Search Support

Avoid support scams. We will never ask you to call or text a phone number or share personal information. Please report suspicious activity using the “Report Abuse” option.

Learn More

Lolu chungechunge lwabekwa kunqolobane. Uyacelwa ubuze umbuzo omusha uma udinga usizo.

Firefox takes a long time to connect to websites on start.

  • 9 uphendule
  • 42 zinale nkinga
  • 25067 views
  • Igcine ukuphendulwa ngu FredMcD

more options

This problem is weirdly specific, I have tried other browsers and firefox is the only thing affected, so its firefox specific. When I first open firefox, firefox itself opens and loads within seconds perfectly fine, I can do things with it offline perfectly fine (like using it to open a file) But when I try to go to any website, it takes ages to load and function normally. It doesnt even matter how many tabs I open, I can load one website, or three, it takes the same amount of time.

Once it has loaded the website(s) it functions completely normally! I can load new websites or pages just fine, and everything works perfectly, until I close firefox and open it again. Its driving me insane because I'm not going to just leave firefox open at all times (This is a gaming PC, I try to not have too many unnecessary programs running in the background)

I have tried several things, I reset firefox, didnt work. I have reset my PC, didnt work. I ran firefox in safe mode...worked! So it must be a add-on or extension, right? ...Nope, turned them all off one by one and every time it didn't work. (I only run uBlock anyway)

So whatever the issue is, has something to do with something safe-mode would prevent/turn off, but not add-on's/extensions.

EDIT: Forgot to also mention, I tried clearing cache/cookies/history as well, so pretty much everything short of a completely clean re-install of firefox with none of my personal data, but hoping to avoid the nuclear option if I can.

Okulungisiwe ngu Zaayl

Isisombululo esikhethiwe

I finally "fixed" the problem (Still no clue as to the root cause of the problem.) by doing a clean reinstall.

This included deleting all of the Mozilla data in the %Appdata% sections as simply reinstalling the program/ "refreshing" firefox did absolutely nothing. (This process was outright infuriating, since one of the folders appears impossible to access or delete even with admin privileges, I assume its where saved passwords are kept. But this resulted in the deletion process taking way longer than necessary since it would reach that folder and try to delete it, then stop the entire process, forcing me to go into the directories and delete things folder by folder)

I then reinstalled firefox, restarted my PC, and now it works absolutely perfectly. I really wish Mozilla would bring back the "uninstall all data" option in the uninstaller, it would have saved so much time, hassle and frustration.

Funda le mpendulo ngokuhambisana nalesi sihloko 👍 3

All Replies (9)

more options

Type about:preferences#advanced<Enter> in the address bar. Under Advanced, Select General. Look for and turn off Use Hardware Acceleration.

Type about:addons<enter> in the address bar to open the Add-ons Manager. Hot key;<Control> (Mac=<Command>) <Shift> A)

On the left side of the page, select Appearance. Then select Default.

Now restart Firefox.

more options

FredMcD said

Type about:preferences#advanced<Enter> in the address bar. Under Advanced, Select General. Look for and turn off Use Hardware Acceleration. Type about:addons<enter> in the address bar to open the Add-ons Manager. Hot key;<Control> (Mac=<Command>) <Shift> A) On the left side of the page, select Appearance. Then select Default. Now restart Firefox.

Did not work.

more options

Start Firefox in Safe Mode by holding down the <Shift> (Mac=Options) key, and then starting Firefox. https://support.mozilla.org/en-US/kb/troubleshoot-firefox-issues-using-safe-mode

A small dialog should appear. Click Start In Safe Mode (not Refresh). Is the problem still there?

more options

In my original post I mention that safe mode worked fine, but turning off add-ons did not work.

more options

Try to disable multi-process tabs in Firefox. You can disable multi-process tabs in Firefox by setting the related prefs to false on the about:config page.

browser.tabs.remote.autostart = false browser.tabs.remote.autostart.2 = false

http://www.ghacks.net/2016/07/22/multi-process-firefox/

Type about:config<enter> in the address bar. If a warning screen comes up, press the Be Careful button. At the top of the screen is a search bar.

more options

One of them was already off, turning both off did nothing.

more options

Team, are there any more suggestions or fixes for this?

Thanks!

ref: https://twitter.com/Zaayl/status/856662475604807680

more options

Isisombululo Esikhethiwe

I finally "fixed" the problem (Still no clue as to the root cause of the problem.) by doing a clean reinstall.

This included deleting all of the Mozilla data in the %Appdata% sections as simply reinstalling the program/ "refreshing" firefox did absolutely nothing. (This process was outright infuriating, since one of the folders appears impossible to access or delete even with admin privileges, I assume its where saved passwords are kept. But this resulted in the deletion process taking way longer than necessary since it would reach that folder and try to delete it, then stop the entire process, forcing me to go into the directories and delete things folder by folder)

I then reinstalled firefox, restarted my PC, and now it works absolutely perfectly. I really wish Mozilla would bring back the "uninstall all data" option in the uninstaller, it would have saved so much time, hassle and frustration.

more options

That was very good work. Well done.