Thunderbird en ongewenste of spamberichten

Om met de grote hoeveelheid ongevraagde e-mail (“spam” of “junkmail”) waar veel mensen mee te maken hebben om te gaan gebruikt Thunderbird een zelflerend filter dat van uw acties leert welke berichten legitiem en welke ongewenst zijn.

Opties voor het ongewensteberichtenfilter

Algemene instellingen

Het filter is standaard ingeschakeld. U kunt voorkeuren voor het hele systeem instellen die bepalen wat er met berichten gebeurt die als ongewenst zijn gemarkeerd. Deze instellingen zullen door al uw e-mailaccounts worden gebruikt (hoewel sommige instellingen in de accountinstellingen voorrang kunnen hebben, zoals hieronder weergegeven). Klik op Thunderbird | VoorkeurenExtra | OptiesBewerken | Voorkeuren, selecteer het paneel Beveiliging en daarna het tabblad Ongewenste berichten om de instellingen te benaderen.

Junk preferences

Accountafhankelijke instellingen

De configuratie in de accountvoorkeuren van elke e-mailaccount hebben voorrang op identieke instellingen in de hierboven beschreven voorkeuren. Klik op ExtraBewerken | Accountinstellingen… en selecteer Ongewenste berichten in het linkerpaneel voor de betreffende account om deze instellingen te bekijken.

adaptive filter config

Het ongewensteberichtenfilter trainen

Thunderbird vertellen wat ongewenst is

Om dit filter effectief te kunnen laten werken, moet u Thunderbird trainen in het herkennen van de berichten die u als ongewenst beschouwt. Om het filter te trainen markeert u berichten eenvoudig als ongewenst.

U kunt berichten in de berichtenlijst als ongewenst markeren door in de kolom “ongewenst” in de berichtenlijst te klikken:

junk message list

U kunt berichten ook als ongewenst markeren in het berichtvenster door op de knop Ongewenst in de berichtkop te klikken:

junk message window

Terwijl u berichten markeert, leert Thunderbird de eigenschappen van uw ongewenste e-mail en wordt met het automatisch classificeren van berichten begonnen.

Thunderbird vertellen wat NIET ongewenst is

Tijdens de beginperiode van aanleren is het een goed idee om naar de berichten te kijken die reeds als ongewenst zijn beschouwd en de markering weg te halen bij berichten die ten onrechte zijn geclassificeerd door op de knop Niet ongewenst te klikken.

Deel dit artikel: http://mzl.la/1BsOG2o