Firefox hangt of reageert niet - Het probleem verhelpen

Wanneer een programma hangt (of ‘vastloopt’), reageert het niet meer op uw muisklikken en toetsaanslagen en lijkt het niets meer te doen. Ook wordt een label “(Reageert niet)” in de titelbalk weergegeven en wordt de muis een draaiende cursor wanneer deze boven het Firefox-venster wordt gehouden.Ook wordt de muis een draaiende wachtcursor wanneer deze boven het Firefox-venster wordt gehouden. Dit artikel geef u oplossingen voor het hangen van Firefox, afhankelijk van wanneer de situaties optreden.

Om problemen met hangen te verhelpen die niet specifiek in dit artikel worden genoemd, of als de voorgestelde oplossingen het probleem niet verhelpen, zie Problemen met Firefox analyseren en verhelpen.

Noot: De functie Firefox herinitialiseren kan veel problemen oplossen door Firefox terug te zetten naar de begintoestand van na de installatie, terwijl uw belangrijke gegevens bewaard blijven. Overweeg deze functie te gebruiken voordat u een langdurig proces voor probleemoplossing begint.
Noot: als u prestatiegegevens verzendt, zal Mozilla onder andere gegevens over hangen van uw Firefox verzamelen, wat Firefox in toekomstige versies helpt te verbeteren.

Firefox hangt op willekeurige tijdstippen

Als Firefox af en toe lijkt te hangen en niet na een bepaalde actie (bijvoorbeeld bij het downloaden van een bestand of het afsluiten van Firefox), probeer dan de oplossingen in deze sectie.

Een nieuwe places-database aanmaken

Als hangsituaties periodiek optreden, kunnen deze worden veroorzaakt door een beschadigd places-databasebestand. Doe het volgende om een nieuwe places-database aan te maken:

Waarschuwing: hierdoor worden uw navigatiegeschiedenis gewist en bladwijzers van de huidige dag verwijderd.
  1. Open uw profielmap:

Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox, ga naar het menu HelpKlik in de menubalk op het menu HelpKlik boven in het Firefox-venster op het menu Help en selecteer Probleemoplossingsinformatie. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.Klik op de menuknop New Fx Menu , klik op Help Help-29 en selecteer Probleemoplossingsinformatie. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.

2. Klik onder de sectie Toepassingsbasics op Map tonenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster met daarin uw profielbestandenmap geopend.
  3. Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

4. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer AfsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer AfsluitenKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Firefox afsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer Afsluiten.

Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .

Wacht totdat Firefox volledig is afgesloten.
  5. Zoek in de Firefox-profielmap naar de bestanden places.sqlite en places.sqlite-journal (als ze bestaan) en hernoem deze naar places.sqlite.oud en places.sqlite-journal.oud.
    • Om een bestand te hernoemen klikt u hierop met de rechtermuisknop en selecteert u Hernoemen in het menuklikt u hier eenmaal op om het te selecteren en klikt u vervolgens een tweede keer op de bestandsnaam om deze bewerkbaar te maken. Voeg vervolgens .oud toe aan het einde van de naam.
  6. Open Firefox tenslotte opnieuw.
    • Zodra Firefox opnieuw wordt geopend, wordt een nieuwe places-database aangemaakt. Uw navigatiegeschiedenis gaat verloren, maar Firefox zal automatisch uw bladwijzers uit het meest recente reservekopiebestand importeren.

Hardwareversnelling uitschakelen

Bij sommige grafische kaarten en installaties van stuurprogramma’s kan Firefox hangen bij het gebruik van hardwareversnelling. U kunt hardwareversnelling proberen uit te schakelen om te zien of dit het probleem verhelpt.

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer OptiesKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en selecteer OptiesKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Voorkeuren…Klik boven in het Firefox-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren

Klik op de menuknop New Fx Menu en kies OptiesVoorkeuren

.
  2. Selecteer het paneel Geavanceerd en het tabblad Algemeen.
  3. Haal het vinkje weg bij Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar.
  4. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer AfsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer AfsluitenKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Firefox afsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer Afsluiten.

Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .

5. Start Firefox zoals u gewend bent.

Als het probleem niet langer optreedt, was hardwareversnelling waarschijnlijk de oorzaak. U kunt proberen de stuurprogramma’s van uw grafische kaart bij te werken om te zien of dat het probleem verhelpt, of eenvoudig Firefox zonder hardwareversnelling gebruiken.

Problemen met uw plug-ins oplossen

Websites die plug-ins zoals Java, Adobe Reader of Flash gebruiken kunnen ervoor zorgen dat Firefox hangt. Voor meer informatie over het oplossen van problemen met plug-ins, en over het vaststellen of een plug-in uw probleem veroorzaakt, zie het artikel Problemen met plug-ins zoals Flash of Java oplossen om bekende problemen met Firefox te verhelpen.

Dubbele sessieherstelbestanden verwijderen

Firefox kan traag reageren of vastlopen als er meerdere exemplaren van het sessieherstelbestand zijn aangemaakt:

1. Open uw profielmap:

Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox, ga naar het menu HelpKlik in de menubalk op het menu HelpKlik boven in het Firefox-venster op het menu Help en selecteer Probleemoplossingsinformatie. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.Klik op de menuknop New Fx Menu , klik op Help Help-29 en selecteer Probleemoplossingsinformatie. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.

2. Klik onder de sectie Toepassingsbasics op Map tonenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster met daarin uw profielbestandenmap geopend.
  3. Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

4. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer AfsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer AfsluitenKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Firefox afsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer Afsluiten.

Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .

5. Lokaliseer en verwijder het bestand sessionstore.js en alle kopieën, zoals sessionstore-1.js, sessionstore-2.js.

De PAC-implementatie wijzigen

Als u een bestand voor automatische proxyconfiguratie (PAC) gebruikt, kan Firefox vastlopen wanneer u websites probeert te laden die niet bestaan of die u onlangs niet hebt geopend. Om vast te stellen of u een bestand voor automatische proxyconfiguratie gebruikt:

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer OptiesKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en selecteer OptiesKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Voorkeuren…Klik boven in het Firefox-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren

Klik op de menuknop New Fx Menu en kies OptiesVoorkeuren

.
  2. Klik op het pictogram Geavanceerd.
  3. Klik op het tabblad Netwerk.
  4. Klik op Instellingen. Het dialoogvenster Verbindingsinstellingen verschijnt.
  5. Als URL voor automatische proxyconfiguratie is geselecteerd, maakt u gebruik van een bestand voor automatische proxyconfiguratie. Schakel deze instelling niet uit, om te voorkomen dat u geen verbinding krijgt met het internet. Breng in plaats daarvan uw netwerkbeheerder op de hoogte van deze workaround.
  6. Klik op Annuleren.

Firefox hangt bij het afspelen van Flash-video’s

Zie Het afspelen van Flash-video’s laat Firefox hangen.

Firefox hangt na langdurig gebruik

Firefox bijwerken

De nieuwste Firefox-versie bevat verbeteringen aan het geheugengebruik, in het bijzonder tijdens lange sessies. Werk Firefox bij naar de meest recente versie.

Firefox herstarten

Firefox kan vastlopen als het gedurende een langere tijd heeft opengestaan. Herstart Firefox om dit probleem te verhelpen.

Als u Firefox regelmatig laat openstaan, zodat u later weer kunt verdergaan bij waar u was gebleven, kunt u Firefox’ sessieherstelfunctie gebruiken. Zie Sessieherstel configureren voor meer informatie.

Firefox hangt bij het laden van het eerste venster

Sessieherstel versnellen

Als u veel tabbladen hebt om te herstellen, kan Firefox hangen tijdens het laden van die websites. Zorg ervoor dat Tabbladen pas laden na selecteren in het paneel Tabbladen van het venster OptiesVoorkeurenpaneel Algemeen van het venster OptiesVoorkeuren is aangevinkt, zodat alleen het laatst geselecteerde tabblad wordt geladen bij het opstarten. U kunt ook proberen tabbladgroepen te gebruiken, zodat alleen websites in de zichtbare groep als eerste worden geladen.

Firefox hangt bij het downloaden van bestanden of het opslaan van afbeeldingen

Als Firefox vastloopt wanneer u een bestand probeert te downloaden of een afbeelding probeert op te slaan, probeer dan de volgende oplossingen:

Downloadgeschiedenis wissen

Firefox kan vastlopen tijdens het downloaden als uw downloadgeschiedenis te groot is geworden. Om de downloadgeschiedenis te wissen:

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox (Extra in Windows XP) en klik daarna op DownloadsKlik in de menubalk op het menu Extra en klik daarna op DownloadsKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en klik daarna op Downloads. Het venster Downloads wordt geopend.Klik op de knop Downloads fx20 download icon en klik daarna op Alle downloads tonen. Het venster Bibliotheek wordt geopend.
  2. Klik op Lijst wissen. De downloadgeschiedenis wordt gewist.Klik op Downloads wissen om de downloadgeschiedenis te verwijderen.
  3. Download een aantal voorbeeldbestanden om te zien of het vastlopen is opgehouden.

Een andere downloadmap kiezen

Firefox kan vastlopen als de locatie van de laatst gebruikte downloadmap (bv. een gedeeld volume of USB-station) niet langer beschikbaar is. Om dit te verhelpen:

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer OptiesKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en selecteer OptiesKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Voorkeuren…Klik boven in het Firefox-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren

Klik op de menuknop New Fx Menu en kies OptiesVoorkeuren

.
  2. Selecteer het paneel Algemeen.
  3. Selecteer Bestanden opslaan in in de sectie Downloads en klik op de knop Bladeren….
  4. Kies een nieuwe maplocatie in het venster Map selecteren.
  5. Klik op OK om het venster Opties te sluitenKlik op Sluiten om het venster Voorkeuren te sluitenSluit het venster Voorkeuren .

Probeer of u nu bestanden kunt downloaden of afbeeldingen kunt opslaan. Als dit werkt, kunt u desgewenst teruggaan naar uw Firefox-instellingen en Mij altijd vragen waar bestanden moeten worden opgeslagen selecteren.

Virusscannen in Firefox-voorkeuren uitschakelen

Bij sommige antivirusprogramma’s kan de virusscan die door Firefox na het downloaden van bestanden wordt gestart ervoor zorgen dat Firefox hangt. U kunt het scannen van virussen via de volgende stappen uitschakelen (uw antivirusprogramma wordt hierdoor niet uitgeschakeld):

1. Typ about:config in de locatiebalk en druk op EnterReturn.

• De about:config-waarschuwingspagina “Dit kan in overtreding zijn met uw garantievoorwaarden!” kan verschijnen. Klik op Ik zal voorzichtig zijn, dat beloof ik! om door te gaan naar de pagina about:config.
  2. Zoek naar de voorkeurinstelling browser.download.manager.scanWhenDone en dubbelklik hierop om de waarde te wijzigen naar false.

Firefox hangt bij het afsluiten

Wanneer u Firefox afsluit, kan het soms niet reageren en in het geheugen achterblijven, zelfs als er geen Firefox-vensters openstaan. Dit kan een juiste werking van Firefox tegengaan als u de browser een volgende keer opent, of u kunt een dialoogvenster “Firefox sluiten” zien met de melding Firefox is al actief, maar reageert niet. Om een nieuw venster te openen moet u eerst het bestaande Firefox-proces afsluiten, of uw systeem herstarten. U moet in dat geval alle Firefox-processen beëindigen of de computer herstarten voordat u Firefox opnieuw kunt openen. (Zie De foutmelding “Firefox is al actief maar reageert niet” - Het probleem verhelpen voor overige oorzaken en oplossingen.)

Firefox volledig afsluiten

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer AfsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer AfsluitenKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Firefox afsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer Afsluiten.

Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .

2. Sluit alle overgebleven dialoogvensters of tweede vensters af, zoals het venster Downloads.

Als Firefox-processen die in het geheugen achterblijven bij het afsluiten een terugkerend probleem zijn, probeer dan de volgende oplossingen.

Problemen met uw extensies verhelpen

Een problematische extensie kan het probleem veroorzaken, wat kan worden verholpen door de extensie uit te schakelen of te de-installeren. Voor informatie over het analyseren en oplossen van problemen die worden veroorzaakt door gebrekkige extensies, zie het artikel Problemen met extensies, thema’s en hardwareversnelling verhelpen om bekende problemen met Firefox op te lossen.

De Java-plug-in bijwerken of uitschakelen

Soms kunnen Java-applets ervoor zorgen dat het Firefox-proces actief blijft na het afsluiten. Probeer Java bij te werken naar de nieuwste versie via Mozilla’s plug-in-controlepagina of, als u de Java-plug-in niet nodig hebt, kunt u deze uitschakelen via het paneel Plug-ins van de Add-onbeheerder van Firefox. Voor meer informatie, zie De Java-plug-in gebruiken om interactieve inhoud op websites weer te geven.

Problemen met uw internetbeveiligingssoftware oplossen

Op sommige systemen zijn wisselwerkingen tussen bepaalde internetbeveiligingssoftware (firewall- of antivirussoftware) gemeld als oorzaak van het probleem. U kunt proberen uw firewall te configureren om te controleren of dat het hangen doet verdwijnen.

Gebaseerd op informatie van Firefox hangs (mozillaZine KB)

Deel dit artikel: http://mzl.la/MP6ZBS