Thunderbird og Gmail

Denne artikkelen kan være utdatert.

En viktig endring ble gjort på den engelske artikkelen som denne er basert på. Inntil denne siden er oppdatert kan du få nytte av denne: Thunderbird and Gmail

Thunderbird kan settes opp til å fungere sømløst med Googles Gmail tjeneste. Meldinger vil bli synkronisert mellom din lokale installasjon av Thunderbird og den nettleserbaserte Gmail.

Fra og med 30. mai 2022, tillater ikke Google tilgang for mindre sikre apper for Gmail-kontoer, slik at OAuth er påkrevet. Om du bruker “app passord“ fra Google, vil versjoner av Thunderbird fra og med 91.8.0 gjøre den endringen for deg. En annen konsekvens er at Gmail-kontoer ikke vil fungere sammen med Thunderbird versjon 31 eller eldre fordi disse ikke støtter Googles OAuth autentisering (innført i bug 849540).

Konfigurering av Gmail kontoen din

For å sette opp Thunderbird til å fungere sammen med Gmail, sjekk først at IMAP er i bruk på Gmail-kontoen din (det er standard for nye Gmail-kontoer). Les instruksjoner fra Gmail for hjelp.

Sjekk nøye at "Tillat mindre sikre apper" er slått på. Les Googles artikkel Tilgang til mindre sikre apper for hjelp.

I Thunderbird velger du Fil > Ny > Eksisterende e-postkonto .... Dialogvindu "Kontooppsett" blir vist. Etter at du har lagt inn kontoinformasjonen din (fullt navn, e-postadresse, passord), vil Thunderbird automatisk konfigurere forbindelsen din til Gmail. Klikk på Ferdig, logg deg inn med Google brukernavn og passord om du blir bedt om det. Thunderbird vil nå begynne å laste ned alle meldingene dine.

Du bør lese gjennom Googles anbefalte innstillinger for Thunderbird slik at det du setter opp i Thunderbird, som bruk av etiketter og sletting av meldinger, er i samsvar med det som gjøres i Gmail for å unngå konflikter.

Du finner mer detaljert informasjon i:

Særegenheter ved Gmail

Arkivering av meldinger

For at Thunderbird skal fungere som Gmail, arkiverer Thunderbird meldingene dine i mappen All e-post, ikke i en Arkiv-mappe, som den gjør for andre kontoer (beskrevet i artikkelen Arkiverte meldinger).

TB78WinNorskMeldingsarkivinnstilling
Legg merke til at knappen Arkivinnstillinger … er slått av for Gmail kontoer, siden det ikke er nødvendig å definere detaljnivået for arkivet til Gmail.

Abonnement på mapper og synkronisering av meldinger

Forstå sammenhengen mellom Gmail-etiketter og Thunderbird-mapper

Gmail bruker en spesiell implementasjon av IMAP. I denne blir Gmail-etiketter til Thunderbird-mapper. Når du setter en etikett på en melding i Gmail, lager Thunderbird en mappe med samme navn som etiketten og lagrer meldingen i den mappen. På samme måte, om du flytter en melding til en mappe i Thunderbird, lager Gmail en etikett med samme navn som mappen, og setter den på meldingen.

Om du kopierer em melding til en annen mappe, vil Gmail kun lagre en melding, men bruke begge mappenavnene som etiketter på den. Flyttes en hvilken som helst kopi av en melding til Papirkurven, fjernes alle etiketter fra den, og den vil ikke vises i noen andre mapper.

I eksemplet under tilsvarer mappene på samme nivå som [Gmail]-mappen (x - Demomappe), etiketter i Gmail.

TB78WinNorskEtiketterMapper

I [Gmail] mappen finnes det et sett av spesielle under-mapper:

• All e-post: inneholder alle meldingene i Gmail kontoen din, inkludert de du selv har sendt og de du har arkivert. Enhver melding du ser i Innboks, vises også i [Gmail]/All e-post mappen.
  • Utkast: inneholder meldinger du holder på å skrive.
  • Sendt e-post: inneholder meldinger du har sendt.
  • Søppelpost: inneholder meldinger merket som søppelpost (enten av Gmail eller av Thunderbird).
  • Stjernemerket: inneholder meldinger som er stjernemerket (enten av Gmail eller av Thunderbird).
  • Papirkurv: inneholder meldinger som er slettet.
  • Viktig: inneholder meldinger som Gmail har flagget som "viktige". (Les Sortér e-postene dine med prioritert innboks i Gmail for mer om denne Gmail funksjonen.)

Melde inn eller melde ut mapper (etiketter)

Du kan sette opp hvilke Gmail mapper du vil vise i Thunderbird. Som standard vises alle Gmail mapper, slik det er forklart over. For å konfigurere mappevisningen, høyreklikk på kontonavnet og velg Meld inn ….

TB78WinAbonnerePaaEtiketterMapper

Fjern markeringen for de mappene du ikke vil vise i Thunderbird. Meldingen i disse blir allikevel lastet ned til datamaskinen din og vises i All e-post mappen. Meldingen blir også inkludert i søkeresultater. Gmail etiketten (Thunderbird-mappen) blir imidlertid ikke vist.

Synkronisering av mapper (etiketter)

Om du vil se alle Gmail etiketter og meldinger i Thunderbird men ønsker å unngå at noen eller alle meldingene lastes ned til din datamaskin, kan du gjøre detaljerte endringer i synkroniserings-innstillingene. Her kan du bestemme hvilke mapper/etiketter som skal synkroniseres. I en mappe du ikke synkroniserer, vil du fremdeles se meldingshodene i Thunderbird, mens meldingsinnholdet lastes kun ned når du klikker på meldingshodet.

For å endre hvordan meldinger lastes ned, endrer du på synkroniseringsinnstillinger for kontoen og for individuelle mapper. (Verktøy > KontoinnstillingerRediger > Kontoinnstillinger) Les artikkelen IMAP Synchronization for mer informasjon.

Listen med meldinger i Thunderbird er forskjellig fra hva du ser Gmails web-klient

Om noe meldinger vises i Innboksen din og ikke skulle være der, eller noen mangler som burde være der, kan det være du må endre innstillingene for Filtert e-post i innstillingene for Gmails Innboks.

Du kan også endre hvorvidt Gmails web-klient skal gruppere meldinger som samtaler eller ikke med innstillingen Samtalevisning under Generelt, for å bli likt det oppsettet du har i Thunderbird.

Les brukerstøtte-artikkelen for hvordan endre innstillinger i Gmail.

Oppdater en Gmail-konto til å bruke OAuth

Thunderbird vil normalt automatisk sette opp eller oppdatere Gmail-kontoen din til OAuth. Om dette ikke fungerer, kan du bruke tipsene under for å finne ut hva som er feil, og sette det opp manuelt. For mer informasjon om OAuth og hvordan rette forskjellige OAuth-problemer, les Automatic Conversion of Google mail accounts to OAuth 2.0 Authentication.

Følgende gjelder både POP og IMAP e-postkontoer:

• Aktiver infokapsler i Thunderbird:
    1. Klikk på menyknappen Bildet "Fx57menu" finnes ikke. og på Settings for å åpne Innstillinger i en ny fane.
    2. Velg Personvern og sikkerhet.
    3. I avsnittet Webinnhold, marker Tillat infokapsler fra nettsteder.
  • Det kan være du må definere et unntak:
    1. Klikk på Unntak….
    2. Legg til et unntak for https://accounts.google.com.
    3. Klikk på Tillat.
    4. Klikk på Lagre endringer.
  • Endre autentiseringsmetode i Kontoinnstillinger:
    1. Klikk på menyknappen Bildet "Fx57menu" finnes ikke. (eller VerktøyRedigermenylinjen) og velg Kontoinnstillinger for å åpne disse i en ny fane.
    • Endre autentiseringsmetode for Utgående server (SMTP):
      1. Marker pop/imap konto-navnet i venstre navigasjonsmeny og finn Utgående server (SMTP) nederst til høyre.
      2. Klikk på Rediger SMTP-server….
      3. Sett Autentiseringsmetode til OAuth2.
      4. Klikk på OK.
    • Change the Incoming authentication method:
      1. I venstre navigasjonsmeny, velg Serverinnstillinger for Gmail-kontoen.
      2. Sett Autentiseringsmetode til OAuth2.

Avslutt Thunderbird. Vent noen minutter for at bakgrunnsprosser skal avslutte, før du starter Thunderbird igjen.

Gmail vil spørre etter Gmail e-postadresssen din og passordet for denne. Dette er det samme passordet du bruker for å få tilgang til Gmails webklient. Følg instruksjonene du blir gitt for å gi Thunderbird tilgang til serveren.

Et OAuth-token vil bli lagret i Thunderbird, på samme sted som passord.

Nyttige tillegg

Se også