Thunderbird en ongewenste of spamberichten

Om met de grote hoeveelheid ongevraagde e-mail (‘spam’ of ‘junkmail’) waar veel mensen mee te maken hebben om te gaan gebruikt Thunderbird een zelflerend filter dat van uw acties leert welke berichten legitiem en welke ongewenst zijn.

Opties voor het ongewensteberichtenfilter

Algemene instellingen

Het filter is standaard ingeschakeld. U kunt voorkeuren voor het hele systeem instellen die bepalen wat er met berichten gebeurt die als ongewenst zijn gemarkeerd. Deze instellingen zullen door al uw e-mailaccounts worden gebruikt (hoewel sommige instellingen in de accountinstellingen voorrang kunnen hebben, zoals hieronder weergegeven). Klik op Thunderbird | VoorkeurenExtra | OptiesBewerken | Voorkeuren, selecteer het paneel Beveiliging en daarna het tabblad Ongewenste berichten om de instellingen te benaderen.

Junk preferences

Accountafhankelijke instellingen

De configuratie in de accountvoorkeuren van elke e-mailaccount hebben voorrang op identieke instellingen in de hierboven beschreven voorkeuren. Klik op ExtraBewerken | Accountinstellingen… en selecteer Ongewenste berichten in het linkerpaneel voor de betreffende account om deze instellingen te bekijken. Deze sectie bevat de mogelijkheid voor het inschakelen van adresboeken die als witte lijst worden gebruikt. Als de afzender van een bericht een contactpersoon is in een adresboek dat geschikt is gemaakt als witte lijst, zal het bericht niet als ongewenst worden gemarkeerd.

adaptive filter config

Het ongewensteberichtenfilter trainen

Thunderbird vertellen wat ongewenst is

Om dit filter effectief te kunnen laten werken, moet u Thunderbird trainen in het herkennen van de berichten die u als ongewenst en de berichten die u niet als ongewenst beschouwt. Wellicht wilt u berichten markeren als ongewenst, en ze niet verwijderen.

U kunt berichten als ongewenst markeren door in de kolom ‘ongewenst’ in de berichtenlijst te klikken:

junk message list

U kunt berichten ook als ongewenst markeren in het berichtvenster door op de knop Ongewenst in de berichtkop te klikken:

junk message window

U kunt ook de kleine letter j gebruiken om berichten als ongewenst te markeren.

U dient veel berichten te markeren, zodat het adaptieve filter over voldoende trainingsgegevens beschikt, inclusief berichten die NIET ongewenst zijn. (Zie hieronder voor meer info)

Thunderbird vertellen wat NIET ongewenst is

Het vertellen welke berichten niet ongewenst zijn aan het filter is minstens zo belangrijk.

Ten eerste: tijdens de vroege leerfase wilt u wellicht regelmatig, misschien dagelijks, uw map Ongewenst controleren op berichten die ten onrechte als ongewenst zijn geclassificeerd door op de knop Niet ongewenst te klikken, of door de hoofdletter J op uw toetsenbord te gebruiken. Na de eerste week dient u de ongewensteberichtenmap ook te controleren op berichten die ten onrechte als ongewenst zijn gemarkeerd, misschien wekelijks.

Ten tweede (erg belangrijk): wellicht wilt u het filter continu trainen door een hoeveelheid GOEDE berichten als niet ongewenst te markeren, zoals berichten in uw Postvak IN. U moet de hoofdletter J op uw toetsenbord gebruiken, omdat er geen knop is - de knop ‘Niet ongewenst’ verschijnt alleen bij berichten die al als ongewenst zijn gemarkeerd. Het markeren van enkele berichten per week is voldoende. U kunt een grote hoeveelheid berichten selecteren en allemaal tegelijk markeren. Houd er rekening mee dat helaas niets in de gebruikersinterface aangeeft of een bericht al als ‘niet ongewenst’ is gemarkeerd.

Deel dit artikel: http://mzl.la/1BsOG2o