Nieuw in Thunderbird 38.0

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Deze versie van Thunderbird wordt niet meer ondersteund. Werk uw versie van Thunderbird bij om van de nieuwste functies gebruik te maken.

Dit artikel beschrijft de belangrijkste wijzigingen die zichtbaar zijn voor gebruikers in Thunderbird versie 38. Volledige details over alle wijzigingen zijn te vinden in de uitgaveopmerkingen van Thunderbird 38.

Chat ondersteunt Yahoo Messenger

De chatfunctie in Thunderbird ondersteunt nu Yahoo Messenger.

Verzonden/gearchiveerde berichten filteren

U kunt nu filteren op verzonden en gearchiveerde berichten.

Zoeken in meerdere adresboeken

U kunt nu meerdere adresboeken doorzoeken!

Uitgebreide kolommen in mappenvenster

In het mappenvenster (de lijst met mappen aan de linkerzijde) kunt u nu de kolomkiezer zichtbaar maken voor uitgebreide opties (Ongelezen, Totaal en Grootte) zonder het gebruik van de add-on Extra Folder Columns, die nu incompatibel is. Als u de kolomkiezer zichtbaar wilt maken via de traditionele menubalk, selecteert u Beeld > Vormgeving > Mappenvensterkolommen. Ook kunt u op de werkbalkmenuknop New Fx Menu klikken en daarna Opties > Vormgeving > MappenvensterkolommenVoorkeuren > Vormgeving > Mappenvensterkolommen selecteren.

Google OAuth2

Thunderbird 38 ondersteunt nu het OAuth 2.0-protocol dat nu door Google voor authenticatie wordt gebruikt.

Agenda-integratie

Vanaf Thunderbird 38 wordt de Lightning-agenda-add-on met Thunderbird meegeleverd.

Oplossingen voor berichtopstelling

Bepaalde eigenaardigheden in het berichtopstelvenster zijn onder handen genomen: het lettertype bij opstellen wordt niet meer vergeten nadat u elders in het bericht hebt geklikt en daarna naar het einde van de regel van de ingevoerde tekst terugkeert. Ook wordt lettertype bij opstellen niet meer vergeten na het plakken van een bitmap vanaf het klembord. De inline spellingcontrole raakt rode onderstrepingen niet meer kwijt.

Inline spellingcontrole: nieuwe berichten worden nu altijd op spelling gecontroleerd in de taal die in Extra > Opties > Opstellen > Spelling > Taal is geselecteerd, en niet zoals eerder in de laatst gebruikte taal. Ook wordt de taal van de spellingcontrole nu altijd gesynchroniseerd tussen onderwerp en berichttekst. U kunt nu zelfs gelijktijdig berichten opstellen in verschillende talen zonder tussen woordenboeken om te schakelen.

Verwerking van lettertypen in Linux

Linux biedt de systeemlettertypen ‘sans-serif’, ‘serif’ en ‘monospace’. Deze lettertypebenamingen conflicteren met de algemene namen van CSS-lettertypefamilies. Om die reden en vanwege compatibiliteit met Thunderbird op andere platformen is de mogelijkheid voor het opstellen van berichten met het gebruik van deze drie lettertypen in Linux verwijderd. Gebruikers die een van deze drie lettertypen als hun standaardlettertype voor opstellen hadden geselecteerd, dienen een ander lettertype te selecteren. In plaats van ‘sans-serif’, ‘serif’ of ‘monospace’ zouden gebruikers nu respectievelijk ‘Helvetica, Arial’, ‘Times’ of ‘Courier’ (of ‘Vaste breedte’) kunnen selecteren.

De drie eerdergenoemde Linux-systeemlettertypen kunnen nog steeds als standaard weergavelettertypen worden gebruikt.