De foutmelding ‘Het bladwijzer- en geschiedenissysteem zal niet werken’ verhelpen

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Ziet u deze foutmelding wanneer u Firefox start?

Het bladwijzer- en geschiedenissysteem zal niet werken, omdat een van de bestanden van Firefox in gebruik is door een andere toepassing. Sommige beveiligingssoftware kan dit probleem veroorzaken.

Dit treedt op wanneer het bestand dat uw bladwijzers en navigatiegeschiedenis bewaart (places.sqlite genaamd) niet door Firefox kan worden geopend. Dit artikel beschrijft twee mogelijke oplossingen.

Als u de bovenstaande foutmelding niet ziet, dient u in plaats hiervan een van de volgende artikelen te proberen:

Oplossing 1: uw computer herstarten

De meest voorkomende oorzaken van deze foutmelding zijn een ander programma dat het bestand gebruikt, of een probleem met het bestand dat werd veroorzaakt toen de computer onverwacht werd afgesloten (zoals bij stroomuitval). Het goede nieuws is dat herstarten van uw computer en opstarten van Firefox beide problemen oplost.

Oplossing 2: een nieuwe places-database aanmaken

Als herstarten van uw computer de zaken niet herstelt, kunt u dit oplossen door Firefox een nieuwe places-database voor u te laten aanmaken. Geen zorgen, dit is niet zo moeilijk als het lijkt.

Deel 1 – Uw profielmap openen

 1. Klik op de menuknop Fx57menu , klik op Help en selecteer Probleemoplossingsinformatie.Kies Probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.

  • Klik onder de sectie Toepassingsbasics op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
  Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

Houd de profielmap geopend – ga verder naar deel 2.

Deel 2 – De database aanmaken

 1. Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .

  Klik op het Firefox-menu Fx57Menu en klik daarna op Afsluiten. Klik op het Firefox-menu boven in het scherm, en klik daarna op Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx57Menu en klik daarna op Afsluiten.

  Wacht totdat Firefox volledig is afgesloten.
 2. Zoek in de profielmap van Firefox naar het bestand places.sqlite en hernoem het. Hernoem ook de bestanden places.sqlite-shm en places.sqlite-wal (als deze bestaan).
  • Om een bestand te hernoemen, klikt u met de rechtermuisknop op het bestand en selecteert u Naam wijzigen in het menuklikt u eenmaal op het bestand om het te selecteren en vervolgens een tweede keer op de bestandsnaam om deze te bewerken. Voeg daarna .old toe aan het einde van de naam.
 3. Open Firefox daarna opnieuw.
  • Wanneer Firefox opnieuw wordt geopend, zal een nieuwe places-database worden aangemaakt. Uw navigatiegeschiedenis zal verloren zijn gegaan, maar Firefox zal automatisch uw bladwijzers uit het meest recente reservekopiebestand importeren.
  • Als uw bladwijzers niet zijn hersteld na het aanmaken van een nieuwe places-database, probeer dan de stappen in het artikel Verdwenen of ontbrekende bladwijzers herstellen.

Help! Dit heeft het probleem niet opgelost.

Dit probleem kent symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een aantal andere problemen. Mogelijk beschrijft een van deze artikelen uw probleem beter.

// Dizze aardige minsken hawwe dit artikel holpen te skriuwen:Tonnes. Jo kinne ek helpe - lês hjir hoe.

Wie dit artikel behelpsum? Ien momint...

Wurd frijwilliger by Mozilla Support