Bladwijzers en werkbalkknoppen werken niet na upgraden

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 1956
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: 3 links: nl->en-US
  • Beoordeeld: Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie

Firefox bewaart uw bladwijzers en navigatiegeschiedenis in het “Places-database”-bestand (places.sqlite), dat zich bevindt in de profielmap. Als de places-database is beschadigd of als Firefox om een andere reden geen toegang heeft tot dit bestand, zullen veel functies niet werken. Mogelijke symptomen zijn bladwijzers die verdwijnen of niet worden bewaard, navigatiegeschiedenis die niet wordt bewaard of werkbalkknoppen zoals Terug en Vooruit die niet werken. Als u deze problemen ondervindt, probeer dan de hieronder vermelde oplossingen.

Sluit andere programma’s af

Een vorige Firefox-sessie is misschien niet goed afgesloten of een ander programma heeft toegang tot het bestand places.sqlite, waardoor dit niet toegankelijk is. Sluit Firefox en alle andere programma’s waarvan u vermoedt dat deze het websurfen kunnen tegenwerken af (of herstart de computer) en start Firefox daarna opnieuw.

Sluit Firefox volledig af

1. Klik op het menu Bestand in Firefox en selecteer Afsluiten{PATH().
  2. Klik met de rechtermuisknop op een lege plaats in de Windows-taakbalk en selecteer {PATH()}Taakbeheer} (of druk op Ctrl+Shift+Esc).

3. Selecteer het tabblad Processen.
  4. Seleceer het item firefox.exe in the proceslijst, klik op Proces beëindigen en klik op

Ja in het dialoogvenster “Waarschuwing van Taakbeheer”. (Als er geen item genaamd “firefox.exe” voorkomt in de proceslijst, sla deze stap dan over.)

De afbeelding ‘TaskMgrWarning.PNG’ bestaat niet.

Herhaal deze stap voor elk “firefox.exe”-proces dat voorkomt in de lijst als er meerdere zijn te vinden.

1. Start Firefox normaal op.
Noot: via de hierboven genoemde “oplossing” kunt u Firefox opnieuw openen zodat deze weer correct werkt als er een probleem was bij het afsluiten van de vorige sessie, totdat er een betere oplossing is te vinden.

Controleer op incompatibele extensies

1. Klik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en selecteer Add-ons. Het venster Add-ons verschijnt.
  2. Selecteer het paneel Extensies in het venster Add-ons om uw geïnstalleerde extensies te zien.
  3. Zoek naar de volgende extensies waarvan bekend is dat deze problemen kunnen veroorzaken:
    • Freecorder
    • Piclens
    • Skype-extensie
    • Alle werkbalkextensies die zijn gebaseerd op het Conduit toolbar-platform
    • Google Werkbalk
    • FoxyTunes
  1. Schakel alle extensies die in de lijst voorkomen uit.
    1. Klik op de naam van de extensie die u wilt uitschakelen.
    2. Klik op Uitschakelen om de extensie uit te schakelen.
    3. Herhaal deze stap voor alle extensies die voorkomen in de lijst.
  2. Sluit nadat de extensies zijn uitgeschakeld Firefox af en beëindig alle achtergebleven firefox.exe-processen, zoals hierboven uitgelegd.
  3. Start Firefox normaal op.
  4. Sluit Firefox nogmaals af; klik op het menu Bestand en selecteer {PATH()}Afsluiten{PATH()}.
  5. Start Firefox opnieuw om te zien of het probleem is verholpen.

Voor meer informatie over het oplossen van problemen met extensies, zie Problemen met extensies, thema’s en hardwareversnelling verhelpen om bekende problemen met Firefox op te lossen.

Als Norton 360 is geïnstalleerd

Een onderdeel dat wordt meegeïnstalleerd met Norton 360 kan problemen met bladwijzers en geschiedenis veroorzaken na het installeren van of bijwerken naar Firefox 3. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat Firefox niet goed afsluit wanneer dit onderdeel van Norton 360 is ingeschakeld. Als u deze problemen ondervindt, werk dan eerst Norton 360 bij om te zien of dat het probleem verhelpt:

Norton 360 bijwerken

Symantec heeft onlangs een patch uitgebracht voor Norton 360 die dit probleem voor sommige gebruikers kan verhelpen. Werk Norton 360 bij volgens de hieronder vermelde stappen:

1. Start Norton 360
  2. Klik op Taken & Instellingen of Taken.
  3. Klik op Op updates controleren.
  4. Klik op Sluiten zodra LiveUpdate het installeren van updates heeft voltooid.
  5. Voer LiveUpdate nogmaals uit, totdat u een melding ontvangt dat er geen updates beschikbaar zijn.
  6. Mogelijk dient u de computer opnieuw te starten om bepaalde updates te kunnen voltooien.

Als bladwijzers, geschiedenis en werkbalkknoppen normaal werken, bent u klaar. Als u nog steeds problemen ondervindt, controleer dan op incompatibele extensies (zie hierboven).

Als alternatief kunt u phishing-bescherming in de instellingen van Norton uitschakelen en daarna de computer herstarten.

Een andere optie is het opvolgen van de onderstaande instructies om handmatig het Norton-onderdeel uit Firefox te verwijderen.

Het Norton 360-onderdeel uit Firefox verwijderen

Als het uitschakelen van extensies geen oplossing heeft gebracht of als u extensies moet gebruiken die niet compatibel zijn met Norton 360, dient u een onderdeel te verwijderen dat Norton 360 aan Firefox heeft toegevoegd.

1. Sluit Firefox volledig af en beëindig alle achtergebleven firefox.exe-processen, zoals hierboven uitgelegd.
  2. Open Deze Computer of Windows Verkenner.
  3. Blader naar de map C:\Program Files\Mozilla Firefox\Components.
  4. Verwijder (of hernoem) het bestand coFFPlgn.dll in deze map.
    • Als het bestand zich niet laat verwijderen, hebt u mogelijk niet alle “firefox.exe”-processen afgesloten.
  1. Start Firefox en controleer of bladwijzers en werkbalkknoppen goed werken.
    • Let op dat Norton dit bestand in sommige gevallen verplaatst wanneer u de computer opnieuw opstart, waardoor u deze stap na elke herstart dient te herhalen. Een andere mogelijkheid is het uitschakelen van phishing-bescherming in de instellingen van Norton, zoals eerder omschreven.

Als deze stappen het probleem niet oplossen, probeer dan de procedures te volgen zoals genoemd in het artikel Voorkomen dat Norton 360 bladwijzers van Firefox wist.

Places-databasebestand

U kunt dit ook oplossen door Firefox als volgt te dwingen de Places-database opnieuw op te bouwen:

1. (Optioneel) Exporteer uw bladwijzers naar een HTML-bestand genaamd bookmarks.html (zie Firefox-bladwijzers exporteren naar een HTML-bestand om bladwijzers over te zetten of een reservekopie te maken voor gedetailleerde instructies) en plaats het bestand bookmarks.html in de profielmap van Firefox. Als het bestand bookmarks.html al bestaat, overschrijf dit dan met het geëxporteerde bestand.
  2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Open de profielmap van Firefox en verwijder (of hernoem) het bestand places.sqlite en, als dit bestaat, places.sqlite-journal.
  4. (Optioneel) Als u wilt dat Firefox automatisch uw bladwijzers uit een bestaand bookmarks.html-bestand in de profielmap importeert in plaats van uit een JSON-back-up, open dan de map bookmarkbackups en verplaats alle bookmarks-(datum).json-bestanden naar een andere locatie.
  5. Het is waarschijnlijk een goed idee om ook het bestand localstore.rdf te verwijderen (of te hernoemen) om de verwijzingen naar het oude Places-bestand weg te halen, maar u zult dan alle werkbalkaanpassingen opnieuw moeten aanbrengen.

Firefox zal een nieuw places.sqlite-bestand maken en automatisch het meest recente reservekopiebestand van uw bladwijzers importeren. Als er geen JSON-back-up wordt gevonden, zal Firefox uw bladwijzers uit het bestand bookmarks.html in de profielmap importeren, als deze bestaat.