Firefox installeren in Linux

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 22796
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update, kw, summary
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie

Het installeren van Firefox op uw computer is uw eerste stap in het gebruiken ervan. Dit artikel beschrijft hoe u Firefox op Linux kunt installeren. Voor andere besturingssystemen, zie Firefox downloaden en installeren in Windows en Firefox downloaden en installeren op Mac.

In veel Linux-distributies is Firefox standaard al aanwezig, en de meeste hebben een pakketbeheersysteem waarmee u Firefox eenvoudig kunt installeren. Over het algemeen dient u te installeren vanuit pakketbeheer. Pakketbeheer zal:

• Verzekeren dat u over alle benodigde bibliotheken beschikt
  • Firefox zodanig installeren dat het zo goed mogelijk werkt met uw distributie
  • Snelkoppelingen voor het starten van Firefox aanmaken
  • Firefox beschikbaar maken voor alle gebruikers van uw computer
  • Het verwijderen van Firefox op dezelfde manier laten plaatsvinden als het verwijderen van andere toepassingen

Pakketbeheer heeft ook enkele nadelen:

• Het geeft u mogelijk niet de laatste versie van Firefox
  • Het geeft u een versie van Firefox zonder Firefox-handelsmerk

Installeren vanuit een pakketbeheerder

Raadpleeg voor het installeren van Firefox vanuit de pakketbeheerder de documentatie van de Linux-distributie die u gebruikt.

Installeren buiten een pakketbeheerder

Volledige instructies voor het installeren van Firefox buiten pakketbeheer om zijn mogelijk beschikbaar op de ondersteuningswebsite van uw distributie. Bijvoorbeeld:

• Zorg er voordat u Firefox installeert voor dat de benodigde bibliotheken op uw computer zijn geïnstalleerd. Ontbrekende bibliotheken zorgen ervoor dat Firefox niet kan werken.
  • Het installatiebestand in .tar.bz2-formaat dat door Mozilla beschikbaar wordt gesteld bevat geen bronbestanden, maar voorgecompileerde binaire bestanden, zodat u deze eenvoudig kunt uitpakken en uitvoeren. Compileren van het programma vanaf de broncode is niet nodig.
  • De volgende instructies zullen Firefox in uw thuismap installeren, en alleen de huidige gebruiker zal het kunnen uitvoeren.
  1. Download Firefox vanaf de Firefox-downloadpagina naar uw thuismap.
  2. Open een Terminal en ga naar uw thuismap: cd ~
  3. Pak de inhoud van het gedownloade bestand uit: tar xjf firefox-*.tar.bz2
  4. Sluit Firefox als het is geopend.
  5. Voer het script firefox in de map firefox uit om Firefox te starten: ~/firefox/firefox

Firefox zou nu moeten starten. Daarna kunt u een pictogram op uw bureaublad aanmaken om dit commando uit te voeren.

libstdc++5-fout

Zoals hierboven vermeld, dient u de benodigde bibliotheken voor Firefox te installeren om het te laten werken. Veel distributies bevatten standaard geen libstdc++5-bibliotheken.

Bericht “firefox niet geïnstalleerd” of verkeerde versie van Firefox start op

Als Firefox is geïnstalleerd volgens de bovenstaande instructies, moet het (in een Terminal of in een Starter, bijvoorbeeld op het bureaublad) worden gestart via de opdracht ~/firefox/firefox

Als u Firefox in een Terminal probeert te starten met de opdracht firefox, zal dit de versie van Firefox starten die door de pakketbeheerder is geïnstalleerd, of u vertellen dat het programma niet is geïnstalleerd.