PDF-bestanden bekijken in Firefox

Firefox bevat een ingebouwde PDF-viewer om pdf-bestanden in het browservenster te kunnen weergeven. Dit artikel legt uit hoe u de ingebouwde PDF-viewer kunt gebruiken, hoe u vaak voorkomende problemen kunt verhelpen en hoe u een andere PDF-viewer kunt gebruiken.

De in Firefox ingebouwde PDF-viewer

Firefox bevat een ingebouwde PDF-viewer waarmee u bijna alle pdf-bestanden die op het internet zijn te vinden zonder een externe toepassing kunt weergeven (uitzondering hierop zijn pdf-bestanden waarvan het MIME-type verkeerd is ingevuld). Deze ingebouwde PDF-viewer is standaard ingeschakeld. Wanneer u op een koppeling naar een pdf-bestand klikt of er een opent vanuit het paneel Downloads in Firefox, dan zal dit weergegeven worden met de ingebouwde PDF-viewer.

PDF JS

Formulieren invullen in de PDF-viewer

Noot: deze functie is beschikbaar vanaf Firefox versie 81 en hoger.

Sommige pdf-bestanden hebben interactieve velden om gegevens in te vullen (zoals formulieren). Met de in Firefox ingebouwde PDF-viewer kunt u velden als tekst, aanvinkvelden en keuzeknoppen invullen. Nadat u gegevens in deze velden heeft ingevuld, kunt u het bestand downloaden om de ingevulde versie op uw computer op te slaan.

PDF Form

Werkbalkfuncties van PDF-viewer

• Documentminiaturen of overzicht weergeven: de schuifknop uiterst links opent een zijbalk met miniaturen van de documentpagina’s. Bij sommige documenten is ook een overzichtsweergave beschikbaar. Deze vereenvoudigen het bladeren door een lang document.
    PDF Thumbnails
  • Pagina omhoog en omlaag of direct naar een pagina gaan: u kunt de pijltoetsen voor omhoog en omlaag gebruiken om door een document te bladeren, of het nummer invoeren van de pagina waar u naartoe wilt.
    PDF Pager
  • De grootte van het document wijzigen: gebruik de knoppen + en - om in en uit te zoomen of gebruik een zoominstelling vanuit het vervolgkeuzemenu.
    PDF Zoom
  • Volledigscherm- of presentatiemodus: klik op de knop voor presentatiemodus om het pdf-bestand uw hele scherm te laten gebruiken. Druk op ESC om de volledigschermmodus te verlaten.
    PDF Fullscreen
  • Afdrukken: klik op de knop Afdrukken om het dialoogvenster met afdrukinstellingen te openen.
    PDF Print
  • Downloaden: klik op de knop Downloaden om het pdf-bestand op uw computer op te slaan of met een pdf-lezerprogramma te openen.
    PDF Download
  • Huidige weergave kopiëren: Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de knop Huidige weergave om de huidige weergave in een ander tabblad of venster te openen.
    PDF Copy

Sneltoetsen voor PDF-viewer

Opdracht Sneltoets
Volgende pagina N of J of of Page Down
Vorige pagina P of K of of Page Up
Inzoomen Ctrl + +command + +
Uitzoomen Ctrl + -command + -
Automatisch zoomen Ctrl + 0command + 0
Document rechtsom draaien R
Document linksom draaien Shift + R

Problemen met de PDF-viewer oplossen

• Bij bepaalde types pdf-bestanden kan de PDF-viewer moeite hebben met het weergeven van lettertypen, kleuren of het hele document. Als sommige pdf-bestanden niet goed worden weergegeven of leeg zijn, klik dan op de downloadknop aan de rechterkant van de werkbalk om het document met de standaard PDF-viewertoepassing op uw computer te openen.

De ingebouwde PDF-viewer uitschakelen en een andere PDF-viewer gebruiken

U kunt ook een andere PDF-viewer (van een derde partij) gebruiken in plaats van de in Firefox ingebouwde PDF-viewer:

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en selecteer Opties.Voorkeuren.
  2. Ga in het paneel Algemeen naar beneden naar de sectie Toepassingen.
  3. Zoek in de lijst naar Portable Document Format (PDF) en klik op de vermelding om deze te selecteren.
  4. Klik op de pijl die getoond wordt bij bovenstaande vermelding in de kolom Actie en selecteer de PDF-viewer die u wenst te gebruiken in de vervolgkeuzelijst.
    Fx76Applications-PDF-Mac applications-fx57-pdf Fx61Applications-pdf-win7 Fx77Applications-PDF-Mac Fx78Applications-PDF Fx78Applications-PDF-Win
Opmerking: wanneer Voorbeeldpagina in FirefoxOpenen in Firefox als actie geselecteerd is, dan wordt de ingebouwde PDF-viewer gebruikt.

Firefox laten vragen wat u met pdf-bestanden wilt doen

Als u wilt dat Firefox elke keer vraagt wat er met pdf-bestanden moet gedaan worden, volg dan bovenstaande stappen om de actie voor de vermelding Portable Document Format (PDF) te wijzigen, maar selecteer deze keer Altijd vragen in de vervolgkeuzelijst. De volgende keer dat u op een koppeling klikt om een pdf-bestand te downloaden, zal Firefox u vragen wat er met het bestand moet gebeuren. U kunt dan kiezen om dit te openen met de in Firefox ingebouwde PDF-viewer, met een andere PDF-toepassing, of u kunt ervoor kiezen het bestand op te slaan.

Fx78openingPDF-AlwaysAsk

Voor meer informatie, zie Wijzigen wat Firefox doet bij het klikken op of het downloaden van een bestand.

Een PDF-viewer van een derde partij gebruiken voor gedownloade pdf-bestanden

U kunt ervoor kiezen om de in Firefox ingebouwde PDF-viewer als standaard te gebruiken voor het bekijken van pdf-bestanden in de browser, maar om gedownloade pdf-bestanden met een toepassing van een derde partij te openen. Om een gedownload pdf-bestand in Firefox te openen in een lezer van een derde partij:

1. Open het paneel Downloads door op het download icon 57 downloadicoon naast de adresbalk te klikken.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het mappictogram WinDownloadFile naast het pdf-bestand en selecteer Bijbehorende map openen.Houd de control-toets ingedrukt terwijl u op het vergrootglaspictogram MagnifyingGlass naast het pdf-bestand klikt (klikken met twee vingers) en selecteer Tonen in Finder.
  3. KlikControl-klik vervolgens in de map Downloads met de rechtermuisknop op het bestand, selecteer Openen met en kies uw favoriete PDF-viewer.