Blockering av blandat innehåll i Firefox

Firefox skyddar dig från attacker genom att blockera potentiellt skadligt, osäkert innehåll på webbsidor som är tänkta att vara säkra. Fortsätt läsa denna artikel för att lära dig mer om blandat innehåll och hur man ser när Firefox har blockerat det.

Vad är blandat innehåll och vad är riskerna?

HTTP är ett system för överföring av information från en webbserver till din webbläsare. HTTP är inte säkert, så när du besöker en sida som levereras via HTTP är din anslutning öppen för avlyssning och man-in-the-middle attacker. De flesta webbplatser levereras via HTTP eftersom de inte skickar känslig information fram och tillbaka och de behöver inte säkras.

När du besöker en sida som är helt överförd via HTTPS, ser du en grön hänglåsikon i adressfältet (se Hur kan jag se om min anslutning till en webbplats är säker? för detaljer). Det innebär att din anslutning är autentiserad och krypterad, och skyddas därför mot avlyssning och man-i-mitten-attacker.

Om HTTPS-sidan du besöker däremot innehåller HTTP-innehåll kan HTTP-delen läsas eller modifieras av angripare, trots att huvudsidan levereras via HTTPS. När en HTTPS-sida har HTTP-innehåll, kallar vi det innehållet "blandat". Sidan du besöker är endast delvis krypterad och även om den verkar vara säker, är den inte det. För mer information om blandat innehåll (aktivt och passivt), se detta blogginlägg.

Vad är riskerna med blandat innehåll? En angripare kan ersätta HTTP-innehållet på sidan du besöker för att stjäla dina uppgifter, ta över ditt konto, skaffa känslig data om dig eller försöka installera skadlig kod på din dator.

Hur vet jag om en sida har blandat innehåll?

Leta efter en ikon i adressfältet för att avgöra om sidan har blandat innehåll.

green lock 52

Ingen blandat innehåll: säker

• green lock 42 : Du ser en grönt lås när du är på en helt säker sida.För att se om Firefox har blockerat delar av sidan som inte är säker, klicka på den gröna låsikonen. För mer information, se avsnittet Avblockera blandat innehåll nedan

Blandat innehåll är blockerat: säker

• blocked secure 42 : Du ser en grönt lås med en grå varningstriangel när Firefox har blockerat några osäkra element på sidan. Detta innebär att sidan nu är säker. Klicka på ikonen för att expandera Kontrollcentret och se mer säkerhetsinformation om den sidan.

Blandat innehåll är inte blockerat: inte säker

• unblocked mixed content 42 : Om du ser ett lås med en röd linje över den, blockerar Firefox inte osäkra element och den sidan är öppen för avlyssning och attacker där dina personuppgifter från webbplatsen kan bli stulen. Om du inte har avblockerat blandat innehåll med hjälp av instruktionerna i nästa avsnitt, ska du inte se den här ikonen.
  • orange triangle grey lock 42 : Ett grått lås med en orange triangel visar att Firefox inte blockerar osäkert passivt innehåll. Angripare kan manipulera delar av sidan, till exempel genom att visa vilseledande eller olämpligt innehåll, men de bör inte kunna stjäla dina personuppgifter från webbplatsen.

Avblockera blandat innehåll

Avblockering av osäkra element rekommenderas inte, men det kan göras om det behövs:

1. Klicka på hänglåset i adressfältet.
  2. Klicka på pilen i kontrollcentret:
    unblock mixed content 42 blocked 52
  3. Klicka på Inaktivera skydd tillfälligt.
    disable protection 42 disable blocking 52

För att aktivera skyddet, följ de föregående stegen och klicka på Aktivera skydd.

Varning: Avblockering av blandat innehåll kan lämna dig sårbar för attacker.
Utvecklare: Om din webbplats genererar säkerhetsfel på grund av osäkert innehåll, se denna MDN-artikel om hur man åtgärdar en sida med blandat innehåll.