luk dine øjne og prøv at find forskellige apps på din startskærm. Er du ved at lære det? Hvis du vil gennemgå hvert element trinvist, så stryg hurtigt dine finger til venstre eller højre hen over skærmen. Dobbelt-tryk (tryk to gange hurtigt efter hinanden) for at aktivere et element.

Nu ved du allerede alt, hvad du har brug for at vide, for at kunne bruge Firefox med TalkBack. Start Firefox, udforsk brugerfladen med din finger, stryg til venstre eller højre, og dobbelt-tryk for at aktivere elementer. Dette giver dig også en god mulighed til at afprøve websteder og apps, du selv har lavet, og så teste hvor tilgængelige de er. Kan du gøre det med lukkede øjne?

Her er en kort video med Firefox Beta på en Nexus 7 som arbejder med TalkBack: http://www.youtube.com/watch?v=8shtz3PS7-E

Konklusion

Det, vi er mest stolte over ved vores tilgængelighed på Android, er, hvor usynlig vores løsning er. Den er godt integreret og er ikke i vejen, så blinde eller synshæmmede brugere kan nyde den lette og hurtige mobile browseroplevelse, som Firefox til Android giver.