Ordliste med beskrivelse av kontotyper

Kontoer

E-postkontoer

Denne artikkelen beskriver kontotypene (IMAP, POP, RSS, NNTP) støttet av Thunderbird. Se Automatisk oppsett av e-postkonto eller Manual Account Configuration for informasjon om hvordan man konfigurerer kontoer i Thunderbird.

En "protokoll" er et sett av regler som datamaskiner bruker for å kommunisere. Vanlige protokoller er HTTP (for å sende innhold i websider) og FTP (for å sende filer).

E-postkommunikasjon bruker flere forskjellige protokoller for å send og motta meldinger. Når de sender e-post, bruker e-postklienter SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). For å hente e-post, bruker e-postklienter enten POP (Post Office Protocol) eller IMAP (Internet Message Access Protocol).

Forskjellen mellom protokollene POP og IMAP er beskrevet nedenfor. Fra og med versjon 3 av Thunderbird, har IMAP vært standardprotokollen for å hente meldinger (selv om du manuelt kan konfigurere en konto til å bruke POP protokollen). I de fleste tilfeller blir valget av protokoll diktert av e-posttilbyderen.

IMAP

Når en e-postklient bruker IMAP protokollen, blir meldinger lagret både på e-posttjeneren og på den lokale datamaskinen der e-postklienten kjører. Endringer synkroniseres mellom klienten og tjeneren. Om du har tilgang til kontoen din fra mer enn en enhet, vil du derfor se det samme settet av meldinger, meldingsstatus og mappestruktur uansett hvilken av enhetene du bruker (fordi alle e-postklientene synkroniserer med e-posttjeneren).

Ulempen med IMAP er at protokollen genererer mer trafikk mellom din enhet og tjeneren, så ytelsen sett fra brukerens side kan oppleves som dårlig dersom du har en lavhastighet internettforbindelse, eller kostbar om du betaler en høy pris for datatrafikk (for eksempel per megabyte).

Kontoer som bruker IMAP protokollen kan forvirre brukere dersom de ikke tenker over hva synkronisering innebærer. Man kan tro at å slette en melding på en enhet kun sletter den lokale kopien, uten å skjønne at gjennom synkroniseringen slettes meldingen også på e-posttjeneren, som igjen medfører at den også slettes på alle andre enheter som har tilgang til kontoen.

En detaljert gjennomgang av hvordan man konfigurere og bruker IMAP kan du lese her.

POP

POP e-postprotokollen er veldig enkel. Det er ingen synkronisering. POP oppretter en forbindelse til e-posttjeneren, laster ned innholdet i Innboksen til enheten din, og logger så av. POP kan etterlate meldingene på tjeneren. Standard oppsett for Thunderbird er å la de ligge igjen i 7 dager. Denne tidsverdien kan endres i kontoinnstillingene.

Fordelen med POP er at den er enkel, krever mye mindre datatrafikk, og så snart meldingen er i Innboksen din, er den ikke lenger knyttet til e-posttjeneren eller en annen av dine enheter.

RSS

RSS (mer kjent som Really Simple Syndication) er en protokoll for å formidle endringer på et nettsted. For eksempel når en blogger publiserer en ny artikkel, så blir denne lagt til nettstedets nyhetsstrøm (RSS feed). Når du bruker en RSS nyhetsstrømleser (som Thunderbird), kan du lese de nye artiklene i blogger du abonnerer på.

News (Nyheter)

Nyheter er en av de eldste formene for gruppesamtaler på Internett. Man kan se på det som en e-postliste, fordi du legger ut en melding, og så blir denne formidlet til alle som abonnerer på den meldingsgruppen. Til forskjell fra en virkelig e-postliste-tjener, behøver du ikke abonnere på listen for å se meldingene. Det er bare å koble seg opp mot Nyhets-tjeneren og lese det som er lagt ut der.

Den eneste gangen medlemskapet ditt vises offentlig, er når du legger ut en melding på nyhetsgruppen. Nyhetsgrupper skiller seg også fra e-postlister ved at du behøver ikke å bruke din virkelige e-postadresse når du legger ut noe. Du kan publisere med en anonym eller ugyldig e-postadresse, som None@nowhere.com. Til forskjell fra e-postlister, laster du ikke ned nye meldinger til innboksen din. Istedet blir du kun varslet om at det finnes uleste meldinger i nyhetsgruppen. Meldinger blir ikke lastet ned før du klikker på dem. Bare listen over meldinger vises når du klikker på gruppen.

Mye av informasjonsutvekslingen hos Mozilla gjøres gjennom nyhetsgrupper, og blir duplisert gjennom e-postlister og nettsider.

Se artikkelen Creating a Newsgroup Account for hvordan du setter opp en konto for en nyhetsgruppe.

Profiler / Profilmappe

Thunderbird lagrer alle brukerdata, inklusive innstillinger, i profilmappen på datamaskinen din.

Les artiklene Profiler - Hvor Thunderbird lagrer meldingene dine og andre brukerdata og Samtidig bruk av flere profiler for mer detaljer om profiler.

Tid

Tidsangivelsen brukt av e-post er UTC (Koordinert universaltid). For å gi en best mulig brukeropplevelse blir ikke UTC-tiden vist av e-postklienter. De konverterer UTC tiden til lokal tid ved å bruke tidssoneinformasjonen på datamaskinen, og tar også hensyn til sommertid/normaltid. Dette kan av og til lede til forvirring, spesielt om du får svarmeldinger som viser tider forskjellig fra de du finner i dine sendte meldinger.

Returkvitteringer

Stort sett alle e-postklienter tilbyr å be om en returkvittering fra mottageren av meldingen, noen kaller det en lesekvittering. Thunderbird er ikke noe unntak. Som standard innstilling i Thunderbird, vil du bli bedt om å tillate at det blir sendt en lesekvittering første gang du velger en melding som er merket for å sende en kvittering for at du skal få lese den. Det er opp til deg om du vil at avsenderen skal få melding om at du leser den tilsendte meldingen.

Varsler om leveransestatus

Det finnes to typer av disse, positive og negative responser.

Den negative responsen er når du mottar en e-post med et innhold à la Sorry, your message could not be delivered to:... fulgt av en grunn til at meldingen ikke kunne leveres. Disse meldingen er ganske vanlige, selv om mange e-posttjenere har sluttet å send dem p.g.a. Backscatter from SPAM.

Det positive leveransestatus-varselet blir også brukt mindre. De fleste e-posttjenere har slått av dette valget fordi et slikt varsel validerer adresser i e-postlistene til søppelpost-generatorer, og dette utgjør en personverntrussel. Har kontoeieren tillatt e-posttjenesteyteren å bekrefte e-postadressen?

Utboks

Hvor finner jeg Utboks?

Utboks, i Lokale mapper, er en oppbevaringsmappe for meldinger om ikke er sendt enda.

Hvordan bruker jeg Utboks?

Om du har skrevet ferdig en e-post, men ikke ønsker å sende den med en gang selv om Thunderbird er tilkoblet, kan du velge Fil -> Send senere for å legge meldingen i Utboks til du vil sende den.

Om du ferdigstiller en e-post og jobber frakoblet, enten fordi datamaskinene ikke er tilkoblet Internett, eller fordi du har valgt at Thunderbird skal være frakoblet, finner du bare et Send senere valg, og meldingen vil bli lagt i Utboks.

Hva innebærer at Thunderbird er frakoblet?

Du kan velge å la Thunderbird arbeide tilkoblet eller frakoblet (i siste tilfelle vil ikke Thunderbird kunne koble seg til eposttjeneren). Om du ser to blå skjerm-ikoner i venstre del av statuslinjen, er Thunderbird tilkoblet. To svarte skjerm-ikoner indikerer at Thunderbird er frakoblet.

Du kan beordre Thunderbird til å jobbe frakoblet ved å velge Fil -> Frakoblet > Arbeid frakoblet. Denne innstillingen virker både for POP eller IMAP.