Multi-Account Containers

Met Firefox Multi-Account Containers kunt u delen van uw online leven gescheiden houden in kleurgecodeerde tabbladen, die uw privacy bewaken. Cookies worden per container gescheiden, waardoor u het internet kunt gebruiken met meerdere identiteiten of accounts tegelijkertijd, en daarnaast wordt Mozilla VPN geïntegreerd voor een extra privacylaag.

Wat zijn containers?

Multi-Account Containers is een add-on voor Firefox waarmee u surfen voor uw werk, winkelen of persoonlijke zaken gescheiden kunt houden zonder geschiedenis te wissen, u af en weer aan te melden, of meerdere browsers te gebruiken. Het is een verbeterde versie van de Containers-functie die in Firefox is ingebouwd en beschikbaar is voor gevorderde gebruikers door bepaalde voorkeuren in te stellen (zie hieronder).

Privacy in Firefox Multi-Account Containers

De extensie Firefox Multi-Account Containers verstuurt geen gegevens naar Mozilla.

Multi-Account Containers installeren en gebruiken

1. Bezoek Firefox Multi-Account Containers.
  2. Klik op de knop Toevoegen aan Firefox.
  3. Klik op Toevoegen als u instemt met de gevraagde toestemmingen.
    MACpermissionsPanel
  4. Zoek het Containers-pictogram in de werkbalk van Firefox om Containers te openen:
    Containers button
  5. Klik hierop en selecteer de container die u wilt openen.
    container menu
Tip: Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de nieuw-tabbladknop om het menu Containers te tonen.
NewTab-desktop
Containers zijn uitgeschakeld in Privénavigatie en wanneer Nooit geschiedenis onthouden is geselecteerd in uw privacyinstellingen.

U kunt nieuwe containertabbladen openen, waarbij elke container browseropslag (zoals cookies of lokale opslag) gescheiden van andere containers bewaart. Uw normale tabbladen zijn de standaardcontainer en zullen er nog net zo uitzien en zich hetzelfde gedragen als dat u zou verwachten voordat u containers had ingeschakeld.

container_underline_new

Containers bewerken, toevoegen of verwijderen

U kunt de kleur of het pictogram dat bij een container hoort of de naam van een container vanuit het menu wijzigen. Klik om dit te doen op het pictogram Containers in de werkbalk en klik daarna op Containers beheren om het instellingenpaneel van Containers te openen.

Manage containers icons and colors Fx89

U kunt ook containers toevoegen, verwijderen of bewerken vanuit het instellingenpaneel about:preferences#containers voor containertabbladen: Containers settings Fx89

Het instellingenpaneel Containertabbladen kunt u als volgt openen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer Voorkeuren. Klik op de menuknop Fx57Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.

2. Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Tabbladen.
  3. Klik op de knop Instellingen… naast Containertabbladen inschakelen.

Koppelingen openen in nieuwe tabbladen en containers

U kunt koppelingen in een nieuwe of andere container openen. Klik met de rechtermuisknop op een koppeling, selecteer Koppeling openen in nieuw containertabblad, en selecteer de gewenste container.

container right-click menu

Als de huidige pagina in een container is geopend, dan wijzigt het item Koppeling openen in nieuw tabblad in Koppeling openen in nieuw ContainerNaam-tabblad. Klik erop om een nieuw tabblad te openen in dezelfde container als het eerdere tabblad.

Wat u met Multi-Account Containers kunt doen

1. Tegelijkertijd aanmelden bij meerdere accounts op dezelfde website. Als u bijvoorbeeld een persoonlijke Gmail-account hebt en een Gmail-account voor uw werk, kunt u zich bij beide accounts aanmelden in aparte containers.
  2. Uw surfactiviteit in individuele Containers beschermen met Mozilla VPN, zodat u kunt winkelen terwijl u een internationale reis maakt maar uw banksaldo vanaf een server in uw thuisland kunt controleren (zie hieronder).
  3. Uzelf beschermen tegen volgen (‘tracking’) zonder dat u zich tijdens het browsen bij websites moet afmelden. Websites in de ene container kunnen uw activiteit in andere containers niet volgen.
  4. Uzelf beschermen tegen webbeveiligingsaanvallen. Eventuele schadelijke klikken worden binnen de container van die website gehouden, zodat aanvallers uw gegevens in andere containers niet kunnen kapen.
  5. Een website aan een container toewijzen, zodat een bepaalde website altijd in een bepaalde container wordt geopend. Dit helpt ongelukjes te voorkomen, waarbij u bijvoorbeeld per ongeluk een winkelwebsite bezoekt in de container voor bankieren.
  6. Verbergen en tonen: als u uw browser zowel voor uw werk als persoonlijke taken gebruikt en niet meer aan ‘werk’ wilt denken als u thuiskomt, kunt u uw werktabbladen ‘verbergen’ en doorgaan met uw persoonlijke taken. De volgende dag, wanneer u zich weer op het werk bevindt, kunt u uw persoonlijke tabbladen ‘verbergen’ en die van uw werk weer ‘tonen’.
  7. Sorteren: het containermenu bevat een optie ‘Sort Tabs’ en een optie ‘Move tabs to a new window’. ‘Sort Tabs’ plaatst al uw tabbladen van hetzelfde containertype naast elkaar in een opgegeven browservenster. Als u dus afwisselende tabbladen voor ‘werk’ en ‘persoonlijk’ hebt geopend, kunt u deze eenvoudig sorteren om uw taken te helpen ordenen (zoals hieronder weergegeven). ‘Move tabs to a new window’ pakt alle containertabbladen in uw huidige venster op en verplaatst deze naar een nieuw venster.
  8. De synchronisatiefunctie schakelt Multi-Account Containers op verschillende computers gelijk. De add-on zorgt ervoor dat containernamen, kleuren, pictogrammen en websitetoewijzingen naar alle apparaten met dezelfde Firefox-account worden overgezet.
  9. Vermijden dat u uw sociale-netwerkvoetafdruk overal op het internet achterlaat (u kunt bijvoorbeeld een containertabblad gebruiken om u aan te melden bij een sociaal netwerk en een ander tabblad gebruiken om online nieuwswebsites te bezoeken, waardoor uw sociale identiteit weggehouden wordt bij volgscripts op nieuwswebsites).

Voor meer achtergrondinformatie over containers, zie de Containers-projectpagina. Voor meer info over het gebruik van Multi-Account Containers en enkele snelle tips en snelkoppelingen, zie dit blogbericht.

Voor gevorderde gebruikers

Waarschuwing: het wijzigen van deze geavanceerde instellingen kan de stabiliteit en veiligheid van Firefox beïnvloeden. Dit wordt alleen voor gevorderde gebruikers aanbevolen.
U kunt containers ook zonder de extensie Multi-Account Containers inschakelen door enkele voorkeuren in de Configuratie-editor (de pagina about:config) te wijzigen. Houd er rekening mee dat u een betere gebruikerservaring krijgt door de extensie te installeren, maar als u hier niet voor kiest, kunt u in about:config privacy.userContext.enabled instellen op true en privacy.userContext.ui.enabled op true. U kunt het menu Container openen middels uw rechtermuisknop of door de knop Nieuw tabblad + ingedrukt te houden. Zie ook privacy.userContext.newTabContainerOnLeftClick.enabled in about:config om het gedrag van de linkermuisknop in te stellen op het openen van het menu Container of een nieuw tabblad.

Uw containers beschermen met Mozilla VPN

U kunt uw navigatiegegevens apart houden en beschermd blijven met Multi-Account Containers. Hierbovenop kunt u Mozilla VPN met elke container integreren, om een extra beschermingslaag aan uw containertabbladen toe te voegen. Op deze manier kunt u alle gegevens van de containers door een versleutelde tunnel via onze servers verzenden. MACLocations

Noot:

Wat is het verschil met de extensie Facebook Container?

Facebook Container isoleert specifiek Facebook en werkt automatisch. Firefox Multi-Account Containers is een meer algemene extensie, waarmee u containers kunt maken en kunt bepalen welke websites in elke container worden geopend. Deze extensie kan worden aangepast aan uw behoefte voor meerdere websites en meerdere aanmeldingen, maar het kost meer tijd om het in te stellen dan Facebook Container.

U kunt Multi-Account Containers gebruiken om handmatig een aangepaste container voor Facebook te maken en facebook.com eraan toewijzen. Multi-Account Containers zorgt er dan voor dat facebook.com alleen in de Facebook-container wordt geopend. Anders dan Facebook Container voorkomt Multi-Account Containers echter niet dat websites buiten Facebook in deze aangepaste container worden geopend. Gebruikers van Multi-Account Containers dienen er extra op te letten dat ze de aangepaste Facebook-container verlaten als ze naar andere websites navigeren. Daarnaast wijst Facebook Container sommige websites van Facebook, zoals Instagram en Messenger, toe aan deze container. Met Multi-Account Containers dient u deze aanvullend op facebook.com toe te wijzen.

Facebook Container verwijdert ook Facebook-cookies uit uw andere containers bij installatie en als u de browser herstart, om eventuele Facebook-trackers op te schonen. Multi-Account Containers doet dit niet voor u.

Kan ik zowel Multi-Account Containers als Facebook Container gebruiken?

Ja, maar u moet wel voorzichtig zijn. Gebruik Multi-Account Containers niet om facebook.com aan een container toe te wijzen en daarna Facebook Container te proberen te installeren. Als u een gebruiker van Multi-Account Containers bent en beide add-ons wilt gebruiken, verwijder dan eerst de toewijzingen van facebook.com, messenger.com en instagram.com, en installeer vervolgens Facebook Container.