Containers

Multi-Account Containers is een add-on voor Firefox waarmee u surfen voor uw werk, winkelen of persoonlijke zaken gescheiden kunt houden zonder geschiedenis te wissen, u af en weer aan te melden, of meerdere browsers te gebruiken. Het is een verbeterde versie van de Containers-functie die in Firefox Nightly is ingebouwd en het voltooide Test Pilot-experiment Firefox Containers.

Wat zijn containers?

Containertabbladen gedragen zich net zoals normale tabbladen, echter de websites die u bezoekt hebben toegang tot een apart deel van de opslag van de browser. Dit houdt in dat uw websitevoorkeuren, aangemelde sessies en volggegevens van advertenties niet naar de nieuwe container worden overgedragen. Tegelijkertijd heeft surfen binnen de nieuwe container geen invloed op uw aangemelde sessies of volggegevens van uw andere containers.

Multi-Account Containers gebruiken

1. Installeer de extensie Firefox Multi-Account Containers vanaf de website Mozilla Add-ons. Om containers te openen, zoekt u naar het Containers-pictogram in de werkbalk van Firefox:
    Containers button
  2. Klik hierop en selecteer de container die u wilt openen.
    container menu
Tip: klik met de rechtermuisknop op de nieuw-tabbladknop om het menu Containers te tonen.
new tab desktop

Containers zijn uitgeschakeld in Privénavigatie en wanneer Nooit geschiedenis onthouden is geselecteerd in uw privacyvoorkeuren.

U kunt nieuwe containertabbladen openen, waarbij elke container browseropslag (zoals cookies of lokale opslag) gescheiden van andere containers bewaart. Uw normale tabbladen zijn de standaardcontainer en zullen er nog net zo uitzien en zich hetzelfde gedragen als dat u zou verwachten voordat u containers had ingeschakeld.

container_underline_new

Containers bewerken, toevoegen of verwijderen

U kunt de kleur of het pictogram dat bij een container hoort of de naam van een container vanuit het menu wijzigen. Klik om dit te doen op het pictogram Containers in de werkbalk en klik daarna op Containers beheren om het instellingenpaneel van Containers te openen.

Manage containers icons and colors Fx89

U kunt ook containers toevoegen, verwijderen of bewerken vanuit het instellingenpaneel about:preferences#containers voor containertabbladen: Containers settings Fx89

Containers toevoegen, verwijderen of bewerken

U kunt containers maken, verwijderen en bewerken vanuit het menu Containers. Als u op de knoppen Containers beheren / Manage Containers of + klikt, kunt u de kleur of het pictogram dat met een container is geassocieerd wijzigen, of de naam van de container wijzigen.

container menu fx62 container menu2 fx62

U kunt ook containers toevoegen, verwijderen of bewerken vanuit het instellingenpaneel about:preferences#containers voor containertabbladen:

Fx58ContainerTabSettings

Het instellingenpaneel Containertabbladen kunt u als volgt openen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer Voorkeuren. Klik op de menuknop Fx57Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.

2. Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Tabbladen.
  3. Klik op de knop Instellingen… naast Containertabbladen inschakelen.

Koppelingen openen in nieuwe tabbladen en containers

U kunt koppelingen in een nieuwe of andere container openen. Klik met de rechtermuisknop op een koppeling, selecteer Koppeling openen in nieuw containertabblad, en selecteer de gewenste container.

container right-click menu

Als de huidige pagina in een container is geopend, dan wijzigt het item Koppeling openen in nieuw tabblad in Koppeling openen in nieuw ContainerNaam-tabblad. Klik erop om een nieuw tabblad te openen in dezelfde container als het eerdere tabblad.

Wat u met Multi-Account Containers kunt doen

1. Tegelijkertijd aanmelden bij meerdere accounts op dezelfde website. Als u bijvoorbeeld een persoonlijke Gmail-account hebt en een Gmail-account voor uw werk, kunt u zich bij beide accounts aanmelden in aparte containers.
  2. Uzelf beschermen tegen volgen (‘tracking’) zonder dat u zich tijdens het browsen bij websites moet afmelden. Websites in de ene container kunnen uw activiteit in andere containers niet volgen.
  3. Uzelf beschermen tegen webbeveiligingsaanvallen. Eventuele schadelijke klikken worden binnen de container van die website gehouden, zodat aanvallers uw gegevens in andere containers niet kunnen kapen.
  4. Een website aan een container toewijzen, zodat een bepaalde website altijd in een bepaalde container wordt geopend. Dit helpt ongelukjes te voorkomen, waarbij u bijvoorbeeld per ongeluk een winkelwebsite bezoekt in de container voor bankieren.
  5. Verbergen en tonen: als u uw browser zowel voor uw werk als persoonlijke taken gebruikt en niet meer aan ‘werk’ wilt denken als u thuiskomt, kunt u uw werktabbladen ‘verbergen’ en doorgaan met uw persoonlijke taken. De volgende dag, wanneer u zich weer op het werk bevindt, kunt u uw persoonlijke tabbladen ‘verbergen’ en die van uw werk weer ‘tonen’.
  6. Sorteren: het containermenu bevat een optie ‘Sort Tabs’ en een optie ‘Move tabs to a new window’. ‘Sort Tabs’ plaatst al uw tabbladen van hetzelfde containertype naast elkaar in een opgegeven browservenster. Als u dus afwisselende tabbladen voor ‘werk’ en ‘persoonlijk’ hebt geopend, kunt u deze eenvoudig sorteren om uw taken te helpen ordenen (zoals hieronder weergegeven). ‘Move tabs to a new window’ pakt alle containertabbladen in uw huidige venster op en verplaatst deze naar een nieuw venster.
  7. De synchronisatiefunctie schakelt Multi-Account Containers op verschillende computers gelijk. De add-on zorgt ervoor dat containernamen, kleuren, pictogrammen en websitetoewijzingen naar alle apparaten met dezelfde Firefox-account worden overgezet.
Voor meer achtergrondinformatie over containers, zie de Containers-projectpagina. Voor meer info over het gebruik van Multi-Account Containers en enkele snelle tips en snelkoppelingen, zie dit blogbericht.
Voor gevorderde gebruikers: u kunt containers ook zonder de extensie Multi-Account Containers inschakelen door enkele voorkeuren in de Configuratie-editor (about:config-pagina) te wijzigen. Houd er rekening mee dat u een betere gebruikerservaring krijgt door de extensie te installeren, maar als u hier niet voor kiest, kunt u privacy.userContext.enabled instellen op true, privacy.userContext.ui.enabled op true en privacy.userContext.longPressBehavior op 2 in about:config.