Starta Firefox på ChromeOS

Den här artikeln kan vara inaktuell.

En viktig ändring har gjorts i den engelska artikeln som denna artikel baseras på. Tills denna sida uppdateras, kanske detta kan hjälpa: Run Firefox on ChromeOS

Firefox kan nu installeras på Chromebooks och andra enheter som kör ChromeOS. Den här artikeln kommer att förklara systemkraven som krävs för att köra Firefox på ChromeOS och hur du konfigurerar detta.

Hur man kör Firefox på ChromeOS

För att köra Firefox på ChromeOS måste du först se till att ditt system uppfyller följande krav:

Systemkrav

• x86-baserad Chromebook som kör ChromeOS 80 eller senare

Du kan kontrollera detta genom att gå till chrome://version i webbläsarens adressfält i Chrome. Följ dessa instruktioner från Google om du behöver uppgradera ditt operativsystem.

• Aktivera Linux-stöd för ChromeOS

Klicka här om du vill veta mer om hur du konfigurerar Linux (beta) på din Chromebook.

När du har aktiverat Linux, kontrollera terminalen för att se om du har rätt version:

cat /etc/os-release

Om versionen inte är 10 (buster) eller högre, måste du köra uppdateringsskriptet:

sudo bash /opt/google/cros-containers/bin/upgrade_container

Det här skriptet kommer att ta lite tid beroende på hur snabb din Chromebook och internethastigheten är. När det är klart måste du starta om din Linux-distribution. Du kan antingen högerklicka på terminalikonen och välja "Stäng av Linux (Beta)" eller bara starta om din Chromebook.

• Aktivera Flatpak

Flatpak är ett nytt paketeringsformat för Linux, klicka här för att lära dig hur du lägger till stöd för Flatpak.

Installera Firefox

När konfigurationen är klar kan du installera Firefox från en terminal:

flatpak install firefox