Hur fungerar inbyggt skydd mot nätfiske och skadlig programvara?

Firefox innehåller inbyggt skydd mot nätfiske och skadlig programvara för att hålla dig säker online. Dessa funktioner kommer att varna dig när en sida som du besöker har rapporterats som en webbförfalskning av en legitim webbplats (kallas ibland "nätfiske"-sidor), som en källa till oönskad programvara eller som en attacksida utformad att skada din dator (även kallad malware). Den här funktionen varnar dig också om du laddar ner filer som identifierats som skadlig kod.

Firefox innehåller inbyggt skydd mot nätfiske och skadlig programvara för att hålla dig säker online. Dessa funktioner kommer att varna dig när en sida som du besöker har rapporterats som en vilseledande webbplats (kallas ibland "nätfiske"-sidor), som en källa till oönskad programvara eller som en attacksida utformad för att skada din dator (även kallad malware). Den här funktionen varnar dig också om du laddar ner filer som identifierats som skadlig kod.

Vad är webbförfalskning/nätfiske, attacksidor, oönskad programvara och malware?

Webbförfalskning (även känd som "nätfiske")

Detta är en form av identitetsstöld som uppstår när en skadlig webbplats efterliknar en legitim sida för att lura dig att ge ut känslig information såsom lösenord, kontouppgifter eller kreditkortsnummer. Nätfiskeattacker brukar komma från e-postmeddelanden som försöker lura mottagaren att uppdatera sin personliga information på falska, men mycket proffsigt gjorda webbplatser. Mer information om nätfiske kan hittas på Anti Phishing Working Group och det finns ett antal exempel och resurser tillgängliga på Wikipedia nätfiske.

Vad är Vilseledande webbplats/nätfiske, attacksidor, oönskad programvara och malware?

Vilseledande webbplats (även känd som "nätfiske")

Detta är en form av identitetsstöld som uppstår när en skadlig webbplats efterliknar en legitim sida för att lura dig att ge ut känslig information såsom lösenord, kontouppgifter eller kreditkortsnummer. Nätfiskeattacker brukar komma från e-postmeddelanden som försöker lura mottagaren att uppdatera sin personliga information på falska, men mycket proffsigt gjorda webbplatser. Mer information om nätfiske kan hittas på Anti Phishing Working Group och det finns ett antal exempel och resurser tillgängliga på Wikipedia nätfiske.

Attacksidor

Attacksidor är webbplatser som försöker infektera din dator med skadlig kod när du besöker dem. Dessa attacker kan vara mycket svåra att upptäcka, även en webbplats som ser säker ut kan i hemlighet försöka attackera dig. Ibland inser inte webbplatsens ägare att webbplatsen har blivit en attacksida.

Malware

Malware är programvara som utformats för att infektera din dator utan din vetskap. Malware används oftast för att stjäla personlig information, skicka skräppost (spam) eller sprida mer malware.

Du kan läsa mer om malware och attacksidor på StopBadware, en ideell organisation som arbetar med partners som Mozilla för att skydda användarna från skadlig kod och andra farliga program.

Oönskad programvara

Webbplatser med oönskad programvara är webbplatser som försöker lura dig att installera program som skadar din webbupplevelse (exempelvis genom att ändra din hemsida eller visa extra annonser på webbplatser du besöker). Du kan läsa mer om sådana program på Googles Policy för oönskad programvara.

Hur fungerar skydd mot nätfiske och skadlig kod i Firefox?

Nätfiske och skydd mot skadlig kod fungerar genom att kontrollera de webbplatser som du besöker mot listor över rapporterad nätfiske, oönskad programvara och skadliga webbplatser. Dessa listor hämtas automatiskt och uppdateras var 30 minut eller så när funktioner mot nätfiske och skadlig programvara är aktiverade.

När du laddar ner en programfil, kontrollerar Firefox webbplatsen som hyser den mot en lista över webbplatser som är kända för att innehålla "malware". Om webbplatsen finns på denna lista, blockerar Firefox filen omedelbart, annars frågar den Googles Safe Browsing tjänst om programvaran är säker genom att skicka en del av nedladdningens metadata.*

* Windows-användare: Denna kontroll online kommer endast att utföras i Firefox för Windows för de nedladdade filer som inte har en känd utgivare. De flesta vanliga och säkra program för Windows är signerade och så denna sista kontroll kommer inte alltid att ske.

Hur använder jag funktioner mot nätfiske och skadlig kod?

Dessa funktioner är redan påslagna som standard, så om inte dina säkerhetsinställningar har ändrats, så använder du sannolikt redan dem. Inställningar för skydd mot nätfiske och skadlig kod kan hittas i panelen för säkerhet: {for not fx48}

1. I menyraden längst upp på skärmen klickar du på Firefox och väljer Inställningar. Klicka på menyknappen Fx57Menu och välj InställningarInställningar.Klicka på menyknappen Fx89menuButton och välj Inställningar.

2. Klicka på panelen Säkerhet.
  3. Sätt en bock intill följande inställningar för att aktivera dem:
    • Blockera anmälda skadliga platser - den här inställningen skyddar dig från skadliga webbplatser och filer samt oönskade program.
    • Blockera anmälda webbförfalskningar - den här inställningen varnar dig mot bedrägliga webbplatser som lurar dig att ge dem din personliga och finansiella information.
    Security - Block report attack sites and web forgeries - 38
  4. Mallen "closeoptionspreferences" finns inte eller har inte någon godkänd revidering.

För att stänga av dessa funktioner, följ de föregående stegen för att återgå till panelen Säkerhet och ta bort markeringar bredvid Blockera anmälda skadliga platser och Blockera anmälda webbförfalskningar. Stäng sidan about:preferences.

1. I menyraden längst upp på skärmen klickar du på Firefox och väljer Inställningar. Klicka på menyknappen Fx57Menu och välj InställningarInställningar.Klicka på menyknappen Fx89menuButton och välj Inställningar.

2. Klicka på panelen Säkerhet.
  3. Sätt en bock intill följande inställningar för att aktivera dem:
    • Blockera farligt och vilseledande innehåll: Markera den här rutan om du vill att Firefox ska blockera potentiell skadlig kod eller innehåll som kan lura dig att ladda ner skadlig kod eller oavsiktligt ange uppgifter. Du kan också förfina dina val genom att markera eller avmarkera följande:
      • Blockera farliga hämtningar:Blockerar potentiella virus och annan skadlig kod.
      • Varna mig om oönskad och ovanlig mjukvara: Låter dig veta om du håller på att ladda ner potentiellt oönskade program eller ovanlig programvara som kan innehålla virus eller göra oväntade ändringar på datorn.
    Fx48Security-BlockContent
  4. Mallen "closeoptionspreferences" finns inte eller har inte någon godkänd revidering.

För att stänga av dessa funktioner, följ de föregående stegen för att återgå till panelen Säkerhet och ta bort de markeringarna. Stäng about:preferences.

För att se om skydd mot nätfiske är aktiv, besök vår testsida för nätfiske. På samma sätt kan du besöka vår testsida för malware för att bekräfta att Firefox blockerar attacksidor samt vår testsida för oönskad programvara. Med skydd mot nätfiske och skadlig kod påslaget, ska alla platser blockeras från att laddas.

Vad händer när en sida eller fil blockeras?

{for not fx47} Firefox kommer att blockera sidan från laddning och visa en varning Rapporterad webbförfalskning för nätfiske, Rapporterad webbplats med oönskad programvara för oönskad programvara och Angreppsrisk för skadlig kod.

Firefox kommer att blockera sidan från laddning och visa en varning Vilseledande webbplats för nätfiske, Rapporterad webbplats med oönskad programvara för oönskad programvara och Angreppsrisk för skadlig kod.

Om du laddar ner skadlig kod eller spionprogram, visar Firefox ett meddelande i Nedladdningspanelen.

malware warning

För att ignorera varningen och låsa upp en sådan fil, högerklicka på den i Nedladdningspanelen och välj Blockera inte.

Obs: Från och med Firefox 48, gör ett förbättrat användargränssnitt det lättare att lägga märke till och förstå dessa varningar. Se detta blogginlägg och denna artikel för detaljer.

Vilken information skickas till Mozilla eller dess partner när skydd mot nätfiske och skadlig kod är aktiverad?

Det finns två tillfällen då Firefox kommer att kommunicera med Mozillas partner när du använder skydd mot nätfiske och skadlig kod för webbplatser. Den första är under regelbundna uppdateringar av listan över rapporterande sidor av nätfiske och skadlig kod. Ingen information om dig eller de webbplatser du besöker kommuniceras under listuppdateringar. Den andra är i händelse av att du stöter på en rapporterad nätfiske eller skadlig webbplats. Innan sidan blockeras kommer Firefox begära en dubbel kontroll för att säkerställa att den redovisade webbplatsen inte har tagits bort från listan sedan den senaste uppdateringen. Denna begäran innefattar inte adressen till den besökta webbplatsen, den innehåller endast partiell information från adressen.

Utöver de ordinarie uppdateringar som nämns ovan, när man använder skydd mot nätfiske och skadlig kod för att skydda nedladdade filer, kan Firefox kommunicera med Mozilla partners för att kontrollera säkerheten hos vissa körbara filer. I dessa fall kommer Firefox lämna viss information om filen, inklusive namn, ursprung, storlek och en kryptografisk hash av innehållet, till Google Safe Browsing tjänst som hjälper Firefox avgöra om filen ska blockeras.

Mozillas sekretesspolicy beskriver vilka data Firefox och Mozilla tar emot och hur den hanteras. Googles sekretesspolicy förklarar hur Google hanterar insamlad data.

Jag har bekräftat att min webbplats är säker, hur får jag bort den från listan?

Om du äger en webbplats som attackerades och du har nu reparerat den eller om du känner att din webbplats rapporterades felaktigt, kan du begära att den tas bort från listan. Vi uppmuntrar webbplatsägare att undersöka en sådan rapport noggrant; fast en webbplats kan ofta förvandlas till en attacksida utan någon synbar förändring.

• För att begära borttagning från listan över rapporterade nätfiskewebbplatser, använd formuläret från Google.
  • För att begära borttagning från listan över rapporterade skadliga webbplatser, använd denna, från stopbadware.org.

Denna artikel, liksom all support från Firefox, kommer mestadels från frivilliga, som fortsätter hålla Mozilla stolt oberoende och med öppen källkod. Fortsätt surfa fritt