Profielen TB

Thunderbird bewaart persoonlijke gegevens, zoals berichten, wachtwoorden en gebruikersvoorkeuren, in een aantal bestanden die samen een “profiel” worden genoemd, dat op een andere locatie is opgeslagen dan de Thunderbird-programmabestanden. Hoewel u over meerdere profielen kunt beschikken, gebruiken de meeste gebruikers alleen het standaardprofiel (zie Meerdere profielen gebruiken voor meer informatie).

Wat is een profiel?

In Thunderbird bewaart het profiel twee groepen items. Ten eerste bewaart het uw lokale e-mail, en mogelijke kopieën van berichten die zich op de mailserver bevinden (afhankelijk van uw accountconfiguratie). Ten tweede bewaart het alle wijzigingen die u tijdens het gebruik van Thunderbird aanbrengt (bijvoorbeeld wijzigingen aan accountinstellingen en wijzigingen aan de werkbalk).

Wanneer u Thunderbird installeert, wordt een profiel met de naam “default” gemaakt. Dit profiel zal automatisch worden gebruikt, tenzij u de Profielbeheerder aanroept en een nieuw profiel aanmaakt.

Waar is mijn profiel opgeslagen?

Profielbestanden worden apart van de Thunderbird-programmabestanden opgeslagen. De programmabestanden zijn statisch en veranderen niet (tenzij u een upgrade van de Thunderbird-toepassingsversie uitvoert). Omdat profiel- en programmabestanden gescheiden worden bewaard, kunt u Thunderbird de-installeren zonder uw berichten en instellingen te verliezen, en zullen uw gegevens nog steeds beschikbaar zijn als er iets misgaat met een update van Thunderbird. Het betekent ook dat u Thunderbird niet opnieuw hoeft te installeren om uw gegevens te verwijderen of een probleem op te lossen.

Elk profiel is op uw harde schijf opgeslagen in een profielmap. De map wordt benoemd volgens de volgende conventie:

<willekeurige_tekenreeks>.<profielnaam>

…waarin “<willekeurige_tekenreeks>” acht willekeurig door Thunderbird gegenereerde tekens zijn en “<profielnaam>” de naam is die u aan het profiel hebt gegeven. De locatie van de map is afhankelijk van het besturingssysteem (en van of u een niet-standaardlocatie hebt opgegeven toen u het profiel aanmaakte):

Samenvatting van profiellocatie

Windows (zie hieronder voor schermafbeeldingen en volledige details):

%APPDATA%\Thunderbird\Profiles\xxxxxxxx.default\.
  • %APPDATA% is een verkorte notatie voor de map C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\ (in Windows 7/Vista) of de map C:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Application Data\ (in Windows XP/2000), die afhankelijk is van de naam van uw Windows-gebruikersaccount.

Mac OS X (zie hieronder voor schermafbeeldingen en volledige details):

~/Library/Thunderbird/Profiles/xxxxxxxx.default/.
  • Het tildeteken (~) verwijst naar de thuismap van de huidige gebruiker, dus ~/Library is de map /Macintosh HD/Users/gebruikersnaam>/Library.

Linux (zie hieronder voor schermafbeeldingen en volledige details):

~/.thunderbird/xxxxxxxx.default/.

Uw profiel vinden

Als u moeite hebt met het vinden van de locatie van uw profiel, gebruik dan de volgende instructies om uw bestandssysteem te doorzoeken:

Windows Vista en 7

1. Klik op de knop Starten van Windows en typ %APPDATA%\Thunderbird\Profiles\ in het zoekveld onder in het menu Starten, zonder op Enter te drukken. Boven in het menu Starten zal een lijst van profielen verschijnen.

Win7 Start Menu Profile folder

2. Klik op één van de profielen (bv. xxxxxxxx.default) om het te openen met Windows Verkenner.

Thunderbird Profiles Folder

In Windows 2000 en XP

1. Klik op de knop Start van Windows en selecteer Uitvoeren….
  2. Typ %APPDATA%\Thunderbird\Profiles\ in en klik vervolgens op OK.
  3. Windows Verkenner opent een map die uw profielen bevat.
  4. Dubbelklik op de profielmap die u wilt openen (bv. de map xxxxxxxx.default).

Op Mac

1. Open Finder en ga naar uw thuismap (die normaal gesproken de naam van uw Mac-gebruikersaccount is).
  2. Open vanuit uw thuismap /Library/, dan /Thunderbird/ en tot slot /Profiles/. Uw profielmap bevindt zich in deze map.

In Linux (Ubuntu)

1. Klik op het menu Locaties in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteer Thuismap. Er zal een bestandsverkenner verschijnen.
  2. Klik op het menu Beeld en selecteer Verborgen bestanden tonen als dit nog niet is aangevinkt.
  3. Dubbelklik op de map met de naam .thunderbird. Uw profielmap bevindt zich in deze map.

Een back-up van een profiel maken

Om een back-up van uw profiel te maken sluit u Thunderbird eerst af als het programma is geopend en kopieert u vervolgens de profielmap naar een andere locatie.

1. Sluit Thunderbird af.
  2. Bepaal de locatie van uw profielmap, zoals hierboven uitgelegd.
  3. Ga één niveau omhoog ten opzichte van uw profielmap, d.w.z. naar %APPDATA%\Mozilla\Thunderbird\Profiles\~/Library/Thunderbird/Profiles/~/.mozilla/Thunderbird/.
  4. Klik met de rechtermuisknopHoud de Ctrl-toets ingedrukt, klik op uw profielmap (bv. xxxxxxxx.default) en selecteer Kopiëren.
  5. Klik met de rechtermuisknopHoud de Ctrl-toets ingedrukt, klik op de back-uplocatie (bv. een USB-stick of een lege CD-RW-disc) en selecteer PlakkenItem plakken.

Een back-up van een profiel terugzetten

1. Sluit Thunderbird af.
  2. Als uw bestaande profielmap en map van de profielback-up dezelfde naam hebben, vervang dan eenvoudig de bestaande profielmap door de profielback-up, en start daarna Thunderbird.
    Belangrijk: de namen van de profielmappen moeten exact overeenkomen om dit te laten werken, inclusief de willekeurige reeks van 8 tekens. Als de namen niet overeenkomen of als u een back-up terugzet naar een andere locatie, volg dan de onderstaande stappen.

Terugzetten naar een andere locatie

Als de namen van de profielmappen niet overeenkomen of als u een profiel wilt verplaatsen of terugzetten naar een andere locatie, doe dan het volgende:

1. Sluit Thunderbird volledig af, zoals hierboven uitgelegd.
  2. Gebruik de Thunderbird-profielbeheerder om een nieuw profiel aan te maken op de gewenste locatie, en sluit daarna de profielbeheerder.
    Noot: als u Thunderbird net op een nieuwe computer hebt geïnstalleerd, kunt u het standaardprofiel gebruiken dat automatisch wordt aangemaakt zodra u Thunderbird voor het eerst start, in plaats van een nieuw profiel aan te maken.
  3. Bepaal de locatie van de back-up van de profielmap op uw harde schijf of back-upmedium (bv. uw USB-stick).
  4. Open de back-up van de profielmap (bv. de back-up {FILE()}xxxxxxxx.default{FILE}).
  5. Kopieer de hele inhoud van de back-up van de profielmap, zoals het bestand mimeTypes.rdf, het bestand prefs.js, de map bookmarkbackups etc.
  6. Bepaal de locatie van de nieuwe profielmap en open deze, zoals hierboven uitgelegd, en sluit Thunderbird af (wanneer geopend).
  7. Plak de inhoud van de profielmap waarvan u een back-up hebt in de nieuwe profielmap, waarbij u bestaande bestanden met dezelfde naam overschrijft.
  8. Start Thunderbird.

Een profiel verplaatsen

Mogelijk wilt u af en toe een profiel verplaatsen of Thunderbird een profiel laten gebruiken dat op een andere locatie is opgeslagen.

1. Sluit Thunderbird af.
  2. Verplaats de profielmap naar de gewenste locatie. In Windows XP bijvoorbeeld verplaatst u het profiel van C:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Application Data\Thunderbird\Profiles\xxxxxxxx.default naar D:\Stuff\MijnMailprofiel. (Als u een resevekopie van een profiel terugzet, is deze stap niet nodig. Noteer alleen de huidige locatie van het profiel dat u wilt terugzetten.)
  3. Open het bestand profiles.ini in een teksteditor. Het bestand bevindt zich in de toepassingsgegevensmap voor Thunderbird:
    • In Windows 7/Vista/XP/2000 is het pad %AppData%\Thunderbird\.
    • In Windows 95/98/Me is het pad doorgaans C:\WINDOWS\Application Data\Thunderbird\.
    • In Linux is het pad ~/.thunderbird/.
    • Op Mac OS X is het pad ~/Library/Thunderbird/.
  4. Zoek in het bestand profiles.ini naar de vermelding voor het profiel dat u zojuist hebt verplaatst. Wijzig de regel Path= naar de nieuwe locatie.
  5. Als u overschakelt van een relatief naar een niet-relatief pad, moet de richting van de slashes (schuine strepen) misschien worden gewijzigd. In Windows bijvoorbeeld gebruiken niet-relatieve paden backslashes, terwijl relatieve normale slashes gebruiken. Wijzig IsRelative=1 naar IsRelative=0.
  6. Sla het bestand profiles.ini op en herstart Thunderbird.

Zie ook

Deel dit artikel: http://mzl.la/1ApHkva