Popup-fönster

Den här artikeln beskriver inställningar i Firefox för att kontrollera popup-fönster.

Vad är popup-fönster?

Popup-fönster är fönster som visas automatiskt och utan din tillåtelse. De kan variera i storlek men täcker oftast inte hela skärmen. En del popup-fönster öppnas framför det aktuella webbläsarfönstret, medan andra öppnas bakom det aktuella fönstret.

Firefox ger dig möjlighet att kontrollera båda typerna av popup-fönster genom inställningarpanelen Innehåll. Popup-blockering är aktiverad som standard, så du behöver inte göra något för att förhindra att popup-fönster visas i Firefox.

När ett popupfönster har blockerats kommer Firefox att visa ett informationsfält i överkant på sidan och en ikon Popup-blocked-en-win.png Popup-blocked.png i statusfältet.

När du klickar på knappen Inställningar i informationsfältet eller på ikonen i statusfältet kommer en meny att visas med följande alternativ:

• Tillåt/Blockera popupfönster för (webbplatsen)
  • Redigera Popup-inställningar
  • Visa inte det här meddelandet (informationsfältet) när popup-fönster blockeras
  • Visa (blockerat popupfönster)
Att blockera popup-fönster kan leda till problem på en del webbplatser: En del webbplatser, t.ex. en del banker, använder popup-fönster för vissa viktiga funktioner. Om du blockerar alla popup-fönster kommer du att gå miste om dessa. För att låta vissa webbplatser använda popup-fönster medan du blockerar alla andra kan du lägga till de webbplatserna till en lista på godkända platser Blockering av popup-fönster fungerar inte alltid: Även om Firefox blockerar de flesta popup-fönster, kan vissa webbplatser, även om de blockeras, använda andra metoder för att visa popup-fönster.

Inställningar för popupblockering

För att öppna inställningarna för popupblockering:

1. Klicka på Verktyg-menynFirefox-menynRedigera-menyn och välj Inställningar…
  2. Välj panelen Innehåll.

Där kan du göra följande inställningar:

• Blockera popup-fönster: Avmarkera det här alternativet om du inte vill blockera popup-fönster
  • Undantag: Här visas en lista på webbplatser som du vill tillåta popup-fönster ifrån.

Dialogrutan har följande alternativ:
    • Tillåt: Skriv in en adress till en webbplats och klicka på denna knapp för att lägga till den till listan.
    • Ta bort: Klicka på denna knapp för att ta bort en markerad webbplats från listan.
    • Ta bort alla: Klicka på denna knapp för att ta bort alla webbplatser från listan.

Observera: Blockering av popup-fönster kan ibland misslyckas, och kan också vara ett hinder för vissa webbplatser. För mer information om blockering av popup-fönster, se Vad är popup-fönster.

Pop-up-fönster som inte blockeras

Kommer popup-fönstret från Firefox?

Popup-fönstret kanske inte kommer från Firefox. Du kan avgöra varifrån popup-fönstret kommer genom dess ikoner och namnet i titelraden.

• En Firefoxikon och ”Mozilla Firefox” i titelraden: läs nedanstående.
  • Allting annat: du kanske har skadlig programvara på datorn som orsakar popup-fönstren. Kontrollera om det finns virus eller spionprogram på datorn.

Är blockering av popup-fönster aktiverat för den här webbplatsen?

1. Klicka på Verktyg-menynFirefox-menynRedigera-menyn och välj Inställningar…
  2. Välj panelen Innehåll.
  3. Kontrollera att kryssrutan Blockera popup-fönster är aktiverad.
  4. Till höger om Blockera popup-fönster, klicka på knappen Undantag…. Ett fönster öppnas som listar alla webbplatser som tillåts öppna popup-fönster.
  5. Om webbplatsen som öppnar popup-fönster finns i listan, markera den och klicka på Ta bort.
  6. Klicka på StängStäng fönstret Godkända platser - Popup-fönster.
  7. Klicka på OKStäng Inställningarfönstret.

Visas popup-fönstret efter ett musklick eller tangenttryck?

Vissa händelser, såsom klick med musen eller ett tryck på en tangent kan öppna popup-fönster även om du blockerar popup-fönster. Det beror på att Firefox inte blockerar popup-fönster som är viktiga för en webbplats funktion.

Är det ett riktigt popup-fönster?

Ibland kan reklamannonser vara utformad att efterlikna ett fönster fast det inte är det. Firefox blockering av popup-fönster kan inte stoppa dessa annonser.