Van start met Firefox - Een overzicht van de belangrijkste functies

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 49921
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Nieuw met Firefox? Dan bent u op de juiste plaats. Dit artikel beschrijft alle basishandelingen en helpt u binnen enkele minuten op weg. Ook geeft het honderden koppelingen naar andere geweldige artikelen die u wellicht later wilt verkennen.

Bladeren op het internet

Uw startpagina instellen

Het instellen van uw startpagina in Firefox is eenvoudig. Sleep eenvoudig het pictogram van de website naar de knop Startpagina. Voor meer informatie over uw startpagina en het instellen van de tabbladen die worden geopend bij het starten van Firefox, zie De startpagina instellen.
Home page Win1

Home page Mac1

Home page Lin1

Bladwijzers maken met één klik

Klik op het sterpictogram in de locatiebalk om een bladwijzer te maken. Da’s alles! Voor meer informatie over het gebruik van bladwijzers, waaronder labelen en ordenen, zie Bladwijzers in Firefox.
bookmarks-win1

bookmarks-mac1

Alles vinden met de Awesome bar

We noemen de locatiebalk van Firefox graag de “Awesome bar” (Engels voor “geweldige balk”), omdat als u de naam of het adres van een website waar u eerder bent geweest begint te typen, de balk ogenblikkelijk vindt wat u zoekt. En hoe vaker u de balk gebruikt, hoe beter hij wordt. Als u meer handigheidjes van de Awesome bar wilt leren kennen, zoals het doorzoeken van uw open tabbladen en zoeken op het web, zie dan Automatisch aangevulde suggesties in de adresbalk in Firefox.
Awesome Bar dropdown1 win

Awesome Bar dropdown1 mac

Awesome Bar dropdown1 lin

Zoeken op het web

Doorzoek het internet met uw favoriete zoekwebsite in Firefox’ ingebouwde zoekbalk. Klik eenvoudig op het pictogram links om van zoekmachines te wisselen. Meer zoekhandigheidjes kunt u vinden in het artikel Search bar - add, change and manage search engines on Firefox.
Search Win

Search Mac

Search Lin

Tabbladen tabbladen tabbladen!

Via tabbladen kunt meerdere websites binnen een venster openen, wat uw scherm vrijhoudt van rommel en het omschakelen tussen websites vereenvoudigt. Om een nieuw tabblad te maken klikt u op de knop voor het maken van een nieuw tabblad (+) rechts van het laatste tabblad. Als u meer wilt lezen over het werken met tabbladen, zie dan Tabbladen gebruiken om veel websites in een venster te ordenen.
Tabs Win2

Tabs Mac2

Vastgemaakte tabbladen

Met vastgemaakte tabbladen kunt u uw favoriete webapps als Facebook, Gmail en Twitter geopend en binnen één klik bereikbaar houden. Klik met de rechtermuisknop Houd de control-toets ingedrukt, klik op het tabblad en selecteer Tabblad vastmaken in het menu om een tabblad vast te maken. Als u meer over vastgemaakte tabbladen wilt lezen, zie dan Vastgemaakte tabbladen - Favoriete websites open en via een klik bereikbaar houden.
Pin App Tab Win

Pin App Tab Mac

Pin App Tab Lin

Privénavigatie

Via Firefox’ privénavigatiefunctie kunt u het internet verkennen zonder enige gegevens achter te laten over welke websites en pagina’s u hebt bezocht.

Ga naar de bovenkant van het Firefox-venster, de menubalk, klik op de knop Firefoxhet menu Extra en selecteer Privénavigatie starten om Privénavigatie te starten. Lees het artikel Privénavigatie - Firefox gebruiken zonder geschiedenis te bewaren voor meer informatie.
Private Browsing Win1

Private Browsing Mac1

Private Browsing Lin1

Ga naar de bovenkant van het Firefox-venster, de menubalk, klik op de knop Firefoxhet menu Bestand en selecteer Nieuw privévenster om een privénavigatievenster te openen. Lees het artikel Privénavigatie - Firefox gebruiken zonder geschiedenis te bewaren voor meer informatie.
fx20 new private window - file menu

New Private Window Fx20 Win7

New Private Window Fx20 Mac

New Private Window Fx20 Lin

Firefox aanpassen met add-ons

Add-ons zijn een soort kleine apps die u kunt installeren, waarmee toeters en bellen aan Firefox worden toegevoegd. Er zijn add-ons die prijzen vergelijken, het weerbericht bekijken, het uiterlijk van Firefox wijzigen, naar muziek luisteren, of zelfs uw Facebook-profiel bijwerken. Als u meer wilt weten over add-ons en hoe u add-ons kunt installeren, zie dan Add-ons vinden en installeren om functies aan Firefox toe te voegen.

Thema’s

Met thema’s kunt u eenvoudig het uiterlijk van Firefox personaliseren. Probeer er eens een paar op Mozilla’s add-ons-website.

Synchroon blijven

Via Firefox Sync kunt u op een veilige manier uw geschiedenis, bladwijzers, tabbladen en wachtwoorden vanaf al uw apparaten benaderen. Zie Hoe stel ik Synchronisatie in op mijn computer? voor meer info of ga direct naar uw computers of uw Android-apparaat synchroniseren.