Varför behöver jag klicka för att aktivera insticksmoduler?

Denna artikel underhålls inte längre, så dess innehåll kanske är inaktuellt.

Support avslutades för alla NPAPI-insticksmoduler, förutom för Adobe Flash, i Firefox version 52. Se denna artikel för detaljer.

För att hålla din webbläsarupplevelse snabb, pålitlig och säker, aktiverar Firefox inte insticksmoduler som standard. Istället, kan du välja ifall Firefox ska aktivera en insticksmodul på en webbplats eller inte.

Hur man klickar för att aktivera fungerar

1. När Firefox blockerar en insticksmodul, istället för att visa innehållet, ser du ett meddelande som uppmanar dig att klicka för att aktiveraköra insticksmodulen, till exempel Adobe Flash.
activate flash 55activate_flash_58

På vissa webbplatser ser du bara en tom rektangel och ikonen för insticksmodul-meddelanden som visas i den vänstra delen av adressfältet.

Fx56AllowFlashOptionsFx57AllowFlashOptionsFx58AllowFlashOptions

Om du klickar på meddelandet eller ikonen för att aktivera insticksmodulen kommer Firefox att uppmana dig med tvådessa alternativ:

• Tillåt nu: Aktiverar endast Flash för ett enda besök.
  • Tillåt och kom ihåg: Aktiverar Flash för alla framtida besök på den webbplatsen.
  • Tillåt och kom ihåg: Aktiverar Flash för alla framtida besök på den webbplatsen.
  • Tillåt nu: Aktiverar endast Flash för ett enda besök.
  • Tillåt: Aktiverar endast Flash för ett enda besök. För att automatiskt aktivera Flash för alla framtida besök på den webbplatsen, klicka i kryssrutan Kom ihåg detta beslut.
  • Tillåt inte: Avvisar meddelandeprompten utan att aktivera Flash.

Om du klickar för att aktivera och tillåta insticksmodulen, laddas det saknade innehållet normalt. (Om det inte gör det, klicka på knappen uppdatera FxReloadButton i adressfältetverktygsfältet för att ladda om sidan och försök igen.)

När är det okej att aktivera en insticksmodul?

I en sådan situation kan du göra ett smart val beroende på din nuvarande uppgift:

• Om du använder en betrodd webbplats som en speciell webbplats för ditt arbete eller skola kan du känna dig säker nog för att aktivera en insticksmodul för att kunna se webbplatsens innehåll.
  • Om du inte helt litar på en webbplats, till exempel, du anlände till webbplatsen genom att följa en länk, vill du antagligen inte aktivera insticksmodulen.
Aktivera alltid insticksmodul (rekommenderas inte): Du kan också ställa in en insticksmodul för att alltid aktivera genom att gå till about:addons och ställa in insticksmodulen till Aktivera alltid. Insticksmodulen kommer automatiskt att köras och du kommer inte att få meddelandet "Klicka för att aktivera""Kör Adobe Flash".

Tidigare för att skydda dig från insticksmoduler som har stabilitets- eller säkerhetsproblem har Firefox endast kunnat stänga av den problematiska insticksmodulen. Nu kan Firefox hindra insticksmodulen från att köras automatiskt (vilket löser många problem) och sedan kan du välja om insticksmodulen ska köras eller uppdateras. Så här fungerar det.

Obs: Den här artikeln beskriver vad du ska göra när en insticksmodul har blockerats av Mozilla från att köras automatiskt på grund av stabilitets- eller säkerhetsproblem. De flesta plugins behöver fortfarande aktiveras trots att de är uppdaterade eftersom Firefox nu sätter insticksmoduler till "Fråga efter aktivering" i tilläggshanteraren som standard (Adobe Flash är ett undantag). För mer information se detta blogginlägg.

Hur man klickar för att aktivera fungerar

1. När Firefox blockerar en insticksmodul ser du ett meddelande som liknar detta:
    Click to play 1 new
  2. Du kan sedan välja att köra insticksmodulen eller uppdatera den (om det finns en uppdatering).
    • Om du klickar för att aktivera och tillåta insticksmodulen kommer det saknade innehållet laddas normalt (om den inte gör det, klicka på uppdateringsknappen FxReloadButton i adressfältet för att ladda om sidan och försök igen). Men nästa gång du besöker webbplatsen eller någon annan som använder den insticksmodulen kommer du att se detta meddelande igen.
    Click to play 2 new

När är det okej att aktivera istället för att uppdatera en insticksmodul?

Uppdatera en insticksmodul är alltid det säkraste man kan göra, men ibland är det inte möjligt. Till exempel, kan du inte ha tillåtelse att uppdatera en dator på jobbet eller i skolan. I en situation som denna, kan du göra ett smart val beroende på din nuvarande uppgift:

• Om du använder en betrodd webbplats som en speciell webbplats för ditt arbete eller skola, kan du känna dig trygg nog att göra det möjligt för en sårbar insticksmodul för att se webbplatsens innehåll.
  • Om du inte helt litar på en webbplats som du kommit fram till genom att exempelvis följt en länk, då vill du förmodligen inte aktivera insticksmodulen.

Hur aktiverar man alltid en insticksmodul för en betrodd webbplats

Om du inte kan uppdatera en insticksmodul och du använder en betrodd webbplats kan du ställa in insticksmodulen att automatiskt köras när du använder webbplatsen:

1. Klicka på den röda ikonen för insticksmoduler i adressfältet och ett meddelandefönster öppnas.
  2. i meddelandefönstret, klicka på Tillåt och kom ihåg.
    Blocklisted-ActivateFlash

Nu, när du besöker denna webbplats, körs insticksmodulen automatiskt och du kommer inte få meddelandet "Kör Adobe Flash".