Microsoft OAuth-authenticatie en Thunderbird in 2024

Thunderbird Thunderbird Last updated: 02/15/2024 25% of users voted this helpful
Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Microsoft heeft enkele wijzigingen aan authenticatie doorgevoerd voor hun gehoste e-mailservices voor zakelijke en academische accounts. Dit artikel beschrijft deze wijzigingen en welke aanpassingen u moet doen.

Vanaf januari 2024 ontwikkelt deze informatie zich nog steeds en kunnen wijzigingen optreden. Werk bij naar de huidige versie van Thunderbird voor de beste ervaring met e-mailservices van Microsoft. Vanwege de alsmaar veranderende diversiteit van e-mailservers en -implementaties van Microsoft, kunnen problemen zonder waarschuwing optreden, waardoor Thunderbird en andere niet-Microsoft-e-mailclients plotseling kunnen ophouden met werken, nadat ze enige tijd hebben gewerkt.

Wijzigingen aan authenticatie

Microsoft heeft de volgende wijzigingen doorgevoerd:

• Uitschakelen van basale authenticatie (gebruikersnaam/wachtwoord), en Microsoft vereist nu oAuth-authenticatie.
  • SMTP Auth volledig uitgeschakeld, in sommige gevallen. Voor nieuwe accounts, start SMTP altijd uitgeschakeld. Daarnaast zijn er enkele beperkingen in SMTP die momenteel niet worden begrepen.

Microsoft heeft ook de manier waarop ze bepaalde clients classificeren, en de vorige oAuth-instelling van Thunderbird kwalificeert niet goed als desktopclient. Hierdoor zijn we gedwongen om configuratiewijzigingen in Thunderbird door te voeren, die bijkomende effecten kunnen hebben voor gebruikers.

Wijzigingen of problemen die u tegen kunt komen

Als u problemen ondervindt bij accountinstelling voor outlook.com, hotmail.com, Microsoft 365 (voorheen Office 365 en vaak afgekort als ‘O365’) of andere door Microsoft gehoste e-mailservices, ziet u mogelijk de volgende problemen:

Uw Outlook- of Hotmailwachtwoord werkt niet meer met Thunderbird en u kunt geen e-mail verzenden of ontvangen

• Thunderbird kan een foutmelding vergelijkbaar met: Login to server outlook.office365.com with username youremail@hotmail.com failed. tonen.
  • Oplossing
    • Zorg ervoor dat verificatie in twee stappen is ingeschakeld voor uw Microsoft-account (lees het Kennisbank-artikel Verificatie in twee stappen gebruiken met uw Microsoft-account van Microsoft).
    • Schakel cookies in voor de Outlook- of Hotmail-websites van Microsoft in Thunderbird, anders kunt u niet aanmelden bij uw Outlook- of Hotmail-account met OAuth2-authenticatie.
      1. Klik op > Instellingen > Privacy & Beveiliging.
      2. Vink in de sectie Webinhoud Cookies van websites accepteren aan.
      3. Klik op de knop Uitzonderingen… naast Cookies van websites accepteren om ervoor te zorgen dat u geen cookies blokkeert van Microsoft-websites, zoals outlook.com, hotmail.com of office365.com.
    • Wijzig de authenticatiemethode van Thunderbird voor inkomende berichten (IMAP of POP).
      1. Klik op > Accountinstellingen.
      2. Klik aan de linkerzijde op Serverinstellingen voor uw account bij outlook.com of hotmail.com.
      3. Selecteer Authenticatiemethode: OAuth2 (in plaats van Normaal wachtwoord).
        Tb115-server-settings-oauth2
    • Wijzig de authenticatiemethode van Thunderbird voor het verzenden van berichten (SMTP):
      1. Klik op > Accountinstellingen.
      2. Klik links op Uitgaande server (SMTP).
      3. Selecteer rechts uw Microsoft-account en klik op Bewerken….
        Tb115-SMTP-settings-edit
      4. Selecteer Authenticatiemethode: OAuth2 (in plaats van Normaal wachtwoord).
        Tb115-SMTP-settings-oauth2
      5. Klik op OK om uw wijzigingen op te slaan.

Een scherm geeft aan dat goedkeuring van een IT-beheerder nodig is voor de app

• U dient uw beheerder te vragen Thunderbird te autoriseren – dit moet worden goedgekeurd, maar slechts eenmalig.
  • Volgens Microsoft-documentatie moeten beheerders https://login.microsoftonline.com/{tenant-id}/adminconsent?client_id=9e5f94bc-e8a4-4e73-b8be-63364c29d753 bezoeken en de volgende permissies toekennen om Mozilla Thunderbird te autoriseren: IMAP.AccessAsUser.All, POP.AccessAsUser.Al, SMTP.Send en offline_access.

Een account werkte in Thunderbird 102.6.1, maar werkt niet in 102.7.1 of hoger

• Probeer aan te melden met een nieuw Thunderbird-profiel (zie Profielbeheerder: Thunderbird-profielen aanmaken en verwijderen voor instructies over hoe u een nieuw profiel aanmaakt).
  • Als een nieuw Thunderbird-profiel werkt, dan kunnen de meeste gebruikers het beste het nieuwe profiel blijven gebruiken.
    Meer technische gebruikers met overige wijzigingen in de configuratie-editor: gebruik de profielbeheerder van Thunderbird om terug te schakelen naar het oude Thunderbird-profiel en gebruik de configuratie-editor (zie Configuratie-editor) om op oauth2 te filteren, zoek de toepasselijke server(s) en verwijder de vermeldingen voor oauth2.issuer en auth2.scope.
  • Vraag anders om ondersteuning.

IMAP/POP3 werken, maar SMTP niet

De agenda werkt niet

• Thunderbird ondersteunt geen Exchange-agenda’s. Als u een add-on of andere software gebruikt voor agenda-ondersteuning, dan dient u ondersteuning bij de schrijver van die add-on of software te vragen.

Waar kunt u hulp krijgen

• Als u een gebruiker in een zakelijke of academische instelling bent die Microsoft-accounts biedt, dient u binnen uw organisatie om hulp te vragen.
  • Als u een persoonlijke account via een door Microsoft gehoste service, vraag dan om ondersteuning.