Inställningar för säkerhet och lösenord

Denna artikel underhålls inte längre, så dess innehåll kanske är inaktuellt.

Det här dokumentet förklarar alla inställningar som finns i panelen Säkerhet i Inställningarfönstret i Mozilla Firefox.

I menyraden längst upp på skärmen klickar du på Firefox och väljer Inställningar. Klicka på menyknappen Fx57Menu och välj InställningarInställningar.Klicka på menyknappen Fx89menuButton och välj Inställningar.

för att öppna inställningarfönstret. För de övriga panelerna, se Firefox inställningar.

Panelen Säkerhet innehåller inställningar som rör din säkerhet på nätet.

Bilden "2b465b2e3112139bfa262eec83e8e584-1245959758-506-1.PNG" finns inte.

• Varna när webbplatser vill installera tillägg: Firefox kommer alltid att be dig bekräfta installationer av programvara i form av tillägg och teman. Men som ett ytterligare skydd och för att stoppa oönskade frågor om installation av tillägg och teman på olika webbplatser blockerar Firefox normalt sådana och visar i stället en varning. För att ändå tillåta installationer från vissa bestämda platser kan du klicka på knappen Undantag…, skriva in adressen till webbplatsen och klicka på Tillåt. Om du avmarkerar detta alternativ kommer du att få frågan på alla platser.
  • Varna mig om platsen som besöks är en misstänkt skadlig plats: Välj det här alternativet om du vill att Firefox ska kontrollera om platsen du besöker är ett försök att störa normala datorfunktioner eller skicka din privata data till obehöriga på internet.
    • Observera att frånvaron av en varning inte är någon garanti för att en webbplats är pålitlig.
  • Blockera anmälda skadliga platser: Välj det här alternativet om du vill att Firefox ska kontrollera om platsen du besöker är ett försök att störa normala datorfunktioner eller skicka din privata data till obehöriga på internet.
    • Observera att frånvaron av en varning inte är någon garanti för att en webbplats är pålitlig.
  • Varna mig om platsen som besöks är en misstänkt bluff: Välj det här alternativet om du vill att Firefox aktivt ska kontrollera om platsen du besöker är ett försök att lura dig att lämna ut personliga uppgifter (detta kallas ofta för ”nätfiske”).
  • Blockera anmälda webbförfalskningar: Välj det här alternativet om du vill att Firefox aktivt ska kontrollera om platsen du besöker är ett försök att lura dig att lämna ut personliga uppgifter (detta kallas ofta för ”nätfiske”).

Lösenord

• Spara lösenord för webbplatser: Firefox kan underlätta inloggningar på webbplatser genom att spara de lösenord du skriver in i webbformulär på ett säkert sätt. Avmarkera denna kryssruta om du inte vill att Firefox ska spara några lösenord.
    • Även om du har kryssat för det här alternativet kommer du att tillfrågas om du vill spara lösenord för en plats första gången du besöker den. Om du väljer Aldrig för denna plats kommer den platsen att läggas till en lista på undantag. Vill du se denna lista eller ta bort platser från den, klicka på knappen Undantag….
  • Använd ett huvudlösenord: Firefox kan skydda känslig information såsom sparade lösenord och certifikat med ett huvudlösenord. Om du skapar ett huvudlösenord kommer Firefox be dig ange det första gången det behövs i en session för att använda ett certifikat eller sparat lösenord. Du kan ange, byta eller ta bort ett huvudlösenord genom att kryssa i eller ur detta alternativ eller genom att klicka på knappen Byt huvudlösenord…. Om ett huvudlösenord redan finns måste du ange det för att byta eller ta bort huvudlösenordet.
  • Sparade lösenord…: Du kan hantera sparade lösenord och ta bort individuella lösenord genom att klicka på knappen Sparade lösenord… button.

Varningsmeddelanden

Klicka på knappen Inställningar… för att välja vilka säkerhetsvarningar Firefox ska visa när du surfar.

Säkerhetsvarningar

• Kommer till en krypterad sida: Det här alternativet gör att Firefox kommer att meddela dig varje gång du kommer till en krypterad webbsida.
  • Kommer till en sida som använder svag kryptering: Det här alternativet gör att Firefox kommer att varna dig när du kommer till en sida som använder svag kryptering.
  • Går från en krypterad sida till en okrypterad: Det här alternativet gör att Firefox kommer att varna dig varje gång du går från en krypterad sida till en okrypterad sida, antingen genom att du klickar på en länk i sidan, väljer ett bokmärke eller skriver in adressen i Adressfältet.
  • Skickar information som inte är krypterad: Det här alternativet gör att Firefox kommer att varna dig när du skickar data via ett formulär som inte är krypterad.
  • Kommer till en krypterad sida som innehåller viss okrypterad information: Det här alternativet gör att Firefox kommer att varna dig när sidan du tittar på innehåller en blandning av krypterat och okrypterat innehåll. Om en krypterad sida innehåller okrypterad data bör du verifiera sidans identitet innan du skriver in känsliga uppgifter.

[[Inställningarfönstret Tillbaka till artikeln Inställningarfönstret]::