Helpen bij crashes

Wanneer Firefox crasht en een gebruiker om hulp vraagt, helpt het bekijken van het crashrapport u beter te begrijpen wat de oorzaak van de crash is (bijvoorbeeld extensies of software van derden) en levert dit nuttige informatie die nodig is voor het vinden van een oplossing, zoals gerelateerde bugrapporten. Dit artikel beschrijft dat proces voor probleemoplossing.

Hoe vind ik het crashrapport van een gebruiker?

Wanneer mensen het artikel Problemen met Firefox-crashes (onverwacht afsluiten) oplossen bezoeken of de stappen bij Een vraag stellen doorlopen, vragen we hen via about:crashes het meest recente crash-ID te kopiëren en dit in het vragenformulier te plakken. Wanneer een volledig crash-ID beginnend met bp-in het ondersteuning wordt geplakt, creëert de forumsoftware een aanklikbare koppeling naar het crashrapport. Houd er rekening mee dat de geplakte tekst niet als een koppeling wordt gezien totdat het bericht op het forum wordt geplaatst. De koppeling verschijnt niet in het voorbeeld voor Antwoord plaatsen van de persoon.

Noot: instructies voor gebruikers over het vinden van hun crash-ID zijn te vinden in het artikel Firefox crasht - Problemen met crashes analyseren, voorkomen en hulp bij het oplossen verkrijgen. Die instructies zijn ook handig als u iemand persoonlijk helpt.

Hoe lees ik een crashrapport?

Een crashrapport bevat veel stukjes nuttige informatie. Hier wordt uitgelegd waar u op moet letten. Als u als medewerker meer wilt leren en wilt samenwerken, bekijk dan onze Contributors Crash Course.

Controleren op gerelateerde bugs

Het rapport begint altijd op het tabblad Details. Het belangrijke onderdeel waarop u hier wilt controleren is de sectie Related Bugs. Als deze sectie bestaat, leidt deze u naar bugs die aan deze crashhandtekening zijn gerelateerd. Klik verder en lees het bugrapport – met name alle commentaren. Wat u zoekt is een workaround die u aan de persoon die u probeert te helpen kunt geven.

crash3
Als de status van de bug FIXED is, kijk dan naar de velden Target Milestone en Tracking Flags. Zij vertellen u in welke versie van Firefox de kwestie is verholpen.

Controleren op malware

Als er geen gerelateerde bugs zijn, klikt u op het tabblad Modules. Hier zoekt u naar bestanden zonder versie-informatie. Soms zijn deze gerelateerd aan malware. Vaak zal het opzoeken van de naam van het bestand via een zoekmachine als Google u dit helpen te bevestigen. Als de verdenking bij malware ligt, raad mensen dan aan zowel Malwarebytes als SUPERAntiSpyware te downloaden en uit te voeren. Tevens kunt u hen wijzen op het artikel Problemen met Firefox die door malware worden veroorzaakt verhelpen.

crash4

Controleren op problematische extensies

Controleer tot slot het tabblad Extensions om te zien welke extensies actief waren, indien van toepassing. Waarschijnlijk moet u het Extension ID opzoeken via een zoekmachine om erachter te komen wat een aantal ervan doen, maar dat levert ook informatie op over extensies die vaker problemen veroorzaken. Als uw verdenking bij een problematische extensie ligt, raad dan aan die extensie uit te schakelen en te controleren of het probleem is verholpen (instructies zijn te vinden in Extensies gebruiken om functies aan Firefox toe te voegen). Tevens kunt u hen wijzen op het artikel Problemen met extensies, thema’s en hardwareversnelling verhelpen om bekende problemen met Firefox op te lossen, in het geval dat dit niet werkt.

crash5

Andere nuttige onderdelen van een crashrapport

• tabblad Details:
    • Signature - beschrijft het type crash. In dit veld bevinden zich koppelingen waarmee u elk crashrapport met hetzelfde crash-ID van de afgelopen 4 weken en van alle Firefox-versies kunt bekijken.
    • Naast de crashhandtekening bevat de bovenste sectie details over het tijdstip van de crash, de reden, Firefox-versie, OS, CPU, grafische instellingen en de LSP.
    • Crashing Thread - Toont de laatste functieaanroepen voor de crash. Hier kunt u zien of er op software van derden wordt gewezen. De bugcomponent is doorgaans de component waartoe de laatst aangeroepen functie behoort.
  • tabblad Comments: opmerkingen van de gebruiker die zijn geschreven toen de Mozilla-crashreporter werd geopend en die kunnen helpen te begrijpen hoe het probleem optreedt.
  • tabblad Correlations: tabellen van gegevens over correlaties (modules, add-ons, CPU-cores) voor deze crashhandtekening en de reden, uiteengezet voor alle crashes van die dag in de huidige Firefox-versie. Hoe hoger de verhouding tussen de twee percentages, hoe hoger de correlatie. Correlaties per module en per add-on moeten worden gecontroleerd om te zien of het probleem door software van derden of add-ons wordt veroorzaakt.

Wat doe ik als ik hulp bij het lezen van crashrapporten nodig heb?

Crashrapporten bevatten nogal een hoop technische gegevens. Er zijn veel meer zaken die u hieruit kunt leren dan wat er in dit artikel is uitgelegd, en soms leiden de stappen die hier staan beschreven niet tot concrete stappen die u aan een gebruiker kunt geven om zijn of haar probleem te verhelpen. Als u hulp nodig hebt bij het lezen van crashrapporten, is hulp vragen via IRC het beste wat u kunt doen. Klik hier om het kanaal #sumo te openen (chatroom). Typ eenvoudig Can someone help me read this crash report?