Van start met het hoofdvenster in Thunderbird (Supernova en nieuwer)

Voor versies van Thunderbird eerder dan Thunderbird 115 Supernova, lees: Van start met het hoofdvenster van Thunderbird.

Dit artikel beschrijft het hoofdvenster van Thunderbird voor Thunderbird 115 Supernova en nieuwere versies.

Er zijn veel manieren om het hoofdvenster van Thunderbird te configureren. Dit artikel beschrijft twee populaire configuraties:

• Klassieke beeldopmaak met Tabelweergave voor het Berichtenlijstpaneel
  • Verticale beeldopmaak met Kaartenweergave voor het Berichtenlijstpaneel

Bekijk ook de vele sneltoetsen die in het hoofdvenster beschikbaar zijn om u te helpen functies snel uit te voeren, zoals berichtacties en navigatie, zoeken en agenda-acties.

Klassieke beeldopmaak met Tabelweergave

De volgende schermafbeelding toont de Klassieke beeldopmaak met Tabelweergave. Dit is de standaardopmaak voor nieuwe installaties van Thunderbird.

tb115-classic-table-view

1. Functiebalk

Sinds versie 102 heeft Thunderbird een centrale Functiebalk voor snelle en gemakkelijke toegang tot uw belangrijkste activiteiten. Klik op de knoppen om tussen de verschillende ‘Functies’ te springen: E-mail, Adresboek, Agenda, Taken, Chat en uw add-ons. Onderaan de Functiebalk vindt u een knop voor het verbergen van de Functiebalk. Hierboven vindt u een knop om Instellingen te wijzigen. Meer details in Nieuw in Thunderbird 102.

2. Samengevoegde werkbalk

Er is een nieuwe ‘Samengevoegde werkbalk’ bovenaan de Tabbalk, die volledig toegankelijk is met een schermlezer en het toetsenbord. Deze werkbalk wordt gebruikt voor alle ‘Functies’ van de Functiebalk, zijnde E-mail, Adresboek, Agenda, Taken, Chat en Instellingen. Meer details in Samengevoegde werkbalk.

3. Tabbalk

In Supernova wordt de Tabbalk alleen getoond als u twee of meer tabbladen gebruikt. Als u bijvoorbeeld een E-mailtabblad en een Agendatabblad gebruikt, is de Tabbalk zichtbaar. Als u slechts één tabblad gebruikt, zoals het E-mailtabblad, verdwijnt de Tabbalk automatisch.

4. Koptekst berichtenlijst

De Koptekst berichtenlijst is nieuw voor 115. Deze toont de huidige mapnaam, het aantal berichten, ‘Snelfilter’ en het pictogram ‘Weergaveopties voor berichtenlijst’ tb115-display-options-icon-offical-from-micah .

5. Mappenpaneel

Het Mappenpaneel is waar uw accounts en mappen verschijnen. Het toont de accountna(a)m(en) die zijn opgegeven in het venster accountinstellingen, met als eerste de standaardaccount, en eventuele extra accounts in de volgorde waarin ze zijn toegevoegd.

Binnen elke account worden speciale mappen (Postvak IN, Verzonden, Prullenbak) eerst vermeld met unieke pictogrammen, terwijl andere mappen op alfabetische volgorde worden getoond.

Submappen verschijnen onder de bovenliggende map. Om een account of bovenliggende map in of uit te klappen, klik op de pijl naast de account of bovenliggende map, of dubbelklik op de naam ervan.

U kunt de voorkeursweergave(n) van het Mappenpaneel kiezen.

6. Snelfilterbalk

De Snelfilterbalk helpt u uw berichtenlijst te sorteren op basis van specifieke criteria. Zie Snelfilterwerkbalk.

7. Berichtenlijstpaneel

Het Berichtenlijstpaneel bevat de lijst met berichten in de geselecteerde map, inclusief details zoals de datum/tijd, het onderwerp, de afzender en meer. Zie Berichtenlijstkolommen om te kiezen welke details worden getoond en hoe breed elke kolom moet zijn.

8. Berichtkoptekstpaneel

Het Berichtkoptekstpaneel toont u informatie over het geselecteerde bericht, zoals de kopteksten Van, Aan en Onderwerp, evenals de datum/tijd van het bericht.

9. Berichtenpaneel

Het Berichtenpaneel is waar u de inhoud van het geselecteerde bericht vindt. Druk op F8 om het Berichtenpaneel te tonen/te verbergen.

10. Paneel Vandaag

Het paneel Vandaag toont informatie uit uw agenda, zoals gebeurtenissen die voor vandaag of morgen zijn gepland, en toekomstige gebeurtenissen (standaard binnen de komende 5 dagen). Klik op de pijlen bovenaan het paneel Vandaag om om te schakelen naar de weergave Gebeurtenissen en taken, waarin u uw agendataken vindt en uw gebeurtenissen, of de weergave Taken, waarin u alleen uw agendataken vindt, geen gebeurtenissen. Klik om het paneel Vandaag te verbergen op X naast de pijlen. Om het terug te brengen, klik op Paneel Vandaag in de statusbalk. U kunt het paneel Vandaag ook tonen/verbergen door op F11 te drukken.

11. Statusbalk

De Statusbalk van links naar rechts:

• Een knop om te kunnen schakelen tussen online en offline.
  • Een gebied voor statusberichten over uitgevoerde taken, zoals het downloaden van e-mailberichten, comprimeren van mappen, enz.
  • Een knop om te schakelen tussen tonen van het paneel ‘Vandaag’ en het verbergen ervan.

Het doel is om mettertijd de Statusbalk te verwijderen en deze functies naar meer contextueel relevante plekken te verplaatsen. Bijvoorbeeld, de aantallen Ongelezen en Totaal, die zich in de versies voor Supernova in de Statusbalk bevonden, zijn verplaatst naar individuele mappen.

Verticale beeldopmaak met Kaartenweergave

Om deze weergave te zien:

1. Selecteer ‘Verticaal beeld’ als volgt: klik op > Opmaak > Verticaal beeld en vervolgens
  2. selecteer ‘Kaartenweergave’: (rechts van Snelfilter) klik op het pictogram ‘Weergaveopties voor berichtenlijst’ tb115-display-options-icon-offical-from-micah > Kaartenweergave

tb115-vertical-card-view

Deze configuratie heeft veelal dezelfde componenten met dezelfde functies als hun tegenhangers in ‘Klassieke beeldopmaak met Tabelweergave’:

• 1. Functiebalk
  • 2. Samengevoegde werkbalk
  • 3. Tabbalk
  • 4. Koptekst berichtenlijst
  • 5. Mappenpaneel
  • 6. Snelfilterbalk
  • 7. Berichtenlijstpaneel
  • 8. Berichtenpaneel
  • 9. Paneel Vandaag
  • 10. Statusbalk
  • 11. Een van de kaarten in Kaartenweergave

Kaartenweergave (een van de kaarten wordt geaccentueerd in rood, zie #11) is een alternatieve weergave van de berichtenlijst in meerdere regels en zonder kolommen. Momenteel is er een tweeregelige ‘kaart’ voor elk bericht in het Berichtenlijstpaneel. De eerste regel bevat de schermnaam van de afzender (niet het daadwerkelijke e-mailadres) en tijd, de tweede regel toont het onderwerp.