Feilsøking av problemer forårsaket av skadelig programvare i Firefox

Malware, på norsk ofte kalt "skadevare", er et generelt begrep for programvare som er installert på datamaskinen din uten ditt bevisste samtykke, og som er designet for å infiltrere eller skade den. I noen tilfeller kan problemer med Firefox være forårsaket av skadevare som er installert på datamaskinen din uten at du er klar over det. Denne artikkelen beskriver vanlige symptomer på skadevare, hvordan en kan forhindre dette i å bli installert og hvordan en kan bli kvitt det.

Hvordan vet jeg om problemene i Firefox er forårsaket av skadevare?

Symptomene på skadevare er varierte og avhenger av hvilket skadelige programvare det er snakk om, men dersom du har et eller flere av disse tegnene, kan det være at du har skadevare installert.

Hvordan forhindrer jeg skadevare i å bli installert?

Det er noen enkle regler en kan følge for å hindre skadevare i å bli installert på datamaskinen:

• Hold operativsystemet og andre programvarer oppdatert: Skadevare utnytter vanligvis kjente sikkerhetsbrudd i annen programvare, som kanskje er fikset i en senere utgave. Sørg for at du bruker nyeste versjoner av alle programmer du bruker, enten ved å slå på programvarens automatiske oppdatering, om den har det, eller ved å sjekke om det finnes oppdateringer fra produsenten og ved å bruke Windows' oppdateringsfunksjon.
  • Ikke installer uklarert programvare: Noen nettsider tilbyr deg programvare som gjør nettleseren raskere, hjelper deg i å søke på nettet eller installerer verktøylinjer for ting Firefox allerede tilbyr. Noen uønskede programmer inngår også i programvarepakker. Vanligvis samler disse programmene informasjon om nettvanene dine som bare tjener de som designet dem, og forstyrrer Firefox. Sørg for at du installerer tilleggsprogrammene dine fra Mozillas nettside for tilleggsprogrammer og at du ikke krysser av for ekstraprogrammer når du installerer et program. Sjekk om du har noe uønskede tillegg og deaktiver eller fjern dem.
  • Ikke trykk på misvisende forgrunnsvinduer: Mange skadelige nettsider prøver å installere skadevare på datamaskinen din ved å la bilder se ut som forgrunnsvinduer, eller vise en animasjon av at nettsiden skanner datamaskinen din. For mer informasjon om å oppdage misvisende forgrunnsvinduer, se Innstillinger for blokkering av popupvinduer, unntak og feilsøking.
  • Ikke kjør en uekte versjon av Firefox: Last ned Firefox fra Mozillas hjemmeside.
    Merk: Vennligst rapporter misbruk av Firefox' varemerke i nettsteder med Mozillas rapporteringsside og i e-poster ved å videresende dem til Mozillas e-postadresse for misbruk.
  • Kjør antivirus- og antispionvareprogrammer med sanntidsbeskyttelse og skann systemet ditt med jevne mellomrom. Sørg for at antivirus- og antispionvareprogrammer kjører med sanntidsbeskyttelse. Skann datamaskinen din minst én gang i måneden.

Mac sikkerhet og beskyttelse mot skadevare

Disse hjelpeartiklene fra Apple kan være til hjelp:

Du kan også installerer følgende programvare for å fjerne mulig skadevare fra Mac'en din:

Hvordan blir jeg kvitt skadevare?

Wikipedias artikkel Linux Malware har informasjon og anbefalinger for brukere av Linux.

Hvordan blir jeg kvitt skadevare?

Microsoft har innebygget enkel, gratis antivirus- og antispionvareprogram built-in fra og med Windows 8for Windows 7 (se What is Microsoft Security Essentials?). Om sikkerhetsprogramvaren ikke har funnet skadevare, sjekk systemet ditt med de gratis skadevare-søkeprogrammene listet opp under. Du bør bruke alle programmene fordi hvert av dem leter etter forskjellige skadevarer. Sørg for at du oppdatere databasen for hvert av dem for å ha nyeste versjon før du kjører søkene.

Advarsel: Antivirus- og antispionvareprogrammer kan noen ganger gi falske positiver. Vurder å plassere mistenkelige filer i karantene i stedet for å slette dem.