Inhoudsblokkering

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 170525
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie
Werk uw versie van Firefox bij voor de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

Inhoudsblokkering is een verzameling van Firefox-instellingen waarmee u inhoud kunt blokkeren die invloed heeft op privacy en browserprestaties. Vanaf Firefox-versie 63 bevat inhoudsblokkering blokkering voor tracking-cookies van derden en de functie die voorheen Bescherming tegen volgen (Tracking Protection) werd genoemd, die alle gedetecteerde trackers blokkeert.

Wanneer Firefox inhoud op een website detecteert die kan worden geblokkeerd, verschijnt een schildpictogram FirefoxShieldIcon in uw adresbalk.

Fx63ContentBlockingURL

Selecteer het informatiepictogram Site Info button of het schildpictogram FirefoxShieldIcon om het Beheercentrum voor de website uit te vouwen. Dit biedt meer informatie over het type inhoud dat Firefox heeft gedetecteerd, zoals gedetecteerde trackers en trackers die door cookies van derden zijn ingesteld. (Het Beheercentrum is tevens de plek waar u instellingen voor toestemmingen voor deze website kunt beheren.)

Fx63ContentBlocking-details

Als er geen trackers of tracking-cookies van derden op een website worden aangetroffen, verschijnt het schildje voor inhoudsblokkering niet en geeft het Beheercentrum het bericht ‘Geen blokkeerbare inhoud op deze pagina gedetecteerd’ weer.

no blockable content 63

Inhoudsblokkering aan- of uitzetten

Inhoudsblokkering bevat instellingen voor trackers en tracking-cookies. Standaard blokkeert Firefox alleen trackers in privévensters en worden helemaal geen tracking-cookies van derden geblokkeerd. U kunt uw optiesvoorkeuren zo wijzigen dat trackers altijd worden geblokkeerd, of dat er helemaal geen inhoud wordt geblokkeerd. Ook kunt u de optiesvoorkeuren zo wijzigen dat alleen tracking-cookies van derden of alle cookies van derden worden geblokkeerd.

Om uw optiesvoorkeuren te wijzigen, klikt u op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet. van Firefox en selecteert u Inhoudsblokkering. Dit brengt u naar de optiesvoorkeuren voor Inhoudsblokkering.

Fx63menuContentBlocking

• Om trackers voor alle browsersessies te blokkeren, wijzigt u de instelling Alle gedetecteerde trackers van Alleen in privévensters naar Altijd.
  • Om Inhoudsblokkering voor gedetecteerde trackers uit te schakelen, haalt u het vinkje weg bij Alle gedetecteerde trackers.
  • Selecteer het vakje Cookies van derden om tracking-cookies van derden te blokkeren. Om alle cookies van derden te blokkeren, wijzigt u de instelling van Trackers (aanbevolen) naar Alle cookies van derden (kan ervoor zorgen dat websites niet goed werken). Voor meer informatie, zie Cookies van derden en bescherming tegen volgen in Firefox.

Noot: u kunt Firefox ook zo instellen dat er altijd een Niet volgen (Do Not Track)-signaal naar websites wordt gestuurd. Zie Hoe zet ik de functie Niet volgen aan? voor meer info.

Inhoudsblokkering uitzetten op individuele websites

Soms kan Inhoudsblokkering voorkomen dat pagina’s of gedeelten van pagina’s worden geladen. Als Inhoudsblokkering uw surfervaring verstoort, kunt u dit uitschakelen voor de website die u op dat moment bezoekt. Het schildpictogram verschijnt in de adresbalk zodra Firefox actief inhoud op een pagina blokkeert.

Fx63ContentBlockingURL
  1. Selecteer het schildpictogram FirefoxShieldIcon of het informatiepictogram Site Info button om het paneel Beheercentrum uit te vouwen.
  2. Klik op de knop Blokkering voor deze website uitschakelen in een normaal browservenster of de knop Blokkering tijdelijk uitschakelen in een privévenster (zie hieronder) om blokkering voor de website uit te schakelen.
  3. Als Inhoudsblokkering eenmaal is uitgeschakeld, verschijnt een schilpictogram dat is doorgestreept in uw adresbalk.
    blocking disabled 63
  4. Om inhoudsblokkering weer in te schakelen, vouwt u het paneel beheercentrum uit en selecteert u Blokkering voor deze website inschakelen.

Inhoudsblokkering in Privénavigatie

Omdat Privénavigatie geen informatie over uw browsersessie opslaat, duurt het uitschakelen van inhoudsblokkering voor een website alleen zolang uw huidige sessie actief is. Als u een nieuwe privénavigatiesessie start, zijn uw instellingen voor inhoudsblokkering voor alle websites hersteld. Als u inhoudsblokkering hebt uitgeschakeld voor een website in een normaal browservenster, zal Firefox inhoudsblokkering voor deze zelfde website ook uitschakelen terwijl u zich in een privévenster bevindt.

Inhoudsblokkering aan- of uitzetten in privévensters

Inhoudsblokkering is standaard ingeschakeld in privénavigatievensters.

Fx63PrivateBrowsingHomePage-ContentBlockingON

Klik op de schakelaar naast Inhoudsblokkering op de startpagina van Privénavigatie om dit uit of weer aan te zetten. Als u geen schakelaar voor Inhoudsblokkering ziet, betekent dit dat u Firefox zo hebt ingesteld dat altijd alle gedetecteerde cookies voor alle browsersessies worden geblokkeerd (zie boven).

Blokkeerlijsten in Firefox

U kunt de blokkeerlijst wijzigen die voor het blokkeren van trackers van derden wordt gebruikt. Standaard gebruikt inhoudsblokkering de lijst voor basisbescherming van Disconnect.me. U kunt dit echter wijzigen, zodat in plaats daarvan de lijst voor strenge bescherming van Disconnect.me wordt gebruikt.

• De lijst voor basisbescherming blokkeert algemeen bekende trackers voor analyse, sociaal delen en advertenties. De lijst voor basisbescherming staat echter bepaalde bekende trackers toe, zodat minder webpagina’s niet meer werken of niet worden geladen.
  • De lijst voor strenge bescherming blokkeert alle bekende trackers, waaronder voor analyse, sociaal delen en advertenties, evenals trackers voor inhoud. De strenge lijst zorgt er wel voor dat bepaalde video’s, fotovoorstellingen en bepaalde sociale netwerken niet meer werken.

Uw blokkeerlijst wijzigen

1. Vouw de menuknop van Firefox De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet. uit en selecteer Inhoudsblokkering.
  2. Selecteer de koppeling Blokkeerlijst wijzigen.
  3. Kies de blokkeerlijst die u wilt gebruiken.
  4. Selecteer Wijzigingen opslaan.
Fx63BlockLists