Varför fungerar inte Java, Silverlight, Adobe Acrobat och andra insticksmoduler längre?

Från och med Firefox version 52 släppt den 7 mars 2017, stöds inte längre installerade NPAPI-insticksmoduler i Firefox, förutom Adobe Flash. Några av de insticksmoduler som inte längre laddas i Firefox, även om de kanske är installerade på din dator, inkluderar Java, Microsoft Silverlight och Adobe Acrobat. Läs detta kompatibilitetsdokument för mer information.

Under de senaste åren har Firefox implementerat olika webb-API:er, så att webbplatser kan göra samma saker som de alltid har gjort utan insticksmoduler, så du kommer sannolikt inte att märka någon förändring i din webbläsarupplevelse.

Varför gjorde Firefox detta?

Internet är fullt av webbplatser som går utöver statiska sidor, till exempel video, ljud och spel. NPAPI-insticksmoduler, särskilt Flash, har hjälpt till att aktivera dessa interaktiva sidor. Men de gör också din surfning långsammare, mindre säker och mer benägna att krascha.

Under de senaste åren har Firefox arbetat hårt för att bygga ut ersättningar för dessa insticksmoduler. Tillsammans kallas de webb-API:er. De är utformade för att ersätta funktionerna av insticksmoduler utan att undergräva din internetsäkerhet, stabilitet och prestanda.

Innan var dessa webb-API:er inte helt redo, så Firefox startade övergången genom att lägga till insticksmoduler manuellt ("klicka för att aktivera").

Idag är de redo. Många webbplatser har börjat använda dem och nästan alla dina favoritsidor kan avnjutas utan att använda gamla och osäkra insticksmoduler. Firefox har anslutit sig till andra moderna webbläsare som Google Chrome och Microsoft Edge för att ta bort stöd för dessa NPAPI-insticksmoduler.