HTML5-lyd og -video i Firefox

Revisionsinformation
  • Revision id: 72779
  • Oprettet:
  • Lavet af: scootergrisen
  • Kommentar: opdatering fra den engelske artikel
  • Gennemgået: Nej
  • Klar til oversættelse: Nej
Revisionsindhold

Du kan afspille nogle typer lyd og video på websider uden et plugin. Denne artikel forklarer hvilke medie-formater du kan afspille og hvordan de styres, gemmes og åbnes.

Understøttede formater

Da brugen af mange lyd og video-filtyper er begrænset af patenter, er et tredjeparts program krævet for at bruge dem. For det meste et plugin (så som Flash). Men Firefox er i stand til at afspille indbyggede åbne medier og nogle slags patenterede medier.

Åbent medie

Firefox kan afspille WAV container format (.wav, .wave filtyper) som indeholder ukomprimeret lyd i PCM ved 8 eller 16 bits per sampling.

Vorbis lyd, Opus lyd, Theora video, og VP8 video er åbne lyd/video kompression formater til brug uden patentlige begrænsninger. De kan vises i Firefox hvis de er indlejret i de følgende container formater: Ogg (.ogg, .oga, .ogv, .ogx, .spx, .opus filtyper) eller WebM (.webm filetype).

Patenteret medie

Bemærk: Dette afsnit gælder ikke Windows Vista og din aktuelle Firefox. Den kræver seneste Firefox version hvilket kan hentes fra mozilla.org/firefox.

MP3, AAC, og H.264/MPEG-4 AVC er patenterede lyd/video kompression formater. De kan vises i Firefox ved at bruge styresystemets indbyggede biblioteker (så hverken Mozilla eller du skal betale ekstra for at bruge det) hvis det er indlejret i MP4 container format (.mp4, .m4a, .m4p, .m4b, .m4r, .m4v filtyper).

Tip: Her er nogle eksempler på videofiler, til at teste dit system : “Video For Everybody” Test siden hos camendesign.com.

Lyd og Video knapper

Afspillerlinjen

Når du besøger et websted der inkludere understøttede medie, vil du se knapper til at styre afspilningen når du holder markøren over mediet på siden.

Video Controls

• Afspil knap: Video Play Starter afspilningen.
  • Pause knap: Video Pause Stopper afspilningen når der afspilles.
  • Position forskyder: Video Progress Slider Viser hvor meget tid der er afspillet siden starten af filen. Træk forskyderen til venstre eller højre for at søge tilbage eller fremad.
  • Lydstyrke knap: Klik for at slå lyden fra eller til. Hold markøren over og træk forskyderen op eller ned for at justere lydstyrken.
    Video Sound Slider
  • Fuldskærm knap: Video Fullscreen Skifter til fuldskærm når afspilleren er i standard størrelse.
  • Standard størrelse knap: Video Default Size Gendanner standard størrelsen når afspilleren er i fuldskærm.

Genvejsmenu styring

Genvejsmenuen (der er tilgængelig via højreklikCtrl-klik) inkludere de ovenfor nævnte knapper undtagen forskyderen og lader dig let:

• Forøge eller reducere afspilningshastigheden: Vælg Afspilningshastighed og så en af hastighederne.
  • Vis eller skjul statistikker (kun video): Vælg Vis statistikker for at vise video-statistikker så som filnavn, opløsning, lydstyrke, "sample rate" og "frame number". Vælg Skjul statistikker for at skjule det.
  • Skjul knapper: Vælg Skjul knapper så knapperne i bunden aldrig vises. Vælg Vis knapper for at vise dem.

Tastatur styring

Efter du klikker på et medie på en webside, for at give det fokus, kan du styrer afspilningen med dit tastatur.

Kommando Genvej
Skift mellem Afspil / Pause Mellemrum
Formindsk lydstyrke
Forøg lydstyrke
Slå lyd fra Ctrl + command +
Slå lyd til Ctrl + command +
Søg 15 sekunder tilbage
Søg 10 % tilbage Ctrl + command +
Søg 15 sekunder fremad
Søg 10 % fremad Ctrl + command +
Søg til begyndelsen Home
Søg til slutningen End

Gem mediefiler

Gem en lydfil fra en webside til din computer:

1. HøjreklikHold tasten Ctrl nede mens du klikker på afspilleren og vælg Gem lyd som….
  2. Vælg en placering på din computer hvor filen skal gemmes.

Gem en videofil fra en webside til din computer:

1. HøjreklikHold tasten Ctrl nede mens du klikker på afspilleren og vælg Gem video som….
    • Vælg Gem snapshot som… hvis du kun vil gemme et billede.
  2. Vælg en placering på din computer hvor filen skal gemmes.

Åbn gemte mediefiler

Mediefilerne du gemmer fra websider vil måske ikke afspille i din normale medieafspiller. For at åbne disse filtyper:

1. Åbn Firefox.
  2. Klik på Ctrl + Ocommand + O.
  3. Naviger til mappen med filen du vil afspille og klik på Åbn.

Fejlsøgning

Hvis du har problemer med lyd eller video-filer, så læs: