Hvordan feilsøke tidsrelaterte feil på sikre nettsteder

Sertifikater for sikre nettsteder (de med adresse som begynner med https://) har en begrenset gyldighetstid. Om datoen i datamaskinen din ikke passer med gyldighetsdatoene på et sertifikat, vil Firefox vise en feilmelding, siden det ikke kan bekreftes at at nettstedet er trygt.

Dette løses ved at du sjekker at dato, tid og tidssone i datamaskinen din er nøyaktige og korrekte. Om dette ikke løser problemet, kan det skyldes andre feil, som en feiloppsatt nettstedstjener eller at nettstedet bruker et sertifikat som er utløpt.

Liste over tidsrelaterte feilkoder

Merk: Feilsiden Klokken på datamaskinen din er feil betyr svært ofte at klokken i datamaskinen din er satt til feil dato. Noen tidsrelaterte feil vil vise feilsiden Advarsel: Potensiell sikkerhetsrisiko om du fortsetter, som er beskrevet i denne artikkelen. Andre tidsrelaterte feil vil vise deg en av feilsidene Sikker tilkobling mislyktes eller Koblet ikke til: Potensielt sikkerhetsproblem, disse er beskrevet her.

Fx102WinNorskKobletIkkeTilFeilKlokke

Klikk på Avansert… på feilsiden for å se feilkoden. En av følgende feilkoder vil indikere at en sikker forbindelse ikke kunne etableres på grunn av en tidsrelatert feil:

SEC_ERROR_EXPIRED_CERTIFICATE
SEC_ERROR_EXPIRED_ISSUER_CERTIFICATE
SEC_ERROR_OCSP_FUTURE_RESPONSE
SEC_ERROR_OCSP_OLD_RESPONSE
MOZILLA_PKIX_ERROR_NOT_YET_VALID_CERTIFICATE
MOZILLA_PKIX_ERROR_NOT_YET_VALID_ISSUER_CERTIFICATE

Teksten på feilsiden advarer deg når Firefox oppdager at dato og tid i datamaskinen din sannsynligvis er feil, og vil også vise deg hvilke verdier dato og tid har for øyeblikket. Om klokkeoppsettet er feil, bør du rette det som forklart under. Selv om de framviste dato/tidsverdiene ser ut til å være riktige, bør du forsikre deg om at tidssoneoppsettet på datamaskinene din stemmer med hvor du er.

Sett datamaskinens klokke til rett tid

Tidsrelaterte feil på sikre nettsteder forårsaket av en forskjøvet systemklokke kan løses ved å stille inn korrekt dato, tid og tidssone:. Endre innstillingene for dato og tid via klokken på Windows oppgavelinje eller følg disse instruksjonene:

1. Klikk på Windows Start eller trykk på Windows tasten Windows Key.
  2. I Start menyen, velg Innstillinger.
  3. I Innstillinger, velg Tid og språk.
  4. I Dato og klokkeslett kan du sjekke gjeldende innstillinger for dato og tid. For å endre på innstillingen, klikk på Endre under Angi dato og klokkeslett manuelt eller utvid Tidssone nedtrekksmenyen.
    Om systemet ditt er satt opp til automatisk angivelse av tid og tidssone, kan du ikke endre disse manuelt.
  5. Når du er ferdig med endringene, lukker du Innstillinger-vinduet.
  1. For å justere dato og tid i Windows 11, begynn med å klikke på Windows Start-knapp eller trykke på Windows-tasten Windows Key.
  2. Skriv Dato i søkefeltet.
  3. Velg Innstillinger for dato og klokkeslett i side-menyen.
  4. Klikk på Synkroniser nå for å synkronisere din datamaskins klokke med tidsserveren.
  5. Du kan også velg en spesiell tidssone ved å klikke på Tidssone og velge den tidssone du vil ha.

Om Synkroniser nå-knappen er grået ut, du får en feilmelding når du klikker på den, eller det ikke løser problemet, gjør følgende:

1. Bytt stilling på bryteren ved siden av Angi klokkeslett automatisk om den viser Av for automatisk angivelse av klokkeslett.
  2. Klikk på Tidssone og velg den tidssonen du vil ha.
  3. Om du ikke ser knappen Tidssone og du ser Angi dato og klokkeslett manuelt, klikk på Angi dato og klokkeslett manuelt for å åpne et nytt vindu der du kan sette riktig dato og klokkeslett manuelt.
  4. Etter at du har gjort nødvendige endringer, ikke glem å klikke på Lagre for at de skal tas i bruk.
  1. På Start-skjermen klikk på Skrivebords-flisen for å åpne Skrivebordet.
  2. På Skrivebordet legg musepekeren over nedre høyre hjørne for få tilgang til Charms.
  3. Velg Kontrollpanel fra Innstillinger-charm'en for å åpne dette.
    Control Panel - Win8
  4. I Kontrollpanel-vinduet, klikk på Klokke, språk og regionale innstillinger og så på Dato og klokkeslett.
  5. I panelet som åpnes vises nåværende innstillinger for dato og klokkeslett. Klikk på Endre dato og klokkeslett-knappen eller Endre tidssone-knappen for å endre innstillingene.
  6. Klikk på OK-knappen for å bekrefte endringene.
  1. Klikk på Windows Start eller trykk på Windows tasten Windows Key.
  2. I startmenyen, klikk på Kontrollpanel.
    Control Panel - Win7
  3. I Kontrollpanel-vinduet, klikk på Klokke, språk og område og så på Dato og klokkeslett.
  4. I panelet som åpnes vises innstillinger for nåværende dato og klokkeslett. Klikk på Endre dato og klokkeslett eller Bytt tidssone for å endre innstillingene.
  5. Trykk OK for å bekrefte endringene.
  1. Klikk på Apple menyen og velg Systemvalg.
  2. I Systemvalg, klikk på Dato og tid.
  3. I panelet som åpnes vises nåværende innstillinger for dato og tid. For å kunne endre på dem, slå av Still inn dato og tid automatisk, skriv inn ønsket dato og tid og klikk på Lagre-knappen for å bekrefte endringene.
  4. Tidssone-innstillingene finner du ved å klikke på Tidssone-panelet. For å endre tidssone, slå av Angi tidssone automatisk med nåværende posisjon, klikk på din omtrentlige posisjon i kartet og velg byen nærmest der du er fra nedtrekksmenyen.
  5. Når du er ferdig med endringene dine, lukk Dato og tid vinduet.

Les Apples artikkel Hvis det vises feil dato eller tid på Mac for mer informasjon.

Merk: Dersom klokken i enheten din hele tiden tilbakestiller seg når du slår den av, kan det tyde på at batteriet som driver sanntidsklokken er i ferde med å gå tomt eller er flatt. Sjekk i brukermanualen hvordan du bytter CMOS batteriet.

Kontakt eieren av nettstedet

Om du får en tidsrelatert feil på et sikkert nettsted og du allerede har sjekket at innstillingene for klokken på din egen datamaskin er korrekt, vær vennlig å kontakt eieren av det nettstedet du ikke kommer inn på og informer om problemet. Det kan for eksempel være at eieren må fornye sikkerhetssertifikatet som er utgått.