Meerdere profielen gebruiken

Zoals beschreven in het artikel Profielen bewaart Thunderbird persoonlijke gegevens, zoals berichten, wachtwoorden en gebruikersvoorkeuren, in een aantal bestanden die samen een ‘profiel’ worden genoemd, dat op een andere locatie is opgeslagen dan de Thunderbird-programmabestanden.

Wanneer u Thunderbird installeert, maakt het een profiel aan met de naam ‘default’. Dit profiel wordt automatisch gebruikt. U kunt echter meerdere profielen aanmaken, elk met een eigen groep accountconfiguraties, berichten etc. (Bedenk echter dat u ook meerdere e-mailaccounts binnen een enkel profiel kunt benaderen.)

Gebruik de profielbeheerder van Thunderbird om extra profielen aan te maken.

De profielbeheerder inschakelen

De profielbeheerder wordt gebruikt voor het aanmaken en verwijderen van profielen, en om het te gebruiken profiel voor een Thunderbird-sessie te selecteren. Standaard wordt deze niet weergegeven. In plaats daarvan moet u Thunderbird aanroepen met een ‘schakeloptie’ die de profielbeheerder laat verschijnen. Hierna zal de profielbeheerder telkens wanneer Thunderbird start worden weergegeven, totdat u de optie Niet vragen bij het opstartenGeselecteerde profiel gebruiken zonder te vragen bij het opstarten aanvinkt.

Doe het volgende om de profielbeheerder in te schakelen:

• Selecteer Start | Uitvoeren… vanaf het menu Start van Windows (gebruik het zoekveld in Vista en 7), voer "thunderbird.exe -p" in en klik op OK.
Noot: als het venster voor profielbeheer niet verschijnt, dient u mogelijk het volledige pad van het Thunderbird-programma tussen aanhalingstekens op te geven. Voorbeeld:

In 32-bits Windows: "C:\Program Files\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe" -p

In 64-bits Windows: "C:\Program Files (x86)\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe" -p
  • Open de Terminal-toepassing, typ vervolgens "/Applications/Thunderbird.app/Contents/MacOS/thunderbird-bin -ProfileManager" en druk op Return.
  • Start Thunderbird met de schakeloptie -profilemanager, bv. "./thunderbird -ProfileManager" (aangenomen dat u zich in de Thunderbird-map bevindt).

Profielen aanmaken en verwijderen

Wanneer u Thunderbird opstart, wordt een dialoogvenster weergegeven waarmee u een profiel kunt kiezen.

Klik op de knop Profiel aanmaken… om een nieuw profiel aan te maken. Nadat u een naam voor het profiel hebt opgegeven, kunt u ook een aangepaste locatie voor de profielmap opgeven (of klik op VoltooienKlaar om de standaardlocatie te gebruiken).

Om een profiel te verwijderen markeert u het profiel in het venster Gebruikersprofiel kiezen en selecteert u Profiel verwijderen…. Bedenk dat u een profiel niet volledig kunt verwijderen door enkel de profielmap van de schijf te verwijderen. Het zal dan nog steeds in de lijst van beschikbare profielen worden weergegeven.

Zie het artikel Profielen voor informatie over het terugvinden van profielgegevensbestanden op een bestandssysteem en het maken van back-ups.

Deel dit artikel: http://mzl.la/1BsOAYy