Containers

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Multi-Account Containers is een add-on voor Firefox waarmee u surfen voor uw werk, winkelen of persoonlijke zaken gescheiden kunt houden zonder geschiedenis te wissen, u af en weer aan te melden, of meerdere browsers te gebruiken. Het is een verbeterde versie van de Containers-functie die in Firefox Nightly is ingebouwd en het voltooide Test Pilot-experiment Firefox Containers.

Wat zijn containers?

Containertabbladen gedragen zich net zoals normale tabbladen, behalve dat de websites die u bezoekt toegang hebben tot apart deel van de opslag van de browser. Dit houdt in dat uw websitevoorkeuren, aangemelde sessies en tracking-gegevens voor advertenties niet naar de nieuwe container worden overgedragen. Evenzo heeft surfen binnen de nieuwe container geen invloed op uw aangemelde sessies of tracking-gegevens van uw andere containers.

Multi-Account Containers gebruiken

Installeer de extensie Firefox Multi-Account Containers vanaf de website Mozilla Add-ons. Om containers te openen, zoekt u naar het Containers-pictogram in de werkbalk van Firefox:

Containers button

Klik hierop en selecteer de container die u wilt openen.

Containers_menu3

Houd er rekening mee dat containers zijn uitgeschakeld in Privénavigatie en wanneer Nooit geschiedenis onthouden is geselecteerd in uw privacyvoorkeuren.

U kunt nieuwe containertabbladen openen, waarbij elke container browseropslag (zoals cookies of lokale opslag) gescheiden van andere containers bewaart. Uw normale tabbladen zijn de standaardcontainer en zullen er nog net zo uitzien en zich hetzelfde gedragen als dat u zou verwachten voordat u containers had ingeschakeld.

container_underline

Containers toevoegen, verwijderen of bewerken

U kunt containers maken, verwijderen en bewerken vanuit het menu Containers. Als u op de knoppen Edit Containers of + klikt, kunt u de kleur of het pictogram dat met een container is geassocieerd wijzigen, of de naam van de container wijzigen.

Containers_menu2 containers_menu1

U kunt ook containers toevoegen, verwijderen of bewerken vanuit het instellingenpaneel about:preferences#containers voor containertabbladen:

Fx58ContainerTabSettings

Het instellingenpaneel Containertabbladen kunt u als volgt openen:

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren.
  2. Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Tabbladen.
  3. Klik op de knop Instellingen… naast Containertabbladen inschakelen.

Koppelingen openen in nieuwe tabbladen en containers

U kunt koppelingen in een nieuwe en/of andere container openen. Klik met de rechtermuisknop op een koppeling, selecteer Koppeling openen in nieuw containertabblad, en selecteer het gewenste containertabblad. Het nieuwe tabblad wordt binnen dezelfde container als het vorige tabblad geopend. Dit omvat zowel de standaardcontainer als eventuele andere vooraf gedefinieerde containers.

containers right-click

Wat u met Multi-Account Containers kunt doen

1. Tegelijkertijd aanmelden bij meerdere accounts op dezelfde website. Als u bijvoorbeeld een persoonlijke Gmail-account hebt en een Gmail-account voor uw werk, kunt u zich bij beide accounts aanmelden in aparte containers.
  2. Uzelf beschermen tegen volgen (‘tracking’) zonder dat u zich tijdens het browsen bij websites moet afmelden. Websites in de ene container kunnen uw activiteit in andere containers niet bijhouden.
  3. Uzelf beschermen tegen webbeveiligingsaanvallen. Eventuele schadelijke klikken worden binnen de container van die website gehouden, zodat aanvallers uw gegevens in andere containers niet kunnen kapen.
  4. Een website aan een container toewijzen, zodat een bepaalde website altijd in een bepaalde container wordt geopend. Dit helpt ongelukjes te voorkomen, waarbij u bijvoorbeeld per ongeluk een winkelwebsite bezoekt in de container voor bankieren.
  5. Verbergen en tonen: stel dat u uw browser zowel voor uw werk als persoonlijke taken gebruikt. Als u aan het einde van de dag thuiskomt, wilt u wellicht niet meer aan ‘werk’ denken, maar is uw browser nog gevuld met tabbladen die aan werk zijn gerelateerd. De laatste kunt u gewoon ‘verbergen’ en doorgaan met uw persoonlijke taken. De volgende dag, wanneer u zich weer op het werk bevindt, kunt u uw persoonlijke tabbladen ‘verbergen’ en die van uw werk weer ‘tonen’.
  6. Sorteren: het containermenu bevat een optie ‘Sort Tabs’ en een optie ‘Move tabs to a new window’. ‘Sort Tabs’ plaatst al uw tabbladen van hetzelfde containertype naast elkaar in een opgegeven browservenster. Als u dus afwisselende tabbladen voor ‘werk’ en ‘persoonlijk’ hebt geopend, kunt u deze eenvoudig sorteren om uw taken te helpen ordenen (zoals hieronder weergegeven). ‘Move tabs to a new window’ pakt alle containertabbladen in uw huidige venster op en verplaatst deze naar een nieuw venster.
Voor meer achtergrondinformatie over containers, zie de Containers-projectpagina. Voor meer info over het gebruik van Multi-Account Containers en enkele snelle tips en snelkoppelingen, zie dit blogbericht.
Voor gevorderde gebruikers: u kunt containers ook inschakelen zonder de extensie Multi-Account Containers door enkele voorkeuren in de Configuratie-editor (about:config-pagina) te wijzigen. Houd er rekening mee dat u een betere gebruikerservaring krijgt door de extensie te installeren, maar als u hier niet voor kiest, kunt u privacy.userContext.enabled instellen op true, privacy.userContext.ui.enabled op true en privacy.userContext.longPressBehavior op 2 in about:config.
// Dizze aardige minsken hawwe dit artikel holpen te skriuwen:Tonnes. Jo kinne ek helpe - lês hjir hoe.

Wie dit artikel behelpsum? Ien momint...

Wurd frijwilliger by Mozilla Support