Adressfältet kompletterar automatiskt i Firefox

Revideringsinformation
  • Reviderings-ID: 200269
  • Skapad:
  • Skapare: reboot
  • Kommentar: Lade till de nyare sökmetoderna
  • Granskad: Nej
  • Redo för översättning: Nej
Revideringsinnehåll

Adressfältet i Firefox kan användas för att skriva in webbadresser till de webbplatser du vill besöka. I Firefox 3 och senare kan det ”smarta adressfältet” även gissa sig till vart du vill gå baserat på tidigare surfning. Om du inte kommer ihåg webbadressen till en särskild sida kan du skriva in några bokstäver från dess namn i stället. Med tiden lär sig Firefox dina vanor och erbjuder bättre förslag baserat på hur ofta du besöker varje webbplats och hur nyligen besöken gjordes.

Adressfältet kan fortfarande användas för att:

Översikt

Skriv in någonting i adressfältet och en meny visas med förslag från tidigare besökta sidor samt sidor du har bokmärkt och taggat. Matchande termer framhävs och gör det enkelt att skumma igenom listan med förslag.

I exemplet nedan visas hur sm skrivet i adressfältet producerar en lista på besökta och bokmärkta sidor med smart och småsak.

Använd automatisk komplettering

Klicka i adressfältet för att flytta fokus dit. Börja skriva in en webbadress eller namnet på en sida eller tagg. Firefox kommer genast att försöka gissa vart du vill gå och visar en lista med förslag.

Tryck på Nedåtpiltangenten för att markera det första förslaget i listan. Tryck på Nedåtpil eller Uppåtpil för att rulla igenom listan med förslag. Tryck EnterRetur för att gå till sidan som är markerad. Du kan även använda musen och klicka på en post för att gå till sidan.

Den del av en post som matchar det du skrivit in visas i fetstil. Det smarta adressfältet visar resultat som matchar:

• Webbadresser till sidor du har besökt
  • Namn på sidor du har besökt
  • Namn på bokmärken
  • Namn på taggar för bokmärken

Adressfältet hittar resultat över ordgränser, och ju fler bokstäver du skriver in desto mer avgränsas förslagen. I exemplet nedan matchar bokstäverna b och g sidor som har endera b eller g - de behöver inte innehålla bägge bokstäverna.

Tips

• När du vill gå till en webbplats som du tidigare har besökt, skriv in några bokstäver från webbadressen eller sidans namn. Rulla igenom listan på förslag för att hitta sidan (skriv in fler bokstäver om den inte visas i listan). Tryck EnterRetur för att gå till den markerade sidan. Firefox kommer att ge kombinationen av sökningen och förslaget du valde högre vikt i framtiden.
  • Rensa inte historiken över besökta sidor - den är oftast den största källan till förslag på namn eller webbadresser. Om du rensar ut historiken över besökta sidor kommer dessa poster att försvinna från förslagen.
  • Rensa inte historiken över besökta sidor - den är oftast den största källan till förslag på namn eller webbadresser. Om du rensar ut historiken över besökta sidor kommer dessa poster att försvinna från förslagen.
  • Lägg till bokmärken och taggar för sidor du ofta använder. Adressfältet matchar sökningen mot bokmärkets namn och tillhörande taggar. Se artikeln Bokmärken för mer information om hur du använder bokmärken i Firefox. Du kan förbättra förslagen genom att tagga sidor med enkla taggnamn.

Ta bort förslag från resultatlistan

Om du vill ta bort en post från listan på förslag:

1. Markera posten i adressfältet med piltangenterna eller muspekaren
  2. Tryck på DeleteSkift+Delete för att ta bort posten från listan.

Om du vill ta bort alla förslag från resultatlistan, rensa historiken över besökta sidor i Firefox. Se artikeln Rensa ut känslig data för mer information.

Om du vill ta bort alla förslag från resultatlistan, rensa historiken över besökta sidor i Firefox. Se artikeln Ta bort surf, sök och nedladdningshistorik på Firefox för mer information.

Observera: Förslag som kommer från bokmärken kommer inte att försvinna från resultatlistan om du försöker ta bort dem eller rensar historiken över besökta sidor. De posterna har en stjärna. Vill du ta bort dem, läs om hur du tar bort bokmärket.
Observera: Förslag som kommer från bokmärken kommer inte att försvinna från resultatlistan om du försöker ta bort dem eller rensar historiken över besökta sidor. De posterna har en stjärna. Vill du ta bort dem, läs om hur du tar bort bokmärket eller exkluderar bokmärken från resultatlistan.

Dölja bokmärken i det smarta adressfältet

Vill du förhindra bokmärken från att visas i det smarta adressfältet, se artikeln Kan inte rensa historiken i adressfältet.

Anpassa funktionssättet

Inställningar

Du kan stänga av det smarta adressfältet eller begränsa förslagen i resultatlistan så att bokmärken eller besökta sidor utesluts:

1. I menyraden längst upp på skärmen klickar du på Firefox och väljer Inställningar. Klicka på menyknappen Fx57Menu och välj InställningarInställningar.Klicka på menyknappen Fx89menuButton och välj Inställningar.

2. Välj panelen Sekretess.
  3. Bredvid Ge förslag i adressfältet från:, välj något av följande:
    • Historik och bokmärken: Ge förslag i adressfältet från både besökta sidor och bokmärken.
    • Historik: Ge förslag i adressfältet från besökta sidor, men föreslå inga bokmärken.
    • Bokmärken: Ge förslag i adressfältet från bokmärken, men inte från besökta sidor.
    • Ingenting: Stäng av förslag i adressfältet.
  1. Stäng sidan about:preferences. Alla ändringar du har gjort sparas automatiskt.

Genvägar

Om du letar efter en specifik typ av förslag, som ett bokmärke eller en tagg, kan du snabba på sökprocessen genom att skriva in några specialtecken:

• Lägg till ^ för att söka bland besökta sidor
  • Lägg till * för att söka bland dina bokmärken
  • Lägg till + för att söka bland sidor du har taggat
  • Lägg till % för att söka bland öppna flikar
  • Lägg till # för att hitta sidor vars namn eller tagg matchar det du skrivit in
  • Lägg till @ för att hitta sidor vars webbadresser (URL:er) matchar det du skrivit in
  • Lägg till $ för att visa träffar bland sökförsalg.

Om du t.ex. letar efter en sida du har bokmärkt som heter Firefox Support kanske du skriver in firefox. Listan med förslag visas men innehåller kanske inte sidan du vill hitta. 444d319d867a16c9a08fe1ff169eda57-1247065474-767-1.png Du kan nu begränsa förslagen till att endast omfatta bokmärken genom att lägga till ett mellanslag och en asterisk: firefox *. 444d319d867a16c9a08fe1ff169eda57-1247065474-767-2.png Om du fortfarande får för många förslag kan du ytterligare begränsa sökningen genom att använda söksträngen firefox * support #. Nu visas endast resultat från bokmärkta sidor med firefox och support i namnet. 444d319d867a16c9a08fe1ff169eda57-1247065474-767-3.png