Verklarende woordenlijst inclusief typen accounts

Accounts

E-mailaccounts

Dit artikel beschrijft de typen protocollen (IMAP, POP, RSS, NNTP) die door Thunderbird worden ondersteund. Zie Automatische accountconfiguratie of Handmatige accountconfiguratie voor informatie over het configureren van accounts in Thunderbird.

Een ‘protocol’ is een verzameling regels die computergerelateerde apparaten gebruiken om te communiceren. Gebruikelijke protocollen zijn onder andere HTTP (voor het overbrengen van webpagina’s) en FTP (voor het versturen van bestanden).

E-mailcommunicatie gebruikt meerdere protocollen voor het verzenden en ontvangen van berichten. Tijdens het verzenden van een bericht gebruiken e-mailprogramma’s SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Voor het ophalen van berichten gebruiken deze POP (Post Office Protocol) of IMAP (Internet Message Access Protocol).

De verschillen tussen de POP- en IMAP-protocollen worden hieronder beschreven. Vanaf Thunderbird versie 3 is IMAP het standaardprotocol voor het ophalen van berichten geworden (hoewel u een account handmatig kunt configureren voor het gebruik van het POP-protocol). In de meeste gevallen wordt uw protocolkeuze bepaald door de provider van uw e-mailaccount.

IMAP

Als een e-mailprogramma het IMAP-protocol gebruikt, worden berichten zowel op de mailserver als op de lokale harde schijf waarop het e-mailprogramma actief is bewaard. Wijzigingen worden tussen de client en de server gesynchroniseerd. Om die reden ziet u, als u uw account vanaf meerdere apparaten benadert, dezelfde verzameling berichten, berichtstatus en mappenstructuur, onafhankelijk van het apparaat dat u gebruikt (omdat alle e-mailprogramma’s synchroniseren met de server).

Het belangrijkste nadeel van IMAP is dat het de neiging heeft meer verkeer tussen het apparaat en de mailserver te genereren, waardoor de prestaties minder kunnen zijn als uw internetverbinding traag is, of kostbaar als u dure tarieven voor gegevensgebruik betaalt (bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal megabytes).

Accounts die het IMAP-protocol gebruiken kunnen mensen in verwarring brengen als zij zich niet bewust zijn van het synchronisatieaspect. Zo kan een gebruiker denken dat het verwijderen van een bericht op het ene apparaat alleen het lokale exemplaar heeft verwijderd, waarbij men zich niet realiseert dat het bericht ook van de server en daarmee van alle apparaten die deze account gebruiken verwijdert.

Een gedetailleerde discussie over het configureren en gebruiken van IMAP kunt u hier vinden.

POP

Het POP-e-mailprotocol werkt nogal eenvoudig. Er is geen synchronisatie. POP maakt verbinding met de server, downloadt de inhoud van het postvak naar uw apparaat en meldt zich ten slotte af bij de server. POP kan berichten op de server achterlaten. De standaardinstelling voor Thunderbird is het achterlaten van berichten gedurende 7 dagen. Deze retentieperiode kan worden bewerkt vanuit uw accountinstellingen.

Het voordeel van POP is dat het eenvoudig is, aanzienlijk minder over te brengen gegevens tussen u en de server nodig heeft, en dat e-mail die eenmaal in uw postvak zit niet aan een server of ander apparaat is gebonden.

RSS

RSS (doorgaans bekend als Really Simple Syndication) is een protocol dat wijzigingen op een website doorgeeft. Wanneer een blogger bijvoorbeeld een nieuw blogbericht schrijft, wordt dat bericht aan de RSS-feed van de website toegevoegd. Via het gebruik van een RSS-feedlezer (zoals Thunderbird) kunt u de nieuwe activiteiten op blogs waarop u zicht hebt geabonneerd lezen.

Nieuws

Nieuwsservers vormen een van de oudste vormen van samenwerkende communicatie op het internet. Ze zijn als een mailinglijst, in die zin dat u een bericht plaatst en dit bericht wordt verspreid naar iedereen die zich op die nieuwsgroep heeft geabonneerd. In tegenstelling tot een echte mailinglijstserver hoeft u zich niet op de lijst te abonneren om de berichten te kunnen zien. U maakt eenvoudig verbinding met de nieuwsserver, waarna u geposte berichten in de nieuwsgroep kunt bekijken.

Het enige moment dat uw abonnement op de nieuwsgroep openlijk zichtbaar is, is wanneer u daadwerkelijk een bericht in de nieuwsgroep plaatst. Een ander onderscheid tussen nieuwsgroepen en mailinglijsten is dat u niet uw echte e-mailadres hoeft te gebruiken om berichten te plaatsen. Dit kunt u doen met een anoniem of ongeldig adres, zoals none@nowhere.com. In tegenstelling tot mailinglijsten hoeft u geen nieuwe berichten naar uw postvak te downloaden. In plaats daarvan wordt u slechts op de hoogte gesteld van ongelezen berichten in de nieuwsgroep. Berichten worden niet gedownload, tenzij u er op klikt. U ontvangt alleen de lijst met berichten wanneer u de groep selecteert.

Veel communicatie bij Mozilla wordt via nieuwsgroepen verzorgd en via mailinglijsten en webpagina’s gekopieerd.

Zie Een nieuwsgroepaccount aanmaken voor configuratie-instructies.

Profiel / Profielmap

Thunderbird bewaart alle gebruikersgegevens, waaronder instellingen, op een locatie op uw computer die de profielmap wordt genoemd.

Voor gedetailleerde informatie, zie Profielen en Meerdere profielen gebruiken.

Tijd

De tijd die voor e-mail wordt gebruikt is Coordinated Universal Time (UTC). Om de gebruikerservaring van e-mail acceptabel te maken, wordt de onbewerkte UTC-tijd niet door e-mailprogramma’s weergegeven. De UTC-tijd wordt met behulp van de tijdzone-informatie op de computer omgezet naar de lokale tijd, inclusief zomertijdcorrectie (DST). Soms kan dit tot verwarring leiden, met name wanneer u een antwoord ontvangt dat een ander tijdstip toont dan het tijdstip dat in uw verzonden berichten wordt vermeld.

Leesbevestigingen

Bijna alle e-mailprogramma’s kunnen een verzoek doen voor het versturen van een leesbevestiging door de ontvanger. Thunderbird is hierin geen uitzondering. Bij gebruik van de standaardinstelling in Thunderbird wordt u gevraagd of u een leesbevestiging wilt versturen wanneer u voor het eerst een bericht selecteert waarbij deze vlag is ingesteld. Het is vervolgens aan u of u de verzender wilt laten weten dat u zijn of haar e-mailbericht hebt gelezen.

Afleverstatusnotificaties

Deze zijn er in twee soorten, positieve en negatieve antwoorden.

Het negatieve antwoord treedt op wanneer u een e-mailbericht ontvangt dat zoiets meldt als Sorry, your message could not be delivered to…, gevolgd door een reden waarom het bericht niet kon worden afgeleverd. Deze berichten zijn vrij normaal, hoewel veel servers het verzenden ervan hebben stopgezet vanwege ‘Backscatter’ van SPAM.

De positieve afleverstatusnotificatie wordt ook steeds minder populair. De meeste e-mailservers hebben deze optie uitgeschakeld, omdat de afleverbevestiging het adres op een mailinglijst van een spammer valideert, en dit min of meer een privacykwestie betreft. Heeft de accounteigenaar de e-mailprovider toestemming gegeven voor het bevestigen van zijn of haar e-mailadres?

Postvak UIT

Waar is het ‘Postvak UIT’?

Het ‘Postvak UIT’, dat zich onder ‘Lokale mappen’ bevindt, is een wachtzone voor e-mailberichten die nog niet zijn verzonden.

Hoe gebruik ik het ‘Postvak UIT’?

Als u een e-mailbericht hebt opgesteld, maar dit nog niet onmiddellijk wilt verzenden en ‘online’ met Thunderbird werkt, kunt u kiezen voor ‘Bestand’ > ‘Later verzenden’ om het e-mailbericht naar het ‘Postvak UIT’ te verplaatsen en te wachten totdat u het wilt verzenden.

Als u een e-mailbericht opstelt en ‘offline’ werkt (omdat u niet met het internet bent verbonden of in Thunderbird hebt geselecteerd dat u ‘offline’ werkt), ziet u alleen de optie ‘Later verzenden’ en zal uw e-mailbericht naar het ‘Postvak UIT’ worden verzonden.

Wat betekent ‘offline’ in Thunderbird?

U kunt op 2 manieren met Thunderbird werken: online (normaal) of offline (er is geen verbinding met de server mogelijk). Als u helemaal links in de onderste statusbalk twee blauwe schermpictogrammen ziet, geeft dit aan dat Thunderbird ‘online’ is. Twee zwarte schermpictogrammen op deze positie geven aan dat Thunderbird ‘offline’ is.

U kunt Thunderbird voor ‘offline’ werken instellen door Bestand > Offline > Offline werken te selecteren. Deze instelling werkt zowel bij het gebruik van POP als IMAP.