Automatische accountconfiguratie

Het instellen van een nieuwe account met Thunderbird is eenvoudig. Alles wat u hoeft te doen is uw gebruikersnaam en wachtwoord voor uw e-mailprovider opgeven, en uw e-mailadres. Thunderbird verzamelt details over de verbinding (zoals poorten, servernamen, beveiligingsprotocollen, etc.) door uw e-mailprovider op te zoeken in een database die verbindingsgegevens voor alle grotere internetserviceproviders (ISP’s) bevat. Na het vaststellen van de provider van uw account (zoals gespecificeerd achter het “@”-symbool in uw e-mailadres) kan Thunderbird doorgaans de accountdetails verzorgen.

Uw computer moet met het internet verbonden zijn om Thunderbird uw account automatisch te laten aanmaken.

De eerste keer dat u Thunderbird opent na het installeren, wordt u gevraagd een profiel aan te maken. (Sluit op dit moment alle vensters die voorstellen om een e-mailservice in te stellen en ga verder). Vervolgens zal worden gevraagd details over uw e-mailaccount op te geven in het onderstaande dialoogvenster. Het dialoogvenster wordt ook weergegeven wanneer u een nieuwe e-mailaccount toevoegt (via Bestand | Nieuw | E-mailaccount of via de Accountinstellingen). Een andere manier om een nieuwe account toe te voegen is door op een bestaande accountnaam te klikken (het weergegeven e-mailadres). Onder de sectie “Accounts” bevinden zich twee opties: “Instellingen voor deze account bekijken” en “Nieuwe account aanmaken”. Klik op “Nieuwe account aanmaken” om het onderstaande dialoogvenster weer te geven.

AcctWiz1

Wanneer u op Annuleren drukt, zal Thunderbird de e-mailprovider opzoeken en proberen de serverinstellingen te bepalen.

AcctWiz2

In het bovenstaande geval zijn de providergegevens gebruikt om de accountdetails in te vullen en de geboden services te configureren:

• Inkomende e-mail: IMAP op imap.gmx.net, gebruikt Secure Socket Layer (SSL)
  • Uitgaande e-mail: SMTP op mail.gmx.net, gebruikt SSL

U hebt de keuze voor IMAP of POP als uw protocol voor inkomende e-mail. IMAP en POP zijn de standaardprotocollen voor het ophalen van e-mailberichten. Via IMAP, het modernere protocol, kunt u berichten tegelijk op de mailserver en uw lokale machine opslaan. Via het POP-protocol kunnen berichten alleen lokaal worden opgeslagen. E-mailproviders kunnen toegang geven via het IMAP- of het POP-protocol, of beide protocollen ondersteunen. (Zie voor een beter begrip van de technische details over beide protocollen ook de artikelen Verklarende woordenlijst inclusief typen accounts en IMAP-synchronisatie).

Om de accountconfiguratie te voltooien:

• Account aanmaken : druk op deze knop om een nieuwe account aan te maken.
  • Annuleren : onderbreekt de automatische configuratie van de account.
  • Handmatige configuratie… : druk op deze knop om de account handmatig te configureren. Thunderbird zal een nieuwe account aanmaken met de getoonde details en vervolgens het dialoogvenster Accountinstellingen openen, zodat u verdere wijzigingen kunt aanbrengen. (Zie Handmatige accountconfiguratie voor hulp.)

Na het aanmaken zal Thunderbird de nieuwe account weergeven:

AcctWiz3

Als uw account niet automatisch door Thunderbird kan worden geconfigureerd, moet u deze handmatig configureren. Dit wordt gedaan via het dialoogvenster Accountinstellingen, wat te benaderen is via het menu ExtraBewerken. Uw e-mailaccountprovider kan details over verbindingsgegevens verzorgen. (De gegevens zijn waarschijnlijk beschikbaar op de website van de provider.) Zie het artikel “Handmatige accountconfiguratie” voor volledige instructies. Zie het artikel FAQ - IMAP naar POP wijzigen als u de server voor inkomende e-mail van IMAP naar POP moet wijzigen.

Een nieuwe ISP toevoegen

Het Thunderbird-team wil graag voor zo veel mogelijk ISP’s en webmailproviders servergegevens verzamelen. U kunt helpen! Als uw e-mailservergegevens niet worden gevonden wanneer u uw account aanmaakt, moet u uw account handmatig configureren. Vraag uw e-mailprovider echter haar ISP-verbindingsgegevens aan te leveren. Instructies bevinden zich op de pagina ISP-database.

Deel dit artikel: http://mzl.la/1BsOvEk