IMAP synkronisering

Om IMAP

IMAP står för Internet Message Access Protocol. Det gör det möjligt för en e-postklient (t.ex. Thunderbird) att komma åt meddelanden som lagras på en e-postserver. Det är modernare och mer fullfjädrat än POP (Post Office Protocol), som är det andra stora protokollet för att komma åt e-postmeddelanden. De flesta e-postleverantörer har nu stöd för IMAP. Om du vill se om ditt konto använder IMAP eller POP kontrollerar du sidan Serverinställningar i kontoinställningar:

Fördelar med IMAP

IMAP-protokollet stöder både online- och offlineaktivitet. Därför kan meddelanden lagras både på den lokala datorn och på servern, vilket ger många fördelar:

• Flera klienter kan användas för att komma åt meddelanden. Till exempel kan en Thunderbird-användare med ett Microsoft Live-konto använda både Thunderbird-programmet som är installerat på deras system och det webbaserade gränssnittet som tillhandahålls av Microsoft.
  • Thunderbird-användare kan ladda ner sina meddelanden till sitt lokala system och komma åt dem även när de inte är anslutna till internet.
  • Meddelanden läses in snabbare när de lagras på en lokal enhet. Sökprestanda är mycket snabbare än att söka i en uppsättning meddelanden på en fjärrserver. Fulltextsökning av en meddelandetext är endast möjlig på meddelanden som har laddats ned.

För att tillhandahålla den här typen av flexibilitet och funktionalitet måste dock meddelanden synkroniseras mellan den lokala datorn och e-postservern.

Synkronisering

Tänk på följande scenarier för att förstå meddelandesynkronisering:

• Ett meddelande laddas ner till Thunderbird och raderas i Thunderbird. (Meddelandet måste tas bort från både den lokala datorn och e-postservern.)
  • Ett meddelande laddas ner till Thunderbird och raderas senare av en webbaserad klient (t.ex. Yahoo Mail eller Gmail). (Meddelandet måste tas bort från Thunderbird-meddelandeförrådet.)
  • Ett utkast till meddelande skrivs och sparas (men skickas inte) i Thunderbird. (Utkastet måste kopieras från Thunderbird-meddelandedatabasen till e-postservern.)

När Thunderbird startar kontrollerar den synkroniseringstillståndet mellan Thunderbird-meddelandeförrådet och e-postservern och utför sedan alla överföringar som är nödvändiga (som att ladda ner nya meddelanden från servern, ta bort meddelanden som har raderats lokalt från servern, etc.). Thunderbird synkroniserar kontinuerligt med e-postservern så länge den är igång och har tillgång till internet. Om internetåtkomsten går förlorad kommer Thunderbird att synkronisera när åtkomsten återupprättas.

Icke-synkroniserade meddelanden är fortfarande tillgängliga i Thunderbird. Den enda skillnaden är att i stället för att ladda ner hela meddelandet laddas endast meddelandets "rubriker" ner. (Meddelanderubriker innehåller information som avsändare, mottagare, ämne osv. - allt utom meddelandets brödtext.) Meddelandetexten laddas inte ner förrän du klickar på meddelandet i meddelandelistan (vilket innebär att om du inte är online kan du inte läsa meddelandet).

Synkronisering påverkar prestanda och diskutrymmesanvändning.

Prestanda och sökning

Meddelanden som lagras lokalt läses in snabbare än meddelanden som lagras på en e-postserver. När meddelanden lagras på en e-postserver laddas inte meddelandets brödtext ner förrän det anropas (till exempel genom att klicka på meddelandet i Thunderbirds meddelandelista). Innan Thunderbird kan visa meddelandetexten måste den ladda ner den från e-postservern.

När Thunderbird måste ladda ner många meddelanden från e-postservern kan det resultera i en tillfällig prestandafördröjning. Detta orsakas delvis av själva nedladdningsprocessen, men också av indexeringsprocessen (där texten i meddelanden analyseras och indexeras, vilket möjliggör snabb och kraftfull meddelandesökning). När nedladdningen och indexeringen är klar återgår prestandan till det normala. Synkroniseringens status visas i Thunderbirds nedre vänstra hörn.

Thunderbirds fulltextsökning av meddelandetexten är endast tillgänglig för meddelanden som har synkroniserats (det vill säga laddats ner). För icke-synkroniserade meddelanden är endast meddelanderubrikerna sökbara.

Användning av diskutrymme

Om du har mycket e-post och du har begränsat utrymme på din lokala enhet kanske du inte vill synkronisera alla dina meddelanden. Som nämnts ovan kommer meddelanderubriker fortfarande att vara synliga i Thunderbird på den lokala datorn. Brödtexten i meddelandena kommer dock endast att laddas ned "på begäran" och kommer inte att vara tillgänglig när du är offline.

Om du vill konfigurera synkroniseringsegenskaperna manuellt öppnar du sidan Synkronisering och lagring i dialogrutan Kontoinställningar (Verktyg | Kontoinställningar...Redigera | Kontoinställningar...).

Konfigurera synkronisering och diskutrymmesanvändning

Öppna sidan Synkronisering och lagring i dialogrutan Kontoinställningar (Verktyg | Kontoinställningar... Redigera | Kontoinställningar... ):

Högst upp på sidan bör Behåll meddelanden för det här kontot på den här datorn vara markerat om du vill synkronisera meddelanden mellan ditt lokala system och din e-postserver.

Om det här alternativet är avmarkerat kan du ange enskilda mappar för synkronisering. Klicka på knappen Avancerat...:

Mapparna som är markerade kommer att synkroniseras. Undermappar synkroniseras inte automatiskt bara för att den överordnade mappen är markerad. I stället måste du kontrollera varje mapp individuellt.

Allmänna inställningar för diskutrymme konfigureras i den nedre delen av sidan Synkronisering och lagring. Du kan ställa in allmänna synkroniseringsinställningar (t.ex. synkronisera senaste meddelanden eller meddelanden under en viss storlek). Den här delen av sidan har också alternativ för att ta bort meddelanden (som naturligtvis bör användas med försiktighet).